Modemuseum Hasselt blaast 25 kaarsjes uit

Modemuseum Hasselt blaast 25 kaarsjes uit

Aan de hand van de pronkstukken uit het archief ontdekt u het verhaal van de Westerse mode van 1750 tot vandaag. In een eerste deel komt de evolutie van mode als systeem aan bod, van hofmode naar haute couture en prêt-à-porter tot de nieuwste catwalklooks. Het chronologische parcours start met een spectaculaire 'robe à la française' en voert u mee van de ingesnoerde crinoline silhouetten uit het midden van de 19de eeuw naar de vestimentaire rijkdom van het fin-de-siècle. Creaties van Jeanne Lanvin en Coco Chanel leiden de twintigste eeuw in.

Corsages

Het museum stelt ook enkele nooit eerder vertoonde objecten tentoon. Zij illustreren hoe bepaalde kledingstukken en accessoires van 'must-have items' evolueerden tot herinneringen aan vervlogen tijden. Waarom bevat de museumcollectie talrijke corsages uit circa 1900? Wat was de meest gedragen jurk tijdens de jaren 1930? En waarom waren tweed mantelpakjes populair in de jaren 1960? Op deze en vele andere vragen krijgt u een antwoord in het tweede deel.

Van maliënkolder tot it-bag

Naast exposeren en bewaren behoort een museum haar collectie ook te onderzoeken. Deze museumfunctie vormt de derde invalshoek van de tentoonstelling. Op welk technisch vakmanschap steunt de mode? U ziet hoe een middeleeuwse maliënkolder later de inspiratiebron vormt voor een handtassenrage en via de creativiteit van Paco Rabanne in de futuristische jaren 1960 belandt. We leren wat de Japanse ontwerper Issey Miyake gemeen heeft met kunstenaar Mariano Fortuny, hoe de Schotse ruit een punkicoon werd en waarom vandaag goud, parels, kant en fluweel populair zijn, terwijl dit ooit het voorrecht was van vorsten en clerici.

Collectie 02(5). Nog tot 14/9 in het Modemuseum Hasselt. Info: www.modemuseumhasselt.be