Op het einde van de Eerste Slag bij Ieper slingerden zich kilometers loopgraven in een wijde boog rond Ieper, vanaf het Kanaal Ieper-IJzer in Steenstrate tot Mesen. Na de eerste gasaanval van 22 april 1915 en de daaropvolgende Tweede Slag bij Ieper, kromp de geallieerde lijn in elkaar en de Duitsers kozen positie op de hellingen en heuvels ten noorden, oosten en zuiden van de stad. Zo ontstond de 'Kleine Ieperboog' op slechts 3,5 tot 4,5 kilometer van het stadscentrum. Deze frontlijn hield stand tot de Derde Slag bij Ieper die losbarstte vanaf 31 juli 1917. De strijd om de Ieperboog in de Eerste Wereldoorlog kostte het leven aan duizenden burgers en méér dan 500.000 soldaten van over de hele wereld.

Traject Ieperboog

Het 36 kilometer lange traject van de fietsroute start op de Grote Markt van Ieper en vervolgt langs het Kanaal Ieper - IJzer dat tijdens de oorlog een standvastige frontlijn was. Onderweg komen we voorbij aan Essex Farm Cemetery, beter bekend als de site John McCrae. Het traject loopt verder via de Franse herdenkingsplaats Carrefour des Roses. Na het instappunt Ieperboog - Noord in de Hoeve Klein Zwaanhof, doorkruist de route verschillende keren het Niemandsland tussen de Duitse en geallieerde frontlinies. Onderweg zien we verschillende kleine begraafplaatsen die het oorlogslandschap van de Ieperboog markeren. Naast het Hooge Crater Museum werd het Instappunt Ieperboog Oost ingericht.
Het traject vervolgt ten zuiden van de Meenseweg naar Hill 62 met een Canadees parkmonument op de heuveltop en een prachtig panorama op Ieper. De volgende stop is Hill 60 en de Caterpillar, die tot de best bewaarde oorlogslandschappen van de Westhoek behoren. De route doorkruist nog het provinciaal domein De Palingbeek met het nieuwe Zuidelijke instappunt Ieperboog. Het traject komt nog voorbij de mijnkrater van Sint-Elooi en via de Oude Vaart Ieper-Komen, wordt de route afgesloten op de Markt van Ieper.

Fietsroutes 14-18

De 14-18 fietsroute 'Ieperboog/Ypres Salient' is de vierde in een hele reeks WOI-fietsroutes, waar er in de loop van het jaar nog een vijftal aan toe zullen worden gevoegd. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan ?2,00 per stuk en zijn verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Ieper, Westtoer en Tolhuis.

Op het einde van de Eerste Slag bij Ieper slingerden zich kilometers loopgraven in een wijde boog rond Ieper, vanaf het Kanaal Ieper-IJzer in Steenstrate tot Mesen. Na de eerste gasaanval van 22 april 1915 en de daaropvolgende Tweede Slag bij Ieper, kromp de geallieerde lijn in elkaar en de Duitsers kozen positie op de hellingen en heuvels ten noorden, oosten en zuiden van de stad. Zo ontstond de 'Kleine Ieperboog' op slechts 3,5 tot 4,5 kilometer van het stadscentrum. Deze frontlijn hield stand tot de Derde Slag bij Ieper die losbarstte vanaf 31 juli 1917. De strijd om de Ieperboog in de Eerste Wereldoorlog kostte het leven aan duizenden burgers en méér dan 500.000 soldaten van over de hele wereld.Het 36 kilometer lange traject van de fietsroute start op de Grote Markt van Ieper en vervolgt langs het Kanaal Ieper - IJzer dat tijdens de oorlog een standvastige frontlijn was. Onderweg komen we voorbij aan Essex Farm Cemetery, beter bekend als de site John McCrae. Het traject loopt verder via de Franse herdenkingsplaats Carrefour des Roses. Na het instappunt Ieperboog - Noord in de Hoeve Klein Zwaanhof, doorkruist de route verschillende keren het Niemandsland tussen de Duitse en geallieerde frontlinies. Onderweg zien we verschillende kleine begraafplaatsen die het oorlogslandschap van de Ieperboog markeren. Naast het Hooge Crater Museum werd het Instappunt Ieperboog Oost ingericht. Het traject vervolgt ten zuiden van de Meenseweg naar Hill 62 met een Canadees parkmonument op de heuveltop en een prachtig panorama op Ieper. De volgende stop is Hill 60 en de Caterpillar, die tot de best bewaarde oorlogslandschappen van de Westhoek behoren. De route doorkruist nog het provinciaal domein De Palingbeek met het nieuwe Zuidelijke instappunt Ieperboog. Het traject komt nog voorbij de mijnkrater van Sint-Elooi en via de Oude Vaart Ieper-Komen, wordt de route afgesloten op de Markt van Ieper.De 14-18 fietsroute 'Ieperboog/Ypres Salient' is de vierde in een hele reeks WOI-fietsroutes, waar er in de loop van het jaar nog een vijftal aan toe zullen worden gevoegd. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy.Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan ?2,00 per stuk en zijn verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Ieper, Westtoer en Tolhuis.