Lyon, l'art de vivre op zijn Frans

Lyon, l'art de vivre op zijn Frans
© beatrice preve

Lekker eten

Met zijn vele sterrenrestaurants, beroemde chef-koks, brasseries, 'bouchons' (typische Lyonese restaurants), barretjes en vele hippe ontmoetingsplaatsen mag Lyon zich met recht de hoofdstad van de gastronomie noemen. Of om het met de woorden van Paul Bocus zelf te zeggen: "Lyon is een stad waar je trek van krijgt!"

Wie liever zelf zijn potje kookt, kan terecht op de kleurige en levendige markten in de stad en bij de Halles de Lyon Paul Bocuse, een permanente overdekte markt waar ook de grote chef-koks hun inkopen doen.

Een stad met meerdere gezichten

De stad, die sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, kent dankzij zijn uitzonderlijke architectonische erfgoed meerdere gezichten: van het antieke Fourvière en de 'traboules' (doorgangen) in de Renaissancewijk in Vieux-Lyon, via de elegante wijk Presqu'île (letterlijk: 'schiereiland') tussen de Rhône en de Saône, tot de moderne en originele gebouwen van Renzo Piano (Cité Internationale), Jean Nouvel (Opera) en Santiago Calavatra (het TGV-station van Lyon Saint-Exupéry). Al deze plekken zijn gemakkelijk te voet of met de fiets te bereiken.

Een brok cultuur

Lyon wordt, na Parijs, als de meest culturele stad van Frankrijk beschouwd. En ook dat is niet zonder reden. De stad telt tal van musea, zoals het natuurhistorisch en antropologisch museum Musée des Confluences (geopend in december 2014) en het Museum voor Moderne Kunst (Musée d'Art Contemporain), het Verzetsmuseum en het filmmuseum Institut Lumière.

Daarnaast worden er jaarlijks meer dan 21 000 evenementen (beurzen, concerten, theater, festivals, et cetera) georganiseerd zoals het Festival Lumière, de Dansbiënnale, de Biënnale van moderne kunst, de Nuits Sonores (elektronische muziekfestival) en het beroemde Fête des Lumières.

Immens stadspark

Het parc de la Tête d'Or is met een oppervlakte van 105 hectaren (waarvan 17 hectaren water) een van de grootste stadsparken van Frankrijk. Het staat bekend om zijn prachtige internationale rozentuin, zijn botanische tuin met meer dan 20.000 verschillende plantensoorten en zijn immense 3 hectaren grote Afrikaanse park waar zebra's, giraffen, antilopen, leeuwen en andere zeldzame dieren leven. Bezoekers kunnen een ritje in de draaimolen maken, met een waterfiets een tochtje langsheen de zwanen op het meer maken of het treintje nemen.

Heerlijk shoppen

Voor de fashionista's is er Carré d'Or, het gebied rond Bellecour en Jacobins. En natuurlijk mogen we Croix-Rousse niet vergeten, waar veel jonge ontwerpers zich hebben verzameld. Voor wie op zoek is naar een uniek voorwerp, een zeldzaam meubel of een apart schilderij zijn er de vlooienmarkt Puces du Canal de Villeurbanne en de antiekwijk Auguste Comte.

De Lyon City Card

Met de Lyon City Card krijgt u als bezoeker korting op vele activiteiten zoals ritjes met een cyclopolitain (elektrische fietstaxi's), bezoek aan het attractiepark Fourvière Aventure, de Lyon le Grand Tour-bus, het Aquarium, theater- en operakaartjes en toegangskaarten voor het Maison de la Danse. Wie in het bezit is van de City Card, heeft bovendien recht op versnelde toegang tot een aantal musea. Gebruikers mogen daarnaast ongelimiteerd gebruik maken van het openbaar vervoer van Lyon: bus, metro, tram en de kabelspoorbaan.

Citytrip met de trein De simpelste, meest comfortabele én snelle manier om vanuit Brussel in Lyon te komen, is per trein. Bovendien kan dat nu dankzij de aanbieding 'City Break' van Voyages-sncf.com (voor reizen tussen 25 maart en 25 april 2016, te boeken tussen 4 en 22 februari) ook nog eens voor een klein bedrag. Een enkele reis tweede klas is er voor die periode vanaf 39 euro. Eerste klas kaartjes zijn er vanaf 49 euro. Zo wordt het wel heel aantrekkelijk om een van de mooiste steden van Frankrijk te bezoeken! Meer info en uw ticket boeken doet u hier.

©iStock

©iStock

©iStock

©iStock

©iStock

©iStock

©iStock

©iStock

©iStock