Op ontdekking onder onze hersenpan

Hoe zien onze hersenen eruit en hoe werken ze? Dat komt u te weten in een tentoonstelling die vandaag van start gaat in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Kan u dit ontcijferen?

J4 h00r, j3 k4n d1t v4n4f d3 33rst3 k33r l3z3n! V3rr4ss3nd w4t j3 br31n 4ll3m44l k4n, n13t?

Vast wel, want uw brein kan zich pijlsnel aanpassen. Maar hoe werkt het?

Machine

Lang werd gedacht dat ons brein zoals een machine is en dat elk hersengebied geprogrammeerde en onveranderlijke functies heeft. Maar hersenen evolueren een heel leven lang. Hoe passen onze hersenen zich aan de gebeurtenissen in ons leven aan? Op filmpjes en computerschermen ontdekt u welke vooruitgang de neurowetenschappen maakten in het onderzoek naar deze capaciteit.

De expo geeft u ook de gelegenheid binnen te dringen in het raadselachtigste deel van het menselijke lichaam, de hersencellen. Ons brein bevat meer dan 100 miljard neuronen, die elk met 10 000 andere zenuwcellen communiceren. Dankzij medische beeldvorming is het mogelijk dit ongelooflijk complexe netwerk van dichtbij te bekijken. Op de expo kan u in een nagebouwde hersencel de algemene anatomie van uw hersenen in 3D observeren. In het Cognitilab kan u testen hoe goed uw geheugen of aandacht werken.

Wie heeft er hersenen?

Behalve eenvoudige organismen zoals sponzen hebben alle dieren – aardwormen, oorwurmen, inktvissen, parkieten, mensen ... – een zenuwstelsel, en minder of meer ontwikkelde hersenen. Maar wanneer zijn de eerste hersenen eigenlijk ontstaan? Filmpjes, modellen en interactieve kaarten tonen hoe zenuwstelsels in de loop der tijden in allerlei vormen voorkwamen.

Perceptie

Elke soort neemt zijn omgeving anders waar. Dat komt onder meer omdat hun zenuwstelsel stuk voor stuk anders in elkaar zit en meer of minder complex is. Maar de subjectieve waarneming hangt ook af van de motorische en sensorische systemen, van hoe we ze leerden te gebruiken, en van de omgeving zelf. De expo toont vier ‘werelden’, met telkens een groep dieren met gelijkaardige hersencapaciteiten. U ontdekt ze via multimedia en interactieve spelletjes.

Hersenkronkels. Nog tot 30 augustus 2015 in het Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, Brussel. Info: www.natuurwetenschappen.be

Partner Content