© G.F.

Kroatische ‘Stécci` grafstenen toegevoegd op UNESCO Werelderfgoedlijst!

Sinds 15 juli, en na een procedure van zes jaar, heeft de UNESCO de Kroatische ‘Stécci` – een bepaald soort middeleeuwse grafstenen – aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd! Stécci zijn monumentale middeleeuwse grafstenen, voornamelijk gesneden uit kalksteen en zijn meestal rechthoekig van vorm met een vlakke bovenkant of gevel. Stécci zijn vaak versierd met inscripties of rudimentaire vormen zoals spiralen of religieuze symbolen, maar ook meer complexe motieven zoals dieren, ridderlijke toernooien en, het meest beroemde, het beeld van een man met zijn rechterhand omhoog.

Er wordt aangenomen dat het type versiering niet alleen afhankelijk is van de artiest die de Stécci heeft gemaakt, maar ook van de wensen van de overledenen die daaronder hun laatste rustplaats hebben gevonden. Onderzoeken suggereren dat de eerste Stécci in de tweede helft van de 12e eeuw werden gemaakt en het hoogtepunt in populariteit bereikten in de 14e en 15e eeuw. Er zijn 4400 Stécci te vinden in Kroatië, verdeeld over twee begraafplaatsen bij Velika en Mala Crljivica, Cista Velika en Dubravka Sint-Barbara, Konavle.

Met deze laatste toevoeging telt Kroatië maar liefst zeven Werelderfgoedlijst genoteerde bezienswaardigheden! De zes andere op een rijtje:

Split en het Paleis van Diocletian

Het centrum van Split biedt veel aan culturele oogappels met onder andere het paleis van Diocletian dat werd gebouwd tijdens de late 3e eeuw en vroege 4e eeuw. De indrukwekkende omgeving is compleet met de Romeinse kerken, Middeleeuwse forten en Gotische, Renaissance en Baroque paleizen.

Oude stad van Dubrovnik

De oude stad van Dubrovnik staat bekend als de parel van de Adriatische Zee. De stad werd een belangrijke zeemacht in de dertiende eeuw door de ligging aan de Dalmatische kust. De culturele monumenten in Dubrovnik zijn twee keer beschadigd geraakt in de geschiedenis: in 1667 door een aardbeving en in 1990 tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Dubrovnik was echter in staat om de prachtige Gotische, Renaissance en Baroque kerken, paleizen en fonteinen te behouden.

Historisch centrum van Trogir

Het historische centrum van Trogir is een uitstekend voorbeeld van stedelijke continuïteit: de stad beschikt over mooie Romaanse kerken evenals indrukwekkende Renaissance en barokke gebouwen uit de Venetiaanse periode.

Basiliek van Porec

De basiliek van Porec is met zijn klokkentoren, doopkapel en het paleis van de bisschop een perfect voorbeeld van de vroege Byzantijnse architectuur. De kathedraal is genoemd naar bisschop Euphrasius, die de kathedraal in de 6e eeuw renoveerde en versierde met de beroemde mozaïeken.

De Sint-Jacobuskathedraal in Sibenik

De Sint-Jacobuskathedraal is ontworpen door de architecten Francesco di Giacomo, Georgius Mathei Dalmaticus en Niccolò di Giovanni Fiorentino. In deze kathedraal komen Noord-Italiaanse, Toscaanse en Dalmatische bouwstijlen van de 15e en 16e eeuw samen. Uit de vele unieke decoratieve details blijkt de samensmelting van Gotische en Renaissance kunst.

Stari Grad vlakte

De Stari Grad vlakte is één van de langst gecultiveerde agrarische gebieden in de wereld. De vlakte, opgericht door de oude Griekse kolonisten in de 4e eeuw voor Christus, heeft het leven op het eiland duizenden jaren voorzien. De originele wijngaarden en olijfbomen in dit vruchtbare stukje land zijn tot op heden intact gebleven. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content