© Getty Images/Design Pics RF

Onze woning als bron van vreugde

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

We voelen ons goed in onze woning, zijn er gelukkig en komen er tot rust. Bijgevolg besteden we ook graag de nodige zorg aan onze woning. Dat blijkt uit een analyse van ILIV naar thuis en thuisgevoel bij 771 vijftigplussers.

Meer dan 1 op vier (27%) van de Belgen ouder dan 50 hecht belang aan comfort en luxe. Toch gaat gemoedsrust vóór op prestige. Met een carrière die stilaan haar einde nadert, of reeds voorbij is, vindt 93% de zekerheid om altijd voldoende geld te hebben (heel) belangrijk.

Eigen huis

80% van de ondervraagden die nog zelfstandig wonen, woont in een huis, 20% in een appartement. 78% is eigenaar van zijn woning.11% omschrijft die woning als luxueus, 73 % als een doorsnee woning, comfortabel, maar zonder grote luxe.
Een groot voordeel ten opzichte van jongeren is natuurlijk dat de hypotheek meestal niet meer zwaar doorweegt op hetbeschikbare budget. Vier op de tien ondervraagden heeft zijn woning al afbetaald. Wie dat nog niet deed, kijkt tegen een relatief kleine afbetalingslast aan.
Als huidige 50-plussers zijn we ons daar wel terdege van bewust en steken we de (klein-)kinderen, indien mogelijk, een handje toe. Zo kreeg maar liefst 40% van de twintigers, met een eigen woning, financiële hulp van de (groot)ouders bij de aankoop. Van de vijftigplussers kreeg slechts 15% geld toegestopt van de (groot)ouders voor hun woningaankoop.

De band met het huis groeit met de jaren

52% van de ondervraagde vijftigers ziet het wel zitten om eventueel nog een keer te verhuizen. Eens de kaap van de zeventig voorbij, wil daarentegen 70% de rest van zijn leven in zijn huidige woning blijven. Enerzijds zal de band met de woning sterker worden met de jaren. Anderzijds zijn vijftigers, meer dan zeventigers, mee met de trend van ‘serieel wonen’. Zij zijn, meer dan de generaties die hen voorafgingen, bereid om hun woonwijze af te stemmen op de levensfase waarin ze zich bevinden, door te verbouwen of te verhuizen.

Kleine ergernissen

Hoewel men zich over het algemeen goed voelt in de woning zijn er ook ergernissen, waarvan de hoge kosten voor onderhoud en energie met stip op nummer één staan.
Waaraan ergert men zich?
? hoge kosten voor onderhoud en energie (49%)
? rommel (24%)
? koude (22%)
? plaatsgebrek voor spullen (20%)
? zaken die stukgaan (19%)
? teveel apparaten en kabels (19%)
? lawaai (18%)
? buren (17%)

Meer resultaten, met commentaar van een deskundige leest u in het maartnummer van Plus Magazine dat vanaf 20 februari te koop is in de dagbladhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content