Het is niet altijd even duidelijk voor hondenhouders waar ze terecht kunnen met hun trouwe viervoeter. De regels durven nogal te verschillen van badplaats tot badplaats en er gelden ook andere richtlijnen buiten het seizoen dan in de zomermaanden.

'In deze periode zijn de stranden opnieuw toegankelijk voor honden en hun baasjes. Richtlijnen om met de hond op stap te gaan, zijn in de meeste badplaatsen verschillend. Voor de eerste keer zijn de vele mogelijkheden nu gebundeld. Op deze wijze nodigen we ook de hondenliefhebbers uit om te genieten aan zee', aldus Franky De Block, gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer.

Alle info is te vinden www.dekust.be/met-de-hond-aan-zee, waar ook tal van handige adresjes op staan. Niet alleen van losloopweiden of hondenpleinen maar ook van recreatieve mogelijkheden voor hun baasjes. Zo serveert de tea-room Mdue in Bredene een speciaal hondenijsje terwijl het baasje kan genieten van een hapje en een drankje. Hotel du Soleil in Knokke-Heist heeft in de kamers eet- en drankbakjes voor de hond.

'Als gastvrije regio zijn ook de hondenliefhebbers meer dan welkom aan de Kust. Het najaar is een perfecte periode om met de hond uit te waaien aan zee', besluit De Block.

Van het strand naar de duinen

Elke badplaats heeft specifieke locaties waar de hondenliefhebbers graag naar toe trekken met hun trouwe viervoeter. Het strand en de duinen zijn vooral in het najaar en de winter uitstekende plaatsen om te wandelen. Overal mag men in herfst en winter met de honden op het strand, al dan niet aan de leiband. Tal van badplaatsen hebben losloopweiden en hondenpleinen.

Enkele voorbeelden uit het totale aanbod:

  • In Knokke-Heist kunnen honden vanaf 15 oktober tot 15 maart onder begeleiding vrij rondlopen op het strand. Een leiband is niet nodig. Buiten deze periode zijn honden op het strand toegelaten vóór 9 uur en na 21 uur. Op het meest oostelijke strand (voorbij de laatste watersportclub) kunnen ze het hele jaar door vrij rondlopen op het strand.
  • Interessant voor hondenliefhebbers in Zeebrugge is de groene zone: tussen het einde van de dijk en de grens met Blankenberge kan men het hele jaar door met de hond op het strand. Vanaf 16 oktober mag de hond er vrij loslopen. In de rode zone (het strand tot aan de strekdam) is aanlijnen nodig.
  • In Blankenberge zijn honden (aan de leiband) op het strand toegelaten van medio september tot aan de paasvakantie. Dit geldt voor de zone vanaf het oosterstaketsel tot aan de duinen aan de Gadeynehelling. Buiten deze zone zijn honden het hele jaar door aangelijnd welkom op het strand.
  • In De Haan-Wenduine mogen honden het hele jaar door op het strand in de niet-bewaakte zones. De honden kunnen er vrij loslopen. Dit geldt zelfs tijdens het badseizoen maar dan vóór 10u en na 19u. In de duinbossen moeten honden aan de leiband blijven.
  • Op het strand in Bredene mogen de viervoeters vrij rondlopen tussen 15 oktober en 15 maart, met uitzondering van de surfzone aan de strandclub Twins. In de zomer mogen honden op het strand vóór 10u30 na 18u30, mits aangelijnd.
  • Op het Oostendse strand vanaf de Westlaan (Raversijde, strandhoofd 15bis) tot aan de grens met Middelkerke (tussen strandhoofden 19 en 20) zijn honden het hele jaar door toegelaten. Op het strand vanaf de Halvemaandijk (links van strandhoofd 1bis) en de grens met Bredene (tussen strandhoofden 5 en 6) zijn honden toegelaten gedurende het hele jaar met uitzondering van de paasvakantie en de maanden juli en augustus. Andere stranden: De toegang met honden op het strand is uitsluitend toegestaan vanaf 1 oktober tot aan de paasvakantie. De hond mag vrij rondlopen op het strand in de daarvoor voorziene zones en perioden.
  • Middelkerke-Westende heeft twee strandzones met soepele regels. Vanaf Lombardsijde (zone Crystal Palace) tot aan de grens met Nieuwpoort kan men het hele jaar door op stap met de hond. Dit geldt ook oostwaarts van Middelkerke tot aan Raversijde. De hond mag telkens vrij rondlopen. In het centrum van de badplaatsen mogen honden aangelijnd op het strand tussen 16 september en 14 juni. Dit mag niet in de zomer, met uitzondering van blindengeleidehonden.
  • Viervoeters blijven in Nieuwpoort altijd en overal aan de leiband. Van half september tot medio juni mag men met de hond op het strand. Ook de duinen zijn toegankelijk voor wandelaars die met de hond op stap gaan.
  • Vanaf medio september tot en met eind mei mag men in Koksijde-Oostduinkerke met de hond op het strand. Van juni tot september mag dat ook maar dan vóór 10u30 en na 18u30. Tijdens de dag zijn er in de zomer drie afzonderlijke strandzones voor hondenliefhebbers. Ook in de natuurgebieden kunnen hondenliefhebbers terecht op de wandelpaden. Overal en altijd geldt de regel: aan de leiband.
  • Op het strand van De Panne zijn er drie zones voor hondenliefhebbers, telkens met specifieke richtlijnen. Uniek is de strandzone ten westen van de Leopold I Esplanade (richting Franse grens): hier mogen honden het hele jaar door op het strand, van oktober tot eind mei kunnen de dieren vrij loslopen. Voor de twee andere zones tellen diverse richtlijnen. Wandelaars kunnen met de hond ook op stap in de natuurgebieden. Hier blijft de hond aan de leiband.
Het is niet altijd even duidelijk voor hondenhouders waar ze terecht kunnen met hun trouwe viervoeter. De regels durven nogal te verschillen van badplaats tot badplaats en er gelden ook andere richtlijnen buiten het seizoen dan in de zomermaanden. 'In deze periode zijn de stranden opnieuw toegankelijk voor honden en hun baasjes. Richtlijnen om met de hond op stap te gaan, zijn in de meeste badplaatsen verschillend. Voor de eerste keer zijn de vele mogelijkheden nu gebundeld. Op deze wijze nodigen we ook de hondenliefhebbers uit om te genieten aan zee', aldus Franky De Block, gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer. Alle info is te vinden www.dekust.be/met-de-hond-aan-zee, waar ook tal van handige adresjes op staan. Niet alleen van losloopweiden of hondenpleinen maar ook van recreatieve mogelijkheden voor hun baasjes. Zo serveert de tea-room Mdue in Bredene een speciaal hondenijsje terwijl het baasje kan genieten van een hapje en een drankje. Hotel du Soleil in Knokke-Heist heeft in de kamers eet- en drankbakjes voor de hond. 'Als gastvrije regio zijn ook de hondenliefhebbers meer dan welkom aan de Kust. Het najaar is een perfecte periode om met de hond uit te waaien aan zee', besluit De Block.Elke badplaats heeft specifieke locaties waar de hondenliefhebbers graag naar toe trekken met hun trouwe viervoeter. Het strand en de duinen zijn vooral in het najaar en de winter uitstekende plaatsen om te wandelen. Overal mag men in herfst en winter met de honden op het strand, al dan niet aan de leiband. Tal van badplaatsen hebben losloopweiden en hondenpleinen.Enkele voorbeelden uit het totale aanbod: