© EAMES OFFICE LLC

Maak kennis met de Eames

Zegt hun naam je niet veel? Hun stoelen ken je ongetwijfeld. Het Amerikaanse ontwerpersechtpaar Charles en Ray Eames ontwierp kuipstoeltjes die wereldberoemd werden en het nog altijd doen. Vanaf 18 februari te bewonderen in C-Mine Genk.

De Eames ontwierpen in hun leven ontzettend veel stoelen, maar dat was slechts een deel van hun enorme productie. Ze waren zo veelzijdig dat ze naast meubilair, ook textiel, foto’s en films maakten en tentoonstellingen vorm gaven. Je kan in C-Mine in Genk bijna 400 objecten, meubels en documenten ontdekken die getuigen van hun immense oeuvre.

Maak kennis met de Eames
© TRISTAN FEWINGS_GETTY IMAGES

We hebben de tentoonstelling thematisch opgevat en besteden evenveel aandacht aan Charles Eames (1907-1977) als aan zijn vrouw Ray (1912-1988), zegt scenograaf Jo Klaps. “Want velen kennen enkel de naam Charles Eames, maar beiden waren belangrijk. Ze vulden mekaar perfect aan. Ze hebben samen een onuitwisbare stempel gedrukt op het 20ste-eeuwse modernisme. De diversiteit van hun werk en het ongelooflijke plezier waarmee ze werkten, hebben daar onmiskenbaar toe bijgedragen.”

Het goede leven

Maak kennis met de Eames
© EAMES OFFICE LLC

Een van de thema’s van deze expo is het prille begin van hun carrière, die van start ging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De twee hadden mekaar ontmoet aan de kunstacademie van Michigan en waren getrouwd in 1941. Je ziet in C-Mine de beenspalken en draagberries in multiplex die ze maakten voor het Amerikaanse leger. Op die manier gingen ze experimenteren met materiaal. Ook het Eames House komt ruimschoots aan bod. Dit was de prefabwoning die ze in 1949 in Los Angeles bouwden, en waar ze hun hele leven zouden wonen en werken. Met origineel meubilair, een maquette, foto’s en video’s wordt de sfeer van het huis opgeroepen. Blikvanger is ongetwijfeld de replica van de module For a Modern Living, vindt Jo Klaps. De Eames bouwden die module in 1949 voor het Insitute of Arts in Detroit. Het is een soort mini-interieur waar je een aantal iconen van de moderniteit of het goede leven kan zien. Onder andere La Chaise en de eerste kastjes voor designmerk Vitra worden getoond.

We besteden ten slotte ook aandacht aan Glimpse of USA, vertelt de scenograaf. Dat was een tentoonstelling over de VS die de Eames in volle koude oorlog in Rusland realiseerden en dus heel controversieel was. En verder kan je hun filmprojecties, foto’s en heel veel kleine objecten ontdekken, waarvan een aantal wellicht bekend zullen voorkomen, omdat ze intussen designklassiekers zijn geworden.

De tentoonstelling werd oorspronkelijk samengesteld door cultuurcentrum The Barbican in Londen, met hulp van het Eames Office in California. Na Londen, reisde ze naar Lissabon, en nu is dus Genk aan de beurt.

The World of Charles and Ray Eames. 18/2 tot 28/5. Di-zo, 10-18 uur in C-Mine, Genk. €10. www.c-mine.be

Partner Content