© BELGA

Minister Ben Weyts wil twee Vlaamse “topkokteams” oprichten

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft de oprichting van twee “topkokteams” aangekondigd. Hij deed dat tijdens zijn bezoek aan de Bocuse d’Or in Lyon, de prestigieuze internationale kookwedstrijd. Eén topkokteam zal een Young Chefs Team zijn, het andere een Bocuse d’Or Team. Voor het project, waarin de twee teams jarenlang gecoacht en begeleid worden, trekt de Vlaamse regering een half miljoen euro uit.

Het Young Chefs Team bestaat uit het beste jonge talent uit de Vlaamse hotelscholen. Maximumleeftijd om erbij te horen, is 25 jaar. Het is de bedoeling om met een ploeg van acht jonge koks te scoren op internationale wedstrijden, zoals de Culinary Worldcup in Luxemburg in 2018 en de Olympiade der Küche in Erfurt, Duitsland in 2020.

In het Bocuse d’Or Team zitten meer ervaren chefs. Het team richt zich op de “Olympische Spelen voor topkoks”, want zo wordt de kookwedstrijd genoemd. Er komt een intensieve zoektocht naar de beste kandidaat (chef en leerling-kok) om mee te dingen naar de Bocuse d’Or. Er wordt daarvoor samengewerkt met de al bestaande kookwedstrijden Prosper Montagné en Mastercooks. Winnaars van die wedstrijden zullen doorstoten naar de Belgische finale van de Bocuse d’Or.

De wereldfinale van de Bocuse d’Or vindt om de twee jaar plaats. Morgen/dinsdag start de editie van 2017 en een Belgisch team heeft de wereldselectie gehaald. Het zijn chefs Peter Aesaert en leerling-kok Michelle Boone. Zij zitten nu in volle voorbereiding en serveren dinsdag twee borden aan de jury: een tartelette van aardpeer en spruitjes als voorgerecht, gevolgd door Bressekip, gevuld met schaaldieren.

Eén van de juryleden is Peter Goossens en hij mag ook zijn stem laten horen tijdens het proeven en beoordelen van het Belgisch gerecht. Opmerkelijk, want Aesaert was vroeger souschef in het Hof Van Cleve. Woensdagavond weten we of het Belgische team een medaille binnenrijft.

Zes podiumplaatsen

Een gouden plak won ons land nooit. Van die stunt durft Peter Aesaert niet te dromen. “Gastland Frankrijk is favoriet en ook de Scandinavische landen hebben enorme budgetten. Daarnaast zijn er nog Japan en de Verenigde Staten die zeker niet te onderschatten zijn. Een toptienplaats zou heel mooi zijn” aldus Aesaert.

In de 30-jarige geschiedenis van de wedstrijd heeft België zes podiumplaatsen bemachtigd: drie zilveren en drie bronzen. De laatste Belgische winnaar is Ferdy Debecker. Hij pakte brons in 1999, nog net in de vorige eeuw dus, in andere tijden zegt hij zelf: “Wij moesten alles zelf doen, en alles zelf financieren. Meedoen aan zo’n wedstrijd vraagt maanden voorbereiding en dat schrikt velen af.”

Sterrenchef Peter Goossens vult aan: “Het is echt niet mogelijk om zomaar zonder veel voorbereiding naar zo’n wedstrijd te gaan. Vroeger ging dat nog een beetje, nu niet meer. Je moet echt professionele begeleiding en ondersteuning krijgen, anders kan je er gewoon niet aan meedoen. Net zoals topsporters zich nu helemaal anders klaarstomen voor topwedstrijden dan dat ze dat dertig jaar geleden deden, is dat ook bij ons volledig veranderd.”

Peter Aesaert beaamt: “Wij proberen met een heel klein ploegje Champions League te spelen. Voor de jeugd is het echt nodig om beter omringd te worden, ook financieel. Voor ons was het zonder die expliciete steun van de overheid zeer moeilijk.”

Weyts erkent dat en wil er iets aan doen: “Achttien jaar geen Belgische medaille op de Bocuse d’Or, daar moet een eind aan komen. Ik heb de ambitie om binnen enkele jaren opnieuw het podium te halen. Wij moeten daar gewoon staan, want nu klopt er iets niet. Men associeert Denemarken met culinaire top en Vlaanderen niet, maar om je een idee te geven: Denemarken heeft 26 Michelinsterren, West-Vlaanderen alleen al heeft er 30.”

Partner Content