Gepocheerde eieren met venkel en spekkoekjes

Voor 4 personen

80 g boter, 3 eiwitten, 75g bloem, 50 g fijngesneden reepjes spek, zout en peper van de molen, 4 venkelknollen, 2 eetlepels olijfolie, 1/2 eetlepel balsamico-azijn, 1 eetlepel witte azijn, 4 eieren.

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Laat 70 g boter smelten en lauw worden.

3. Klop de eiwitten schuimig, voeg de gesmolten boter toe, de bloem, het spek, peper en zout. Meng tot u een soepel en homogeen deeg bekomt.

4. Bedek de oven met ingeboterd bakpapier.

5. Plaats kleine hoopjes deeg op de bakplaat, niet te dicht bijeen, en duw ze een beetje plat met de rug van een natgemaakte eetlepel. Laat 10 minuten bakken.

6. Haal de schaal uit de oven en maak de koekjes los met een (metalen) spatel. Leg ze op een plank en laat afkoelen.

7. Snijd de onderkant en de stengels van de venkelknol. Snijd hem overlangs in schijfjes en was ze. Leg ze in het mandje van de stoomkoker en stoom ze gedurende 15 min.

8. Meng in een bol de olijfolie, de balsamicoazijn en voeg peper en zout toe.

9. Breng een grote pot water met daarin de witte azijn aan de kook.

10. Breek een ei in een kopje.

11. Draai van zodra het water lichtjes kookt, het vuur op een laag pitje en laat voorzichtig het ei in het hete water glijden. Laat koken gedurende ongeveer 4 minuten, en haal dan het ei met een schuimspaan uit het water. Leg op absorberend papier. Herhaal met de andere eieren.

12. Verdeel de venkel over de borden, begiet met een scheutje vinaigrette, leg er een gepocheerd ei op en daarbovenop een spekkoekje. Dien meteen op.

Cocotte van eieren met ansjovis

Voor 4 personen

Enkele blaadjes roquettesla, 1 tomaat, 1 eetlepel kappertjes, 8 ansjovisfilets op olie, boter, 4 eieren.

1. Was en droog de roquette, en hak hem grof.

2. Dompel de tomaat enkele seconden in heet water en pel ze. Haal de zaadjes eruit en snijd in stukjes.

3. Laat de kappertjes uitlekken. Was de ansjovis, droog hem met keukenrol en snijd in tweeën.

4. Boter ovenschaaltjes in en breek in elk schaaltje een ei. Klop het lichtjes los.

5. Vul een braadslee met water en zet er de ovenschaaltjes in. Laat ongeveer 10 minuten bakken in een oven van 200°C. Haal de schaaltjes uit de oven van zodra het wit vast wordt.

6. Verdeel de roquettesla, de kappertjes, de ansjovis en de tomaat over de schaaltjes en dien op.

Appelgebak met vanillecrème en slagroom

Voor 1 taartbodem van 28 cm diameter - 8 personen

6 zure appels, 3 eetlepels citroensap, 1 rol brokkeldeeg, 200 ml kant-en-klare vanillecrème, 250 ml advocaat, 125 ml appelsap, 100 g suiker, 2 eetlepels maïzena, 200 ml slagroom, 1 zakje vanillesuiker.

1. Verwarm de oven voor op 180° (convectie).

2. Schil 5 appels, haal de pitten eruit en snijd ze eerst in vieren en dan in schijfjes. Overgiet met het citroensap.

3. Bedek de taartbodem met het deeg en maak een boord.

4. Meng de vanillecrème met 200 ml advocaat, het appelsap, suiker en maïzena. Voeg er de appels aan toe. Verdeel alles over het deeg en plaats gedurende een uur in de oven.

5. Laat afkoelen in de taartvorm, liefst een hele nacht.

6. Klop de room samen met de vanillesuiker op. Beleg er voorzichtig de taart mee.

7. Giet de rest van de advocaat in een klein diepvrieszakje. Snijd een hoekje weg en trek strepen op de room.

8. Was en droog de resterende appel. Snijd hem in fijne rondjes zonder de pitjes eruit te halen. Begiet met een beetje citroensap en leg als versiering bovenop de taart, eventueel met een muntblaadje.

Omeletburger met verse kaas, rauwe ham en jonge spinazie

Voor 4 personen

Wat bieslook, 1 handvol jonge spinazieblaadjes, 2 plakjes rauwe ham, 12 eieren, zout en peper van de molen, 30 g boter, 200 g verse kaas.

1. Was, droog en snipper de bieslook

2. Was en droog de jonge spinazieblaadjes.

3. Snijd de plakjes rauwe ham in de lengte.

4. Klop de eieren in omelet, voeg bieslook toe, peper en zout.

5. Laat een nootje boter smelten in een grote pan, plaats daarin twee ronde metalen vormpjes van 8 cm diameter en 4 cm hoogte. Giet de eieren tot halverwege en laat 2 minuten bakken. Haal uit de vormpjes en laat nog een minuutje bakken. Herhaal tot alle eieren klaar zijn.

