Lekkere broodjes

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vandaag is het de Dag van het Brood, een prima gelegenheid om u enkele lekkere broodrecepten mee te geven: fougasse, naan of een heerlijke brioche bijvoorbeeld.

Basisrecept van brood

Ingrediënten (4 personen):

350 g meel, 25 g bakkersgist, 1 teelepel zout, 1/2 teelepel suiker, 165 ml water

Bereiding:

Meel, zout en suiker in de kom van de foodprocessor met het kneedmes doen. De machine continu laten draaien.

Terwijl de machine draait, de gist in het water oplossen en via de invoerbuis toevoegen.
Gedurende 1 min. laten draaien. De machine uitschakelen zodra het deeg een bal vormt. Als het deeg geen bal vormt, kunt u nog wat water toevoegen.

Het deeg een half uur laten rusten in de afgesloten kom.

Het deeg doorslaan door 3 of 4 keer op pulse te drukken. Het deeg met meel bestrooien en in een cakevorm doen. Ongeveer 2 uur laten rijzen.

In de op 210°C (th. 7) voorverwarmde oven schuiven. Laten afkoelen en smullen maar.

Brood met spekjes en ui

Ingrediënten (4 personen):

350 g meel, 25 g bakkersgist, 1 teelepel zout, 1/2 teelepel suiker, 165 ml water, 150 g spekjes, 1,5 ui, 1 eierdooier

Bereiding:

De aanwijzingen van het basisrecept van brood volgen.

Na het deeg 2 uur te hebben laten rijzen, de ui schillen en fijn snipperen. In een koekenpan de ui fruiten en de spekjes toevoegen.

Ballen van gelijke grote vormen. Uitrollen. Met de gebakken spekjes en gefruite ui beleggen. (U kunt dit deeg ook in zijn geheel in een cakevorm bakken.)

In de vorm van broodjes rollen en met een kwast met eigeel bestrijken.

Gedurende 30 min. in de op 210 °C (th. 7) voorverwarmde oven op de bakplaat bakken. Laten afkoelen en smullen maar.

Naan (Indiaas brood)

Ingrediënten (4 personen):

150 g meel, 1/2 teelepel bakkersgist, 1 ei, 1 beker yoghurt,1/2 eetlepel olie, 1/2 teelepel bruine suiker, 2 mespuntjes zout

Bereiding:

In de kom met het kneedmes de yoghurt en de eieren mengen. Olie toevoegen. Deze bereiding bewaren.

In de kom met het kneedmes het meel, de suiker, de gist en 2 mespuntjes zout mengen. Dit mengsel toevoegen aan het yoghurtmengsel en de machine laten draaien totdat het deeg een bal vormt. Het deeg moet compact en soepel zijn.

Een bal vormen en deze in een schaal leggen. De schaal afdekken met een vochtige doek. Gedurende 3 uur laten rijzen.

De ovengril voorverwarmen.

Het deeg nogmaals licht kneden en in net zoveel ballen verdelen als er personen zijn (4 ballen voor 4 personen). Elke bal (heel dun) uitrollen tot een ronde schijf van ca. 1 cm dik.

Elke schijf aan weerszijden met een kwastje met gesmolten boter bestrijken. De naans op een bakplaat leggen en 5 min. per kant onder de grill bakken. Omkeren zodra ze bruin zijn.

U kunt de naans warm houden door ze in een theedoek te wikkelen.

Naan is traditioneel Indiaas brood dat bij gekruide gerechte wordt gegeten. U kunt de naans ook naar smaak variëren door er komijn, kaas enz. aan toe te voegen.

Fougasse

Ingrediënten (4 personen):

250 g meel, 5 g bakkersgist, 2 eetlepels olijfolie, 1 teelepel zout, 125 ml water

Bereiding:

Meel, zout en gist in de kom met het kneedmes doen en de machine inschakelen. Via de invoerbuis de helft van de olie en het water toevoegen. Alle ingrediënten blijven kneden totdat u een zeer soepel deeg heeft.

Het deeg met meel bestuiven. In een schaal leggen en afdekken met een theedoek. Gedurende 1.30 uur laten rusten, het deeg moet in volume verdubbelen.

Wanneer het deeg gerezen is, de theedoek verwijderen.

Oven op 200° (th. 6/7) voorverwarmen. Het deeg licht met de hand kneden. In 2 of 3 stukken verdelen en deze uitrollen.

De bakplaat licht met olie invetten en de plakken deeg erop leggen. Deze moeten een ovale vorm hebben en 2 cm dik zijn. Maak inkepingen in het deeg door de randen iets te spreiden.

De fougasses met een kwastje met de rest van de olie bestrijken en in de oven plaatsen. In ca. 20 min. goudbruin bakken.

Lauw of koud serveren.

Fougasse is Provençaals brood dat wordt gegeten bij salades, rauwkost enz. U kunt de fougasses ook naar smaak variëren door er ontpitte olijven, kaas enz. aan toe te voegen.

Brioche

Ingrediënten (4 personen):

250 g meel, 20 g bakkersgist, 100 g boter, 30 g kristalsuiker, 3 eieren, 7 teelepels melk, 4 mespuntjes zout

Bereiding:

De gist in de melk oplossen. Bewaren.

Boter, zout, suiker, de helft van het meel en de gist in de kom met het kneedmes doen. De machine inschakelen. Via de toevoergoot de rest van het meel en de eieren één voor één toevoegen. Indien nodig de spatel gebruiken om het meel in het deeg te duwen. De machine laten draaien totdat het deeg zich rondom het kneedmes rolt.

Het deeg gedurende een half uur in de kom laten rusten en rijzen. Het deeg doorslaan door de machine 15 sec. te laten draaien.

Het deeg in een met boter ingevette bakvorm leggen en gedurende 2 uur bij kamertemperatuur of gedurende 1 uur in de op 30 °C (th. 1) ingestelde oven laten rijzen.

Oven voorverwarmen op 180 °C (th. 6) en de brioche gedurende 20 min. bakken. Tot lauw laten afkoelen, voordat u de brioche uit de vorm neemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content