Ontdek de Brusselse art nouveauparels

Elk weekend wordt een andere wijk belicht. Telkens zijn een 15 locaties -waaronder veel privéwoningen- te bekijken. Professionele gidsen leiden u rond. Wij bezochten enkele blikvangers.

Herenhuis Solvay

Het herenhuis Solvay is een absolute must see. Armand Solvay, zoon van de beroemde chemie-industrieel Ernest Solvay, gaf Victor Horta in 1894 carte blanche en een onbeperkt budget voor zijn woning aan de Louisalaan, in die tijd de meest prestigieuze laan van Brussel. Wie naam en faam had hoopte een huis te kunnen bouwen langs deze wandelboulevard die het stadscentrum met Terkamerenbos verbond. Intussen is de ‘avenue Louise’ een stadssnelweg en heeft ze dus wat van haar glans verloren. Het sierlijke smeedijzerwerk op de gevel van het herenhuis Solvay -zo typisch voor de art nouveau- valt dan ook meteen op. Maar de echte schatten bevinden zich binnenin. Alles ziet er nog even impressionant uit als in 1903, toen het huis werd voltooid. Wie binnenkomt, wordt getrakteerd op visueel vuurwerk. Want dat de Solvays het huis lieten bouwen om indruk te maken, dat is duidelijk. Een statige trap leidt naar een reusachtig schilderij van Théo Van Rysselberghe. Als u daarvan bent bekomen, kan u verder de trap bestijgen naar de luxueuze ontvangstvertrekken. Alle meubilair bleef bewaard, net als het rood-oranje kleurenpalet. Het huis is beschermd als UNESCO-werelderfgoed en vandaag in handen van de Brusselse familie Wittamer (niet die van de patisserie). Het wordt verhuurd als ontvangstruimte.

Herenhuis Solvay, Louizalaan 224, 1050 Brussel. Op 12 en 13 oktober en op 26 en 27 oktober.

Huis Ciamberlani

Even verderop in de Louisawijk ligt het Ciamberlani huis. Paul Hankar, die andere grote art nouveau-architect, bouwde het voor de Italiaanse schilder Albert Ciamberlani. De gevel vormt op zich een kunstwerk. Ciamberlani ontwierp zelf de tekening voor de indrukwekkende goudgele sgraffito die hem siert. Enkele jaren geleden kocht een Parijs gezin het geklasseerde gebouw. Zij wonen er met hun vijf kinderen en restaureerden het huis tot in de puntjes, waardoor het sinds 2009 weer schittert zoals in zijn gloriejaren. Zij laten u met plezier het interieur ontdekken.

Huis Ciamberlani, Defacqzstraat 48, 1050 Brussel. Op 12 en 13 oktober.

Herenhuis Tassel

Dit herenhuis uit 1893 wordt eigenlijk beschouwd als het begin van de Brusselse Art Nouveau. De open ruimtes, de zichtbare ijzeren structuren, de natuurlijke lichtinval en de serre in het midden van het huis zijn elementen die Horta later nog zal gebruiken. Hij bouwde dit huis in opdracht van ingenieur Tassel, die er met zijn moeder woonde. Vandaag is vooral de inkomhal indrukwekkend. In de eetkamer hangt nog het oorspronkelijke behang. Er is nu een Europese instelling gevestigd.

Herenhuis Tassel, Paul Emile Jansonstraat 6, 1000 Brussel. Op 26 en 27 oktober.

Villa Bloemenwerf

Van een heel andere orde is de Villa Bloemenwerf in Ukkel. Dit was de eerste architecturale realisatie van Henry van de Velde, over wie op dit ogenblik een interessante tentoonstelling loopt in het Jubelparkmuseum. Hij woonde hier zes jaar met zijn gezin. De villa ligt middenin het groen en lijkt sterk op een Engelse cottage. Ze werd trouwens gebouwd in 1895, toen Ukkel nog echt het platteland was. De villa is nu eigendom van een privé-familie en staat op dit ogenblik te koop.

Villa Bloemenwerf, Vanderaeylaan 102,1180 Brussel.

Praktisch

Als u een huis wil bezoeken, is reserveren noodzakelijk. Dat kan via de site www.voireetdirebruxelles.be of aan het Art Nouveau Biënnale-loket van Brussels Info Place, Koningsstraat 2-4, 1000 Brussel. Pas 1 weekend: ?20. Hotel Solvay: Pas+ ?25. Hotel Max Hallet. Pas +?15. Kinderen tot 12 j: gratis.

Data:

5 en 6 oktober 2013 Schaarbeek, Woluwe en de squares

12 en 13 oktober 2013 De vijvers van Elsene

19 en 20 oktober 2013 Het centrum en het westen van Brussel

26 en 27 oktober 2013 Ukkel, Vorst, Sint-Gillis en de Louizawijk

Partner Content