6. Plaats een burger op een bord, voeg een eetlepel verse kaas toe, leg er de ham als een lint op, versier met de jonge spinazie en voeg een tweede burger toe. Serveer meteen.

Voor 4 personen 80 g boter, 3 eiwitten, 75g bloem, 50 g fijngesneden reepjes spek, zout en peper van de molen, 4 venkelknollen, 2 eetlepels olijfolie, 1/2 eetlepel balsamico-azijn, 1 eetlepel witte azijn, 4 eieren. 1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Laat 70 g boter smelten en lauw worden. 3. Klop de eiwitten schuimig, voeg de gesmolten boter toe, de bloem, het spek, peper en zout. Meng tot u een soepel en homogeen deeg bekomt. 4. Bedek de oven met ingeboterd bakpapier. 5. Plaats kleine hoopjes deeg op de bakplaat, niet te dicht bijeen, en duw ze een beetje plat met de rug van een natgemaakte eetlepel. Laat 10 minuten bakken. 6. Haal de schaal uit de oven en maak de koekjes los met een (metalen) spatel. Leg ze op een plank en laat afkoelen. 7. Snijd de onderkant en de stengels van de venkelknol. Snijd hem overlangs in schijfjes en was ze. Leg ze in het mandje van de stoomkoker en stoom ze gedurende 15 min. 8. Meng in een bol de olijfolie, de balsamicoazijn en voeg peper en zout toe. 9. Breng een grote pot water met daarin de witte azijn aan de kook. 10. Breek een ei in een kopje. 11. Draai van zodra het water lichtjes kookt, het vuur op een laag pitje en laat voorzichtig het ei in het hete water glijden. Laat koken gedurende ongeveer 4 minuten, en haal dan het ei met een schuimspaan uit het water. Leg op absorberend papier. Herhaal met de andere eieren. 12. Verdeel de venkel over de borden, begiet met een scheutje vinaigrette, leg er een gepocheerd ei op en daarbovenop een spekkoekje. Dien meteen op.Voor 4 personenEnkele blaadjes roquettesla, 1 tomaat, 1 eetlepel kappertjes, 8 ansjovisfilets op olie, boter, 4 eieren. 1. Was en droog de roquette, en hak hem grof. 2. Dompel de tomaat enkele seconden in heet water en pel ze. Haal de zaadjes eruit en snijd in stukjes. 3. Laat de kappertjes uitlekken. Was de ansjovis, droog hem met keukenrol en snijd in tweeën. 4. Boter ovenschaaltjes in en breek in elk schaaltje een ei. Klop het lichtjes los. 5. Vul een braadslee met water en zet er de ovenschaaltjes in. Laat ongeveer 10 minuten bakken in een oven van 200°C. Haal de schaaltjes uit de oven van zodra het wit vast wordt. 6. Verdeel de roquettesla, de kappertjes, de ansjovis en de tomaat over de schaaltjes en dien op.Voor 1 taartbodem van 28 cm diameter - 8 personen6 zure appels, 3 eetlepels citroensap, 1 rol brokkeldeeg, 200 ml kant-en-klare vanillecrème, 250 ml advocaat, 125 ml appelsap, 100 g suiker, 2 eetlepels maïzena, 200 ml slagroom, 1 zakje vanillesuiker. 1. Verwarm de oven voor op 180° (convectie). 2. Schil 5 appels, haal de pitten eruit en snijd ze eerst in vieren en dan in schijfjes. Overgiet met het citroensap. 3. Bedek de taartbodem met het deeg en maak een boord. 4. Meng de vanillecrème met 200 ml advocaat, het appelsap, suiker en maïzena. Voeg er de appels aan toe. Verdeel alles over het deeg en plaats gedurende een uur in de oven. 5. Laat afkoelen in de taartvorm, liefst een hele nacht. 6. Klop de room samen met de vanillesuiker op. Beleg er voorzichtig de taart mee. 7. Giet de rest van de advocaat in een klein diepvrieszakje. Snijd een hoekje weg en trek strepen op de room. 8. Was en droog de resterende appel. Snijd hem in fijne rondjes zonder de pitjes eruit te halen. Begiet met een beetje citroensap en leg als versiering bovenop de taart, eventueel met een muntblaadje. Voor 4 personen Wat bieslook, 1 handvol jonge spinazieblaadjes, 2 plakjes rauwe ham, 12 eieren, zout en peper van de molen, 30 g boter, 200 g verse kaas. 1. Was, droog en snipper de bieslook 2. Was en droog de jonge spinazieblaadjes. 3. Snijd de plakjes rauwe ham in de lengte. 4. Klop de eieren in omelet, voeg bieslook toe, peper en zout. 5. Laat een nootje boter smelten in een grote pan, plaats daarin twee ronde metalen vormpjes van 8 cm diameter en 4 cm hoogte. Giet de eieren tot halverwege en laat 2 minuten bakken. Haal uit de vormpjes en laat nog een minuutje bakken. Herhaal tot alle eieren klaar zijn. 6. Plaats een burger op een bord, voeg een eetlepel verse kaas toe, leg er de ham als een lint op, versier met de jonge spinazie en voeg een tweede burger toe. Serveer meteen.