Nigella Lawson is een begrip in keukenland. Ze geniet een sterrenstatus als kok, schrijfster en televisiepersoonlijkheid. In het boek 'Keuken' brengt ze een schat aan recepten voor maaltijden die u met familie en vrienden kunt delen. Van de 190 recepten, zijn er meer dan 60 die u op tafel kan brengen in minder dan een halfuur. Wij kozen er enkele uit om u alvast te doen watertanden. De eerste twee recepten omschrijft Nigella zelf als 'looppaseten voor dagen waarop het voelt of er nauwelijks tijd is om te koken'.

Vietnamese noedelsoep met varkensvlees

Ingrediënten 2 - 4 personen

  • 275 g varkensfilet in dunne plakjes en dan in dunne reepjes
  • 2 eetl limoensap
  • 2 eetl sojasaus
  • oe theelepel paprikapoeder
  • 2 eetl vissaus
  • 250 g ramennoedels
  • 1 eetl knoflookolie
  • 6 dunne of 3 dikke lente-uien in dunne ringetjes
  • 1 eetl gehakte gemberwortel (vers of uit de diepvries)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 300 g taugé
  • 175 g babypaksoi in stukjes gescheurd
  • 2 theel rode chilipeper, gehakt

Bereiding:

  1. Die de reepjes varkensvlees in een kom, voeg er het limoensap, de sojasaus, het paprikapoeder en de vissaus aan toe. Laat dit mengsel niet langer dan 15 min. staan.
  2. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spel ze af onder koud water.
  3. Verhit een wok of diepe koekenpan. Doe er de olie in en bak de ui en de gember ongeveer 1 min. Voeg er al roerend het varkensvlees met de marinade aan toe.
  4. Laat het vlees in de pan nog 2 min. bakken, giet de warme kippenbouillon in de pan en breng dit alles aan de kook.
  5. Controleer of het varkensvlees gaar is. Voeg er de taugé en de paksoi aan toe. Giet er nog wat water bij als er te veel vocht verdampt is.
  6. Verdeel de uitgelekte noedels in 2 tot 4 verwarmde kommen, lepel er het varkensvlees en de groenten over en ten slotte de bouillon. Strooi er voor het serveren de gehakte chilipeper over.

Lamskoteletjes met rode bessen en munt en rappe roastini

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 eetl knoflookolie
  • 6 lamskoteletjes
  • het sap van 1 mandarijn
  • 1 eetl rodebessengelei
  • klein scheutje worcestersaus
  • klein scheutje rodewijnazijn of sherryazijn
  • zout en peper
  • pakje verse munt fijngehakt

Voor de rappe roastini:

  • 2 eetl gewone olijfolie
  • 250 g gnocchi

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de lamskoteletten 2 - 4 min. per kant, afhankelijk van hoe gaar u ze wilt hebben en van de dikte.
  2. Leg de koteletten op een groot stuk folie en vouw dat er als ene tasje omheen. Maak het pakketje goed dicht en leg het op een verwarmd bord.
  3. Zet het vuur laag, doe het mandarijnsap, de rodebessengelei, worcestersaus, azijn, zout en peper in de pan en klop alles door elkaar. Haal de pan van het vuur.
  4. Pak het vlees uit, verdeel de koteletten over 2 verwarmde borden en giet vocht dat uit het vlees is gelopen bij de saus in de pan. Klop de saus goed door en giet ze over het vlees.
  5. Strooi 2 eetl. gehakte munt over de koteletjes. Serveer met eikenbladsla en rappe roastini.
  6. Voor de rappe roastini: verhit de olie in een grote koekenpan.
  7. Leg de gnocchi erin zodat ze allemaal los van elkaar zijn en bak ze ong. 4 min. Draai ze om en bak nog eens 4 min.
  8. In de oven kan ook: doe de gnocchi in een braadslee en sprenkel de olie er overheen. Zet gedurende 20 min. in een over van 200°C. Schep ze halverwege de baktijd om.

Thaise geroosterde coquilles

Een voorgerechtje dat ook als hapje kan geserveerd worden.

Ingrediënten voor 4 - 6 personen

  • 1 eetl rode Thaise currypasta
  • 3 eetl limoensap
  • 1 eetl vissaus
  • 12 grote sint-jakobsschelpen met koraal en schelp

Bereiding:

  1. Verhit de oven tot 220°C.
  2. Klop de Thaise currypasta, het limoensap en de vissaus door elkaar en giet het mengsel in een wijde, ondiepe schaal.
  3. Leg de coquilles in het mengsel en hussel ze door de pasta. Laat 5 min. staan.
  4. Leg de lege schelpen op een bakplaat en leg de gemarineerde coquilles erin. Besprenkel met marinade uit de kom.
  5. Zet de schelpen gedurende 15 min. in de oven of tot ze net gaar zijn. De coquilles zijn gaar als ze in het midden niet meer glazig zijn.

