De voorgeschiedenis: dit jaar viert Plus Magazine zijn 25-jarig bestaan. Om dat te vieren krijgen 25 lezers de kans om onder goede begeleiding de magische berg in de Provence op te fietsen. Dit zal gebeuren op zaterdag 22 juni in samenwerking met de sportorganisatie Sporta, want die heeft al een lange ervaring in het organiseren van een "Belgische dag" op de Mont Ventoux.

De aankondiging in de Plus Magazine van december 2012 leverde ruim aanmeldingen op. Vijftig kandidaten werden uitgenodigd op een informatie-avond op 13 december en uit die groep heeft de redactie 25 deelnemers gekozen. Dit zijn ze:

René Arijs

René Arijs uit Asse is 62 en heeft een warm-menselijke motivatie om deel te nemen: "Ik wil mijn poging opdragen aan Stephane Bruyninckx, een zieke collega bij Delhaize. Hij had de wens uitgedrukt om bij genezing zijn blijdschap te kunnen uitschreeuwen op de top van de Mont Ventoux. Na een strijd van drie jaar is hij echter overleden. Ik wil zijn wens alsnog in vervulling brengen."


Reinout Beyaert

Ook de 54-jarige Reinout Beyaert uit Mechelen heeft een bijzonder motivatie: "Ik heb drie zoontjes van 7, 5 en 3 jaar. Hun neefjes hebben allemaal papa's die de Ventoux al beklommen hebben. Die papa's zijn mijn broers van 4, 8 en 10 jaar jonger dan ik. Ik heb nu besloten dat ik niet voor hen wil onderdoen!"


Rudi Carton

Rudi Carton uit Schendelbeke is 60 en ziet de Mont Ventoux als een vervanging voor een andere uitdaging: "Tot voor enkele jaren hield ik me fit door drie keer per week te gaan joggen. Het was mijn droom om op 60 jaar een marathon te lopen. Toen kreeg ik problemen met mijn knie en moest ik op zoek gaan neer nieuwe droom. Fietsen heb ik tot nu toe weinig gedaan, maar nu hoef ik er niet in mijn eentje aan te beginnen!"

Paul Corthouts

Paul Corthouts uit Mariakerke is 60 en beoefent momenteel géén sport: "Vroeger heb ik veel gefietst, maar de jongste jaren komt het er niet meer van. Opnieuw beginnen zal me niet lukken zonder een extra-uitdaging. Lang geleden heb ik één keer op de Mont Ventoux gefietst, maar zal me dat opnieuw lukken op mijn leeftijd?"

Christian Degrave

Christian Degrave uit Soignies is 52 en wil beter doen dan zijn auto: "In 2012 ben ik weer begonnen intensief te beginnen. Van mijn vakantie in de Pyreneeën en Andorra heb ik geprofiteerd om een paar bekende cols te beklimmen. Maar de Mont Ventoux blijft mijn grootste uitdaging. Ik ben er ooit met de auto op gereden, maar toen kreeg ik motorpech en ben ik niet boven geraakt!"

Nele Bomon

Nele Bomon uit Merchtem wordt dit jaar vijftig en deze uitdaging is een mooie manier om dat te vieren: "Bovendien heb ik de Mont Ventoux al twee keer te voet beklommen. Jarenlang zijn we in de streek op vakantie gegaan en telkens heb ik me voorgenomen om de beklimming per fiets te doen. De magie van die berg blijft me aantrekken en hopelijk gaat het nu lukken!"

Francis D'Hossche

Francis D'Hossche uit Saint-Vaast is 63 en wil bewijzen dat hij ook een hogere berg aankan: "Ik fiets al vele jaren. In Spanje, waar ik vaak verblijf, heb ik nu en dan al eens een kleinere col (derde categorie) beklommen. Maar nu wil ik dolgraag een grote berg overwinnen!"

Brigitte Durant

Brigitte Durant uit La Buissière is 55 ziet deze uitdaging als het begin van méér: "In het verleden heb ik al meerdere keren wandeltochten in de streek van de Mont Ventoux kunnen doen. Maar de beklimming van de mythische berg per fiets is toch nog iets anders. Het is een uitdaging die me geweldig aantrekt. En ik hoop dat dit slechts het begin zal zijn van méér avonturen!"

