De Week van het Insect wil het grote publiek massaal laten kennismaken met de diergroep die al 400 miljoen jaar bestaat en naar schatting driekwart van alle levende soorten op aarde omvat. We kunnen ook niet zonder: een derde van ons voedsel wordt bestoven door bijen, we hebben insecten nodig voor kleurstoffen, honing, zijde en was en we kunnen insecten gebruiken om moorden op te lossen of drugs op te sporen, zelfs om wonden schoon te maken.

De zespotigen onder onze voeten en in de lucht hebben nochtans geen al te beste reputatie. Ontmoetingen tussen mens en insect gaan meestal gepaard met een vliegenmepper of spuitbus. 'We willen die perceptie van vieze, lelijke en schadelijke beesten bijstellen', zegt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Op zaterdag 30 mei vindt de kick-off plaats in het Museum voor Natuurwetenschappen. Je kunt er allerlei insecten proeven en aanraken, een bijenparcours afleggen en in de namiddag zijn er voordrachten door eminente insectenkenners, met als hoofdspreker de Nederlandse schrijver en bioloog Midas Dekkers. Wetenschapper en tv-nerd Lieven Scheire, peter van Week van het Insect, is gastheer.

Tot en met 7 juni
kun je deelnemen aan 40 activiteiten in Vlaanderen en Brussel. Zo kun je waterjuffers spotten in Ekeren, een insectenhotel leren bouwen in Gent en bekende Vlamingen laten nachtvlinders vangen in hun tuin. Op het slotevenement in Entomopolis/Lieteberg in Zutendaal kun je onder meer kriebelbeestjes scheppen in de vijver, kakkerlakkenrace houden en op insectensafari gaan.

Het volledige programma van de kick-off (10u tot 18u) en de 40 andere insectenactiviteiten in Vlaanderen en Brussel staan op insectenweek.be.

De Week van het Insect wil het grote publiek massaal laten kennismaken met de diergroep die al 400 miljoen jaar bestaat en naar schatting driekwart van alle levende soorten op aarde omvat. We kunnen ook niet zonder: een derde van ons voedsel wordt bestoven door bijen, we hebben insecten nodig voor kleurstoffen, honing, zijde en was en we kunnen insecten gebruiken om moorden op te lossen of drugs op te sporen, zelfs om wonden schoon te maken.De zespotigen onder onze voeten en in de lucht hebben nochtans geen al te beste reputatie. Ontmoetingen tussen mens en insect gaan meestal gepaard met een vliegenmepper of spuitbus. 'We willen die perceptie van vieze, lelijke en schadelijke beesten bijstellen', zegt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Op zaterdag 30 mei vindt de kick-off plaats in het Museum voor Natuurwetenschappen. Je kunt er allerlei insecten proeven en aanraken, een bijenparcours afleggen en in de namiddag zijn er voordrachten door eminente insectenkenners, met als hoofdspreker de Nederlandse schrijver en bioloog Midas Dekkers. Wetenschapper en tv-nerd Lieven Scheire, peter van Week van het Insect, is gastheer. Tot en met 7 juni kun je deelnemen aan 40 activiteiten in Vlaanderen en Brussel. Zo kun je waterjuffers spotten in Ekeren, een insectenhotel leren bouwen in Gent en bekende Vlamingen laten nachtvlinders vangen in hun tuin. Op het slotevenement in Entomopolis/Lieteberg in Zutendaal kun je onder meer kriebelbeestjes scheppen in de vijver, kakkerlakkenrace houden en op insectensafari gaan.Het volledige programma van de kick-off (10u tot 18u) en de 40 andere insectenactiviteiten in Vlaanderen en Brussel staan op insectenweek.be.