Nieuwe Brusselse huisvestingscode focust op solidair wonen

05/02/13 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

De nieuwe huisvestingscode die binnenkort in het Brussels parlement zal besproken worden, bevat nieuwe woonformules. Het concept solidair wonen, zoals cohousing, is daarbij belangrijk. Dat heeft de Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis gezegd in de commissie Huisvesting.

Nieuwe Brusselse huisvestingscode focust op solidair wonen

Begin 2012 stemde het Brussels parlement een resolutie om cohousingprojecten te faciliteren. Dat gebeurde op initiatief van parlementslid Elke Van den Brandt. Dinsdag in de commissie Huisvesting antwoordde staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis dat hij het concept van solidair wonen opneemt in de nieuwe Brusselse huisvestingscode.

Die wordt binnenkort besproken in het Brussels parlement. Openbare vastgoedoperatoren zouden bijvoorbeeld aangemoedigd worden om inititiatieven te nemen en sociale verhuurkantoren zullen woningen in een cohousingproject in beheer kunnen nemen.

Wie kiest voor cohousing heeft een volledig uitgeruste privéwoning met eigen keuken en badkamer, maar deelt ook een aantal ruimtes zoals tuin, ontspanningsruimte, washok of logeerkamer. Telkens is er ook sprake van een graad van betrokkenheid.

"Vanzelfsprekend vormt cohousing alleen niet hét antwoord op demografische groei en huisvestingscrisis", zegt Elke Van den Brandt. "Maar het is wel één van de vele instrumenten in de strijd voor meer kwaliteitsvolle en betaalbare woningen. De formule heeft ecologisch, economisch en sociaal heel wat voordelen."

Onze partners