Dominique Felix en Daniël Poelman

Dominique Felix en Daniël Poelman uit Genval, beiden 54 jaar oud, vormen één van de twee koppels in onze groep. "Ik houd wel van fysieke inspanningen", zegt Daniël. "En ik ben altijd tevreden als ik fietsplezier kan combineren met het ontdekken van mooie landschappen." Dominique wil vooral een overwinning op zichzelf behalen. "Samen met mijn man wil ik een mooi avontuur beleven in een prachtige streek en in een gezellige ambiance."


Esther Geldof en François Truyens

Ester Geldof en François Truyens uit Sint-Amands zijn het tweede koppel in onze groep. Ze worden beiden 60 in 2013 en dat vinden ze de perfecte aanleiding: "We proberen nu al veel te bewegen, maar onze conditie moet absoluut beter. We krijgen nu zes maanden om daar hard aan te werken. En het is altijd leuker om dit als koppel te doen!"

Chris Goidts

Chris Goidts uit Bertem is 63 en liep begin 2012 een heupfractuur op bij een skiongeval: "Fietsen is eigenlijk de enige sport die ik nog intensief kan beoefenen, maar het zal tijd en moeite vergen om mijn conditie van vroeger weer op te bouwen. Nu krijg ik die kans!"

Guy Grolaux

Guy Grolaux (64) uit Jandrenouille noemt fietsen zijn "sleutelmiddel" om in goede gezondheid te blijven: "Elke tocht is voor mij een manier om mezelf te overtreffen en de lat hoger te leggen - zeker als ik tegelijk ook nog kan genieten van de natuur."

Maria Janssens

Maria ("Mieke") Janssens is 57 en wil met haar deelneming een boodschap meegeven aan haar kinderen: "Als je voor iets écht moeite wilt doen, dan kan er veel lukken. Wie veel beweegt, voelt zich beter. En ik hoop dan ook dat ik me op 22 juni geweldig zal voelen..."

Alex Lauwens

Alex Lauwens is 58 en wil de beklimming zien als een overwinning op zichzelf: "Dit wordt mijn eerste grote, sportieve uitdaging na een carrière vol stress. Tegelijk kan dit mijn gezondheid alleen maar een boost geven!"

Jacqui Mollenwinckel

De bijna 57-jarige Jacqui Mollenwinckel uit Putte wil met zijn deelneming een soort van uithangbord worden voor mensen die ooit in aanraking kwamen met een ernstig ongeval: "Het wielrennen heeft me in zijn greep gehad tot de dag waarop ik mijn rug en mijn nek brak bij een grote valpartij. Ik heb toen een lange revalidatie doorgemaakt en later ben ik kalmpjes aan weer begonnen te fietsen. Ik wil nu bewijzen dat je ondanks zulk een zwaar ongeval nog veel kunt bereiken in het leven, als je de wilskracht en de moed niet laat varen."

Marc Ronveaux

Marc Ronveaux uit Ohey verwacht veel van het groepsgebeuren: "Ik vind het tof dat ik deel ga uitmaken van een sympathieke en meertalige groep die samen hetzelfde doel willen bereiken. Zonder last te hebben van fanatieke sporters die iedereen uit het wiel willen rijden!"

Christine Stoop

Door haar drukke job komt er bij Christine Stoop uit Lier (57, geen foto beschikbaar) nauwelijks van om te sporten, maar dat wil ze nu veranderen: "Na jaren van inactiviteit op sportief vlak is dit voor mij een persoonlijke uitdaging om mijn conditie aan te pakken en mijn grenzen te verleggen. Zowel fysiek als mentaal."

Philippe Vandenbergh

Voor Philippe Vandenbergh uit Luik is 55 wordt een droom waar: "Vijftien keer heb ik de Ronde van Frankrijk (waaronder de klim naar de Mont Ventoux) al gevolgd vanuit de auto. Het feit dat ik vijftig kilogram ben afgevallen na de plaatsing van een maagring motiveert me nog meer om deze uitdaging aan te gaan, zeker nu we kunnen gebruik maken van een goede begeleiding."

Jean-Paul Van den Steen

Jean-Paul Van den Steen uit Ukkel is 65 en wil revanche nemen op zichzelf: "Twee jaar geleden heb ik de klim geprobeerd, maar aan kilometer 14 (Chalet Reynard) was ik kapot. Ik heb toen gezworen het ooit nog eens te proberen. Het feit dat we het nu met een groep en onder begeleiding gaan doen is een buitenkans. En aan mijn kleindochter wil ik bewijzen dat je fysiek nog toch veel in staat bent wanneer je bijna 66 wordt!"

