Kuifje in India

In 1928 wordt Georges Remi, alias Hergé, hoofdredacteur van Le Petit Vingtième, de wekelijkse jeugdbijlage van Le Vingtième Siècle, en stuurt hij zijn jonge held Kuifje de hele wereld rond. De reporter zal meermaals halt houden in India: terwijl hij achterna gezeten wordt door drugstrafikanten, landt hij bijvoorbeeld per toeval in Rawhajpoutalah (De Sigaren van de Farao, De Blauwe Lotus (1932) waar hij de maharadja ontmoet.

Oosterse sfeer

Vooraleer de tentoonstellingsruimte te betreden, komen we oog in oog te staan met de godin Shiva, door wie de tekenaar zich meermaals liet inspireren. Na de beklemming van de trein komen we terecht op een Indiase markt: geluiden, kruiden, zwart-witte stripfiguren en actuele foto’s van India moeten u helemaal in de sfeer brengen. Op het tentoonstellingsparcours ook een onuitgegeven kaart van Azië, getekend door Hergé en gepubliceerd in le Petit Vingtième van 1932. Ze toont het traject van Kuifjes reis.

De tocht brengt ons ook in een klein zaaltje dat de sfeer van een theater oproept, want Hergé maakte ooit deel uit van een theatergroep en realiseerde onder meer “Kuifje in India of het mysterie van de blauwe diamant”, opgevoerd in Brussel in 1941. We zien ook alle foto’s en documenten die Hergé nauwgezet had verzameld over India en de juistheid van zijn decors en personages moesten garanderen. De reis naar het India van Kuifje staat trouwens nog bol van de clichés die in de jaren ’30 hardnekkig waren: maharadja’s, fakirs, heilige koeien, cobra’s en grote olifantenprocessies.

Hallo! Brussel? hier Rawhajpoetalah! Musée Hergé, 26 rue du Labrador,Louvain-la-Neuve.Nog tot 26/1/2014. Ma-vrij: 10.30-17.30u, we 10-18u. Prijs: ?9. Info : 010 48 84 21 of www.museeherge.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content