Ontdek de heersers van de prehistorische zeeën

In de tijd toen de dinosauriërs nog onze continenten domineerden, schuimden gigantische roofhagedissen de oceanen af: de Mosasauriërs. Ze zijn veel minder bekend dan hun mediatieke tijdgenoten de dino’s, maar daarom niet minder spectaculair. Hun kaak was maar liefst 1,6 meter lang vol vlijmscherpe tanden en hun lichaamslengte kon 15 meter bedragen. Een haai of orka, de dieren die vandaag nog het meest verwant met ze zijn, zijn er niets tegen.

Belgische wereldtop

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel beschikt over 55 skeletten. Dat is de grootste en mooiste collectie van Europa en wellicht ook van de hele wereld. Voor de renovatie van de Dinosauruszaal in 2007 werd er al wel eens een Mosasauriërskelet getoond, maar nu krijgen de giganten van de zee dus een eigen zaal. De tien indrukwekkendste reptielen worden tentoongesteld. Leuk is ook dat het Museum een 3D reconstructie van de Mosasauriër liet maken, zodat u een goed beeld krijgt van hoe deze dieren er werkelijk uitzagen en hoe ze zwommen.

Maashagedissen

De meeste skeletten zijn afkomstig uit de Maasvallei. Het eerste exemplaar werd 250 jaar geleden gevonden in de buurt van Maastricht. De mariene hagedis dankt ook haar naam aan die vindplaats. ‘Mosa’ is Latijn voor Maas. Sindsdien duiken er in Belgisch en Nederlands Limburg nog regelmatig exemplaren op. Een van de blikvangers in de mosasauriërzaal is het bijna volledige skelet dat in het Henegouwse dorpje Ciply werd gevonden. Het dier moet ruim twaalf meter lang zijn geweest en is daarmee de tweede grootste mausosauriër die ooit is opgegraven. In het fosfaatrijke Bekken van Bergen (rond Ciply en Mesvin) werden tijdens de tweede helft van de 19de eeuw een vijftigtal skeletten ontdekt.

Zaal van de Mosasauriërs. Vanaf 2 april 2014 in het Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, Brussel. Di-vrij, 9.30-17u. Za,zo en vakanties, 10-18u. Prijs: ?7. Info: www.natuurwetenschappen.be

Partner Content