Luc Vandevenne

Luc Vandevenne uit Beringen is 55 en gaat een driedubbele uitdaging aan: "De beklimming is voor mij een actie in het kader van 'Kom op tegen kanker'. Ik wil de berg overwinnen met een handbike, met een fiets én te voet. Om daarin te slagen zal een perfecte voorbereiding nodig zijn."

Koenraad Wille

Koenraad Wille uit Stekene is 57 en ziet nu eindelijk het zo noodzakelijke duwtje in de rug: "Ik heb diabetes type 2 en daarom is het voor mij onontbeerlijk om gezond te bewegen. Nu heb ik een doel gekregen om de stap echt te zetten."

Marina Windhey

Marina Windhey uit Moerbeke is 53 en heeft de lat hoog gelegd: "Ik wil 20 kg vermageren en eindelijk iets voor mezelf doen. Al die jaren heb ik buiten mijn werk vooral gezorgd voor mijn gezin en mijn vier kinderen. Nu wordt het tijd dat ik 's aan mezelf denk en sportiever word."

Marina Ysewyn

Marina Ysewyn uit Oostende is onlangs 60 geworden en gestopt met werken: "Omdat ik graag fiets is dat een dubbele reden om die uitdaging te proberen. Waarom zou je dat op je zestigste niet meer kunnen?"

Ludo Hugaerts

Ludo Hugaerts (64) is de journalist van Plus Magazine die méé met zijn lezers de klim gaat wagen. En de verslaggeving hierover gaat verzorgen op deze website en in het magazine: "In 2009 heb ik met Sporta de Mont Ventoux kunnen overwinnen vanuit Sault. Weliswaar in een verschrikkelijke tijd (2 uur en 49 minuten), maar dat kon me niet schelen. De euforie bleef doorwerken. In 2011 heb ik een tweede beklimming gewaagd, deze keer vanuit Malaucène - de moeilijke kant dus. Na 13 km was ik gewoon dood. Terug naar beneden en zeer ontgoocheld. Ik hoop dat ik die ontgoocheling nu weg kan spoelen, samen met onze lezers. Maar ik probeer het wel opnieuw vanuit Sault."

Vertel hieronder uw verhaal!

In deze rubriek, onderaan onder dit artikel, kunnen deelnemers hun voorbereiding en hun gemoedstoestand vertellen. Familieleden en sympathisanten kunnen hier hun aanmoedigingen kwijt. En hebt u zelf een Ventouxverhaal, dan kunt u het hieronder posten. Ook onze journalist zal hier verder verslag uitbrengen van het avontuur.