Zeebanket uit de oven

Een gerecht dat u perfect op voorhand kan maken en à la minute kunt afwerken.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 750 g aardappelen
  • 8 tenen knoflook
  • 2 kleine rode uien
  • 1 niet met was behandelde citroen
  • 4 eetl gewone olijfolie
  • 350 g venusschelpen in de schaal
  • 6-8 babypijlinktvissen
  • 575 g of 16 ongepelde, rauwe, middelgrote garnalen met kop
  • 3 eetl droge witte vermout of witte wijn
  • grof zeezout en peper
  • 2-3 eetl grofgehakte peterselie

Bereiding:

  1. Verhit de oven tot 220°C. Snijd de aardappelen, zonder ze te schillen, in dikke plakken en elke plak in vier. Doe ze, met de hele tenen knoflook in een grote braadslee.
  2. Pel de uien en snijd ze in vier. Halveer elk kwart horizontaal. Snijd de citroen in vier parten en snijd elk kwart in stukjes van 1 cm. Doe de ui en de citroen bij de aardappelen en knoflook.
  3. Sprenkel er 2 eetl olijfolie over en zet de braadslee een uur in de oven.
  4. Zet intussen de venusschelpen in een bak water in de week - gooi exemplaren die stuk zijn of niet dicht gaan weg. Snijd de pijlinktvissen in ringen.
  5. Haal na 1 uur de braadslee uit de oven en zet hem op laag vuur op het fornuis zodat hij niet afkoelt.
  6. Leg de uitgelekte venusschelpen, pijlinktvissen en garnalen op de aardappelen.
  7. Sprenkel opnieuw 2 eetl olijfolie en de vermout over het zeebanket en strooi er zout en peper over.
  8. Zet de braadslee nog 15 min. in de oven. In die tijd moeten de venusschelpen open zijn en de garnalen mooi roze.
  9. Strooi er verse, niet te fijn gehakte peterselie overheen en zet de braadslee op tafel.

Chocoladetaart met margaritaroom

Een overheerlijke afsluiter

Ingrediënten voor 8 - 10 personen

  • 150 g pure chocolade in stukken gehakt
  • 150 g zachte boter, plus een klontje
  • 6 eieren
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 100 g gemalen amandelen
  • 4 theelepels cacaopoeder van de beste kwaliteit, gezeefd
  • de geraspte schil van 1 limoen
  • poedersuiker

Voor de margaritaroom

  • 4 eetl limoensap
  • 1 eetl tequila
  • 1 eetl cointreau
  • 75 g poedersuiker
  • 2,5 dl slagroom

Bereiding:

  1. Verhit de oven tot 180°C. Bekleed de bodem van de taartvorm met vetvrij papier en vet de wanden in met wat boter.
  2. Laat de chocolade en de boter smelten in een hittebestendige kom die in een pan met kokend water hangt en laat het mengsel iets afkoelen.
  3. Klop de eieren (liefst met mengmachine of handmixer) en de suiker tot ze in volume verdrievoudigen en een bleek, schuimig mengsel vormen.
  4. Meng de gemalen amandelen met de cacaopoeder en spatel dit mengsel door het ei-suikermengsel. Spatel er daarna het licht afgekoelde mengsel van chocolade en boter doorheen en ten slotte de geraspte schil en het sap van 1 limoen.
  5. Doe dit mengsel in de bakvorm en zet deze 40-50 min. in de voorverwarmde oven (maar controleer na 35 min.). De taart moet aan de bovenkant net stevig zijn, maar daaronder nog iets zachts hebben.
  6. Haal de vorm uit de oven en zet de taart, nog in de vorm, op een metalen rooster om af te koelen. Leg een schone theedoek over de taart wanneer de grootste hitte eraf is om te voorkomen dat de bovenkant te droog wordt.
  7. Bereid de margaritaroom. Roer limoensap, tequila en cointreau door elkaar in een flinke kom. Klop er dan met een garde of een vork de poedersuiker door en laat die oplossen.
  8. Klop de slagroom er geleidelijk doorheen en blijf kloppen tot je een licht, luchtig mengsel hebt.
  9. Haal de taart uit de vorm wanneer deze is afgekoeld. Bestuif met poedersuiker en serveer met margaritaroom.

Meer recepten?

Keuken, recepten uit het hart van het huis
Nigella Lawson
Uitgeverij Contact
487 p.
ISBN 978-90-254-3525-7
? 39,90