Minder dagpauwogen, meer kleine vossen

De eerste resultaten van het vlindertelweekend van Natuurpunt zijn binnen: de tellers zagen dit jaar het vaakst de kleine vos vliegen. Dat is goed nieuws, want die vlindersoort was lange tijd veel minder te zien in de Vlaamse tuinen.

Twintig jaar lang zag je de kleine vos heel wat minder vaak vliegen, maar de laatste jaren duikt hij weer op en dit jaar brengt hij het tot vaakst getelde vlinder in Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Nu betekent dat niet noodzakelijk dat hij andere soorten daadwerkelijk overvleugelt: het vlindertelweekend is een momentopname en de vlindersoort die dan door allerlei omstandigheden toevallig net zijn piek kent, kan een week vroeger of later veel minder vaak voorkomen dan weer andere soorten. Maar het blijft goed nieuws dat een soort die het moeilijk gehad heeft, nu weer algemeen vaak voorkomt.

Top drie

Minder dagpauwogen, meer kleine vossen

Op de tweede plaats belandde de atalanta, die waarschijnlijk door het zachte voorjaar (dan komt hij uit het zuiden aanzetten en begint hij zich hier voort te planten) in grote hoeveelheden rondvliegt. Het oranje zandoogje – een veel kleinere vlinder – werd derde, vooral door zijn goede score in Oost- en West-Vlaanderen. De dagpauwoog – enkele jaren geleden nog de meest verspreide dagvlinder – deed het nu wel een pak minder, maar door de zachte winter en de warme lente was die veel vroeger dan normaal al in grote aantallen te bewonderen. Natuurpunt is tevreden met een behoorlijk vlinderjaar.
Achterstallige tellingen zijn nog tot 8 augustus welkom op www.vlinderweekend.be.





Partner Content