De voorgeschiedenis: dit jaar viert Plus Magazine zijn 25-jarig bestaan. Om dat te vieren krijgen 25 lezers de kans om onder goede begeleiding de magische berg in de Provence op te fietsen. Dit zal gebeuren op zaterdag 22 juni in samenwerking met de sportorganisatie Sporta, want die heeft al een lange ervaring in het organiseren van een "Belgische dag" op de Mont Ventoux.De aankondiging in de Plus Magazine van december 2012 leverde ruim aanmeldingen op. Vijftig kandidaten werden uitgenodigd op een informatie-avond op 13 december en uit die groep heeft de redactie 25 deelnemers gekozen. Dit zijn ze:René Arijs uit Asse is 62 en heeft een warm-menselijke motivatie om deel te nemen: "Ik wil mijn poging opdragen aan Stephane Bruyninckx, een zieke collega bij Delhaize. Hij had de wens uitgedrukt om bij genezing zijn blijdschap te kunnen uitschreeuwen op de top van de Mont Ventoux. Na een strijd van drie jaar is hij echter overleden. Ik wil zijn wens alsnog in vervulling brengen."Ook de 54-jarige Reinout Beyaert uit Mechelen heeft een bijzonder motivatie: "Ik heb drie zoontjes van 7, 5 en 3 jaar. Hun neefjes hebben allemaal papa's die de Ventoux al beklommen hebben. Die papa's zijn mijn broers van 4, 8 en 10 jaar jonger dan ik. Ik heb nu besloten dat ik niet voor hen wil onderdoen!"Rudi Carton uit Schendelbeke is 60 en ziet de Mont Ventoux als een vervanging voor een andere uitdaging: "Tot voor enkele jaren hield ik me fit door drie keer per week te gaan joggen. Het was mijn droom om op 60 jaar een marathon te lopen. Toen kreeg ik problemen met mijn knie en moest ik op zoek gaan neer nieuwe droom. Fietsen heb ik tot nu toe weinig gedaan, maar nu hoef ik er niet in mijn eentje aan te beginnen!"Paul Corthouts uit Mariakerke is 60 en beoefent momenteel géén sport: "Vroeger heb ik veel gefietst, maar de jongste jaren komt het er niet meer van. Opnieuw beginnen zal me niet lukken zonder een extra-uitdaging. Lang geleden heb ik één keer op de Mont Ventoux gefietst, maar zal me dat opnieuw lukken op mijn leeftijd?"Christian Degrave uit Soignies is 52 en wil beter doen dan zijn auto: "In 2012 ben ik weer begonnen intensief te beginnen. Van mijn vakantie in de Pyreneeën en Andorra heb ik geprofiteerd om een paar bekende cols te beklimmen. Maar de Mont Ventoux blijft mijn grootste uitdaging. Ik ben er ooit met de auto op gereden, maar toen kreeg ik motorpech en ben ik niet boven geraakt!"Nele Bomon uit Merchtem wordt dit jaar vijftig en deze uitdaging is een mooie manier om dat te vieren: "Bovendien heb ik de Mont Ventoux al twee keer te voet beklommen. Jarenlang zijn we in de streek op vakantie gegaan en telkens heb ik me voorgenomen om de beklimming per fiets te doen. De magie van die berg blijft me aantrekken en hopelijk gaat het nu lukken!"Francis D'Hossche uit Saint-Vaast is 63 en wil bewijzen dat hij ook een hogere berg aankan: "Ik fiets al vele jaren. In Spanje, waar ik vaak verblijf, heb ik nu en dan al eens een kleinere col (derde categorie) beklommen. Maar nu wil ik dolgraag een grote berg overwinnen!"Brigitte Durant uit La Buissière is 55 ziet deze uitdaging als het begin van méér: "In het verleden heb ik al meerdere keren wandeltochten in de streek van de Mont Ventoux kunnen doen. Maar de beklimming van de mythische berg per fiets is toch nog iets anders. Het is een uitdaging die me geweldig aantrekt. En ik hoop dat dit slechts het begin zal zijn van méér avonturen!"Dominique Felix en Daniël Poelman uit Genval, beiden 54 jaar oud, vormen één van de twee koppels in onze groep. "Ik houd wel van fysieke inspanningen", zegt Daniël. "En ik ben altijd tevreden als ik fietsplezier kan combineren met het ontdekken van mooie landschappen." Dominique wil vooral een overwinning op zichzelf behalen. "Samen met mijn man wil ik een mooi avontuur beleven in een prachtige streek en in een gezellige ambiance."Ester Geldof en François Truyens uit Sint-Amands zijn het tweede koppel in onze groep. Ze worden beiden 60 in 2013 en dat vinden ze de perfecte aanleiding: "We proberen nu al veel te bewegen, maar onze conditie moet absoluut beter. We krijgen nu zes maanden om daar hard aan te werken. En het is altijd leuker om dit als koppel te doen!"Chris Goidts uit Bertem is 63 en liep begin 2012 een heupfractuur op bij een skiongeval: "Fietsen is eigenlijk de enige sport die ik nog intensief kan beoefenen, maar het zal tijd en moeite vergen om mijn conditie van vroeger weer op te bouwen. Nu krijg ik die kans!"Guy Grolaux (64) uit Jandrenouille noemt fietsen zijn "sleutelmiddel" om in goede