De groene vallei van de (oude) Leie wordt gevormd door de authentieke Oude Leiearmen. Deze meanders werden afgesloten bij de rechttrekking van de Leie waardoor de natuur er zich in alle rust kon ontwikkelen. Diverse paden brengen je naar bosrijke gebieden met het nieuw aangeplant Leembos en het bos van Ooigem als blikvangers.

Ook historisch erfgoed

Naast de natuurgebieden toont de wandelroute ook bijzonder historisch erfgoed. Zo gaat de route langs de St-Amanduskerk van Bavikhove en de Dobbel Rose waar reeds in 1734 een herberg uitgebaat werd. Onderweg herinneren schuren en vlasroterijen aan het vlasverleden. Uniek zijn de drietrapssluis uit 1872 en het kasteel van Ooigem. Via de historische hofstede Munkenhof stap je langs de gekanaliseerde Leie terug richting Bavikhove.

Om de route vlotter toegankelijk te maken zijn in opdracht van Westtoer enkele infrastructuurwerken uitgevoerd. Zo kwam er ter hoogte van de Oude Leiearm in Bavikhove een trap om een berm af te dalen en werd in het jonge Leembos een brugje voorzien over een beek. Dankzij deze ingrepen konden prachtige gebieden in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos in de route opgenomen worden.

Twee startplaatsen

De Oude Leiewandelroute telt twee startplaatsen: aan het dorpsplein van Bavikhove of aan de schuilhut langs de Leie (Munkenhofdreef) voor wie wil vertrekken vanuit Ooigem of Desselgem. De nieuwe wandellus is conform de normen van Toerisme Vlaanderen bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen. Op de startplaatsen vind je een handig startbord met praktische informatie en een overzichtskaart.

De routebrochure is voorzien van een handige kaart met daarop het traject en de nodige tekstverwijzingen naar de bezienswaardigheden. Op de tekstzijde vind je extra uitleg over deze bezienswaardigheden en worden de thema's 'Vlas roten' en 'De Golden River' extra in de verf gezet.

Praktisch

Van de wandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost ? 2,00 en is onder meer beschikbaar op de volgende plaatsen:

De groene vallei van de (oude) Leie wordt gevormd door de authentieke Oude Leiearmen. Deze meanders werden afgesloten bij de rechttrekking van de Leie waardoor de natuur er zich in alle rust kon ontwikkelen. Diverse paden brengen je naar bosrijke gebieden met het nieuw aangeplant Leembos en het bos van Ooigem als blikvangers.Naast de natuurgebieden toont de wandelroute ook bijzonder historisch erfgoed. Zo gaat de route langs de St-Amanduskerk van Bavikhove en de Dobbel Rose waar reeds in 1734 een herberg uitgebaat werd. Onderweg herinneren schuren en vlasroterijen aan het vlasverleden. Uniek zijn de drietrapssluis uit 1872 en het kasteel van Ooigem. Via de historische hofstede Munkenhof stap je langs de gekanaliseerde Leie terug richting Bavikhove.Om de route vlotter toegankelijk te maken zijn in opdracht van Westtoer enkele infrastructuurwerken uitgevoerd. Zo kwam er ter hoogte van de Oude Leiearm in Bavikhove een trap om een berm af te dalen en werd in het jonge Leembos een brugje voorzien over een beek. Dankzij deze ingrepen konden prachtige gebieden in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos in de route opgenomen worden. De Oude Leiewandelroute telt twee startplaatsen: aan het dorpsplein van Bavikhove of aan de schuilhut langs de Leie (Munkenhofdreef) voor wie wil vertrekken vanuit Ooigem of Desselgem. De nieuwe wandellus is conform de normen van Toerisme Vlaanderen bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen. Op de startplaatsen vind je een handig startbord met praktische informatie en een overzichtskaart. De routebrochure is voorzien van een handige kaart met daarop het traject en de nodige tekstverwijzingen naar de bezienswaardigheden. Op de tekstzijde vind je extra uitleg over deze bezienswaardigheden en worden de thema's 'Vlas roten' en 'De Golden River' extra in de verf gezet.Van de wandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost ? 2,00 en is onder meer beschikbaar op de volgende plaatsen: