Le Marche: Italië ten voete uit

29/04/10 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

Le Marche is minder bekend dan Toscane of Umbrië maar moet qua natuurpracht zeker niet onderdoen voor deze naburige regio's. En met Urbino telt het één van de meest fascinerende kunststeden van heel Italië.

Vanuit Casa Oliva, ons hotel in het plaatsje Bargni, kijken we uit over het adembenemende landschap. Tot aan de einder is niets anders te zien dan onmetelijke heuvels, met hier en daar een boerderijtje dat zo uit een renaissanceschilderij lijkt weggeknipt. "In de middeleeuwen telde il borgo nog zo'n 200 inwoners," vertellen onze huisgidsen Mateo en Luciana. "Ze leefden vooral van de houtwinning, maar in de 20ste eeuw liep het dorp leeg tot er nog 16 bewoners overbleven". Daarom werd 20 jaar geleden besloten het dorpje te restaureren en er vakantiewoningen en een restaurant van te maken. Het werd een exclusief toeristendorp.

Een gezellige drukte

Deze afgelegen plek is de ideale uitvalsbasis om de provincie Pesaro e Urbino, in het noorden van Le Marche, te verkennen. We zitten maar op een twintigtal kilometer van de Adriatische kust en in de andere richting even ver van de bergachtige streek rond Urbino. De dichtstbijzijnde stad is Fano, die in de Romeinse tijd Fortuno heette, de stad van het geluk. De muren en de triomfboog uit de tijd van Augustus staan er nog steeds. Vandaag is Fano een vrolijk badstadje met twee stranden en een vissershaventje. In het autoloze historische centrum is het gezellig druk. Net als in die andere badplaats, Pesaro, waar het krioelt van de fietsers. De bewoners hier zijn vooral fier op Giacomo Rossini, wiens standbeeld prijkt op de binnenplaats van het conservatorium dat zijn naam draagt. Ook het geboortehuis van de componist van de Barbier van Sevilla is als een museum ingericht en jaarlijks wordt in het statige Teatro Rossini een operafestival georganiseerd.

Verder naar het zuiden, net over de grens met de provincie Ancona, vinden we het Parco Naturale del Conero, met de mooiste strandlijn van de regio. De 20 kilometer lange weg over de Monte Conero biedt prachtige vergezichten over de kliffen en de stranden. Het middeleeuwse dorp Sirolo heeft een prachtig strand en aan de baai van Portonovo rijzen de bergen net achter het strand meteen steil omhoog.

Meer kunst dan in Assisi

Landinwaarts richting Urbino worden de heuvels steeds steiler. We passeren Fossombrone, waar Dirk Bikkembergs een voetbalploeg kocht waarvan hij de spelers in defilés laat opdraven. Urbino is minder bekend dan pakweg Assisi en toch is het één van de mooiste kunststeden van Italië. Al van ver valt het verrassende silhouet van de stad op, met zijn markante torentjes. Eens in het historische centrum aangekomen, na een stevige klim, lijkt het of we terug de tijd van Federico da Montefeltro binnenstappen. Deze hertog lokte in de 15de eeuw alle grote artiesten naar Urbino. In zijn immense paleis, het Palazzo Ducale, is nu de Nationale Galerij van Le Marche ondergebracht met meesterwerken van o. a Rafaël, Titiaan en Piero de la Francesca. Ook het schilderij Vedute de la Città Ideale (Zicht op de ideale stad, van een onbekende meester) hangt hier. Het doek is uitgegroeid tot een van dé symbolen van de renaissance.

De panoramische weg loopt verder naar het al even schilderachtige Urbania, waar de hertog nog een tweede - weliswaar bescheidener - Palazzo Ducale neerpootte.

Onze laatste halte is het plaatsje Aqualunga, dat vooral bekend is omdat hier diverse soorten truffels worden geproduceerd. De jaarlijkse internationale beurs lokt specialisten uit heel Europa. De toeristen komen hier vooral de even smalle als spectaculaire canyon Gola del Furlo bekijken.

Praktisch

Hoe geraakt u er? Lowcostcarrier Windjet vliegt vanaf mei tweemaal per week vanuit Brussel naar Forli, minder dan 100 kilometer van Le Marche. Info: tel. 02 712 64 30, www.volawindjet.it

Waar verblijft u? Belvilla verhuurt karakteristieke vakantiewoningen in de regio. Info: tel. 03 275 05 05 en www.belvilla.be

Waar vindt u meer info? Italiaanse Dienst voor Toerisme, Louisalaan 176, Brussel. Info: tel. 02 674 11 54, www.turismo.pesarourbino.it en www.enit.it

Onze partners