gezondheid te blijven: "Elke tocht is voor mij een manier om mezelf te overtreffen en de lat hoger te leggen - zeker als ik tegelijk ook nog kan genieten van de natuur."Maria ("Mieke") Janssens is 57 en wil met haar deelneming een boodschap meegeven aan haar kinderen: "Als je voor iets écht moeite wilt doen, dan kan er veel lukken. Wie veel beweegt, voelt zich beter. En ik hoop dan ook dat ik me op 22 juni geweldig zal voelen..."Alex Lauwens is 58 en wil de beklimming zien als een overwinning op zichzelf: "Dit wordt mijn eerste grote, sportieve uitdaging na een carrière vol stress. Tegelijk kan dit mijn gezondheid alleen maar een boost geven!"De bijna 57-jarige Jacqui Mollenwinckel uit Putte wil met zijn deelneming een soort van uithangbord worden voor mensen die ooit in aanraking kwamen met een ernstig ongeval: "Het wielrennen heeft me in zijn greep gehad tot de dag waarop ik mijn rug en mijn nek brak bij een grote valpartij. Ik heb toen een lange revalidatie doorgemaakt en later ben ik kalmpjes aan weer begonnen te fietsen. Ik wil nu bewijzen dat je ondanks zulk een zwaar ongeval nog veel kunt bereiken in het leven, als je de wilskracht en de moed niet laat varen."Marc Ronveaux uit Ohey verwacht veel van het groepsgebeuren: "Ik vind het tof dat ik deel ga uitmaken van een sympathieke en meertalige groep die samen hetzelfde doel willen bereiken. Zonder last te hebben van fanatieke sporters die iedereen uit het wiel willen rijden!"Door haar drukke job komt er bij Christine Stoop uit Lier (57, geen foto beschikbaar) nauwelijks van om te sporten, maar dat wil ze nu veranderen: "Na jaren van inactiviteit op sportief vlak is dit voor mij een persoonlijke uitdaging om mijn conditie aan te pakken en mijn grenzen te verleggen. Zowel fysiek als mentaal."Voor Philippe Vandenbergh uit Luik is 55 wordt een droom waar: "Vijftien keer heb ik de Ronde van Frankrijk (waaronder de klim naar de Mont Ventoux) al gevolgd vanuit de auto. Het feit dat ik vijftig kilogram ben afgevallen na de plaatsing van een maagring motiveert me nog meer om deze uitdaging aan te gaan, zeker nu we kunnen gebruik maken van een goede begeleiding."Jean-Paul Van den Steen uit Ukkel is 65 en wil revanche nemen op zichzelf: "Twee jaar geleden heb ik de klim geprobeerd, maar aan kilometer 14 (Chalet Reynard) was ik kapot. Ik heb toen gezworen het ooit nog eens te proberen. Het feit dat we het nu met een groep en onder begeleiding gaan doen is een buitenkans. En aan mijn kleindochter wil ik bewijzen dat je fysiek nog toch veel in staat bent wanneer je bijna 66 wordt!"Luc Vandevenne uit Beringen is 55 en gaat een driedubbele uitdaging aan: "De beklimming is voor mij een actie in het kader van 'Kom op tegen kanker'. Ik wil de berg overwinnen met een handbike, met een fiets én te voet. Om daarin te slagen zal een perfecte voorbereiding nodig zijn."Koenraad Wille uit Stekene is 57 en ziet nu eindelijk het zo noodzakelijke duwtje in de rug: "Ik heb diabetes type 2 en daarom is het voor mij onontbeerlijk om gezond te bewegen. Nu heb ik een doel gekregen om de stap echt te zetten."Marina Windhey uit Moerbeke is 53 en heeft de lat hoog gelegd: "Ik wil 20 kg vermageren en eindelijk iets voor mezelf doen. Al die jaren heb ik buiten mijn werk vooral gezorgd voor mijn gezin en mijn vier kinderen. Nu wordt het tijd dat ik 's aan mezelf denk en sportiever word."Marina Ysewyn uit Oostende is onlangs 60 geworden en gestopt met werken: "Omdat ik graag fiets is dat een dubbele reden om die uitdaging te proberen. Waarom zou je dat op je zestigste niet meer kunnen?"Ludo Hugaerts (64) is de journalist van Plus Magazine die méé met zijn lezers de klim gaat wagen. En de verslaggeving hierover gaat verzorgen op deze website en in het magazine: "In 2009 heb ik met Sporta de Mont Ventoux kunnen overwinnen vanuit Sault. Weliswaar in een verschrikkelijke tijd (2 uur en 49 minuten), maar dat kon me niet schelen. De euforie bleef doorwerken. In 2011 heb ik een tweede beklimming gewaagd, deze keer vanuit Malaucène - de moeilijke kant dus. Na 13 km was ik gewoon dood. Terug naar beneden en zeer ontgoocheld. Ik hoop dat ik die ontgoocheling nu weg kan spoelen, samen met onze lezers. Maar ik probeer het wel opnieuw vanuit Sault."In deze rubriek, onderaan onder dit artikel, kunnen deelnemers hun voorbereiding en hun gemoedstoestand vertellen. Familieleden en sympathisanten kunnen hier hun aanmoedigingen kwijt. En hebt u zelf een Ventouxverhaal, dan kunt u het hieronder posten. Ook onze journalist zal hier verder verslag uitbrengen van het avontuur.