Lekkers uit Zwitserland

Tijdens de zomermaanden maken we elke week een culinaire uitstap over de grenzen. Deze week staat Zwitserland op het programma met enkele heerlijke gerechten uit het land van de Gruyère, de Emmental en de Appenzeller...

Gegratineerde visschelp met Gruyère Aoc

voor 4 personen

1 el olijfolie, 600 g stevige witte vissoort (kabeljauw, pangasius, ...), in blokjes, 1 courgette, in dunne slierten, 2 wortels, in dunne slierten, 12 roze garnalen, 50 g Gruyère AOC, geraspt, zout, peper
Bechamelsaus: 2 el boter, 2 el bloem, 1,5 dl melk, 75 g Gruyère AOC, geraspt, 1 puntje nootmuskaat

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bechamelsaus: smelt de boter in een steelpan met dikke bodem. Voeg de bloem toe. Roer met een garde. Voeg beetje bij beetje de melk toe. Roer totdat alle klontjes opgelost zijn. Voeg vervolgens de Gruyère AOC toe. Roer totdat de Gruyère AOC gesmolten is. Voeg de nootmuskaat en zout en peper toe. Zet apart.
2. Verwarm de olijfolie in een bakpan en bak de blokjes vis gedurende 2 à 3 minuten. Zet apart. Stoom de courgette en de wortel 1 minuut. Zet apart.
3. Verdeel de vis, de garnalen en de groenten over de schelpen. Lepel er wat bechamelsaus over en bestrooi met Gruyère AOC. Gratineer gedurende 10 minuten in de oven. Garneer met kwartjes citroen.
Garnituur: kwartjes citroen

www.gruyere.com

Varkenshaasje gevuld met Appenzeller ® en basilicum

Lekkers uit Zwitserland

Voor 4 personen

600 g varkenshaasje, 100 g Appenzeller®, geraspt, 1 el kappertjes, gespoeld, 6 grote blaadjes basilicum, fijngeknipt, geraspte schil van 1/2 citroen, 3 teentjes knoflook, fijngehakt, 1 tl venkelzaad, 1 + 1 el olijfolie, zout, peper

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrooi het vlees met zout en peper. Plaats het vlees op het aanrecht. Snijd met een keukenmes overlangs een inkeping in het vlees. Leg open. Herhaal deze handeling links en rechts van de middelste inkeping om een rechthoekige lap te krijgen. Zet apart. Mix de Appenzeller®, de kappertjes, het basilicum, het citroenrasp, het knoflook, de venkelzaadjes, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper in de keukenmachine. Verdeel dit mengsel over de lap vlees. Rol op en bind vast met keukengaren.
2. Bestrijk het vlees met behulp van een kwast met wat olijfolie. Bruin het vlees 4 minuten aan alle kanten. Vet een ovenbestendige schaal in met de resterende olijfolie. Plaats het vlees in de schaal. Rooster 20 minuten. Rol het vlees in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten.
3. Snijd het vlees in plakken. Verdeel het vlees over de borden. Lepel er wat kooknat over. Heerlijk met geroosterde kerstomaatjes, sperziebonen en krielaardappels.

www.appenzeller.ch

Kalfsrolletjes met asperges met Emmental Aoc

Lekkers uit Zwitserland

Voor 4 personen

150 g kleine groene asperges, 4 kalfslapjes, 4 plakken Emmentaler AOC, 1 el olijfolie,
Emulsie: 2 dl kalfsfond, 1 handvol kervel, harde stelen verwijderd, geblancheerd, grof gehakt, 2 el boter, in kleine blokjes, zout, peper

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Stoom de asperges gedurende 1 minuut. Zet apart.
Plaats de kalfslapjes op een plank. Bestrooi met zout en peper. Plaats op elk lapje een plak
Emmentaler AOC en enkele asperges. Rol op en sluit af met houten cocktailprikkertjes.
Verwarm de olijfolie in een bakpan en bruin de rolletjes gedurende 2 minuten. Plaats ze in
een ovenbestendige schaal. Bak gedurende 5 minuten in de oven.
2. Kervelemulsie: kook in een steelpan het kalfsfond 1/3 in. Voeg de kervel toe. Voeg de boter
toe en klop tot er schuim ontstaat. Kruid met zout en peper.
3. Verdeel de rolletjes over de borden. Lepel er wat kervelemulsie over. Garneer met takjes
kervel.
Garnituur: takjes kervel

www.emmentaler.ch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content