Heel veel mensen hebben een römertopf, maar velen hebben die nauwelijks gebruikt. Jammer, want in feite is het een superhandige manier om gezonde en lekkere gerechten te bereiden. De techniek van het stoven in eigen vocht is al eeuwenoud.

Francis van Arkel bracht in het boek 'Römertopf' 35 eigentijdse recepten samen. Een voorproefje!

Creamy clam chowder

Ingrediënten voor een (maaltijd)soep voor 4 personen

150 g spekblokjes of -reepjes
1 ui, fijngesnipperd
2 winterwortels, in kleine blokjes
1 aardappel, in kleine blokjes
50 g boter
50 g bloem
250 ml droge witte wijn
2 visbouillontabletten
300 g gekookte en schoongemaakt clams (bewaar er een paar in de schelp om te garneren)
100 ml slagroom
1 el fijngesneden peterselie

Doe de spekblokjes of -reepjes, ui, wortel en aardappel in de römertopf en meng ze door elkaar. Prak de boter en bloem met een vork goed door elkaar en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng op smaak met peper en zout. Leg het deksel op de römertopf en zet deze in een koude oven. Stel de temperatuur in op 220° C en laat dit geheel 1 uur en 15 minuten in de oven staan.

Neem de römertopf uit de oven, neem het deksel eraf en voeg de clams toe. Schenk in het midden de slagroom erbij. Sluit het deksel en zet de römertopf 10 minuten terug in de oven. Roer de clam chowder door, verdeel de soep over de borden en garneer met peterselie en clams in de schelp.

Hertengoulash met pruimen

Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen

600 g hertenstoofvlees, in blokjes
2 el bloem
2 uien, grof gesnipperd
1 potje zoetzure zilveruitjes, uitgelekt
2 wortels, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
1 groene paprika, in blokjes
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
oe nootmuskaat
250 ml rode wijn
250 g runderbouillon (vers of van tablet)
2 el cranberrycompote
150 g gedroogde pruimen
2 el fijngesneden peterselie

Schep het hertenstoofvlees en de bloem door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Meng de uit, zilverui, wortel, paprika, laurierblaadjes, kruidnagels en nootmuskaat in de römertopf en schep het vlees erop. Schenk de wijn en bouillon erbij, doe de cranberrycompote en pruimen erbij en schep alles goed door elkaar.

Leg het deksel op de römertopf en zet deze in een koude oven. Stel de temperatuur in om 200° C en laat dit geheel 2 uur in de oven staan.

Neem het deksel van de römertopf en laat deze nog 10 minuten zonder deksel in de oven staan.

Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels, verdeel de goulash over de borden en bestrooi met peterselie. Lekker met aardappelpuree of rijst.

Tilapiarolletje met gerookte zalm en verse kaas

Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen

8 tilapiafilets
125 g gerookte zalm
100 g verse kruidenkaas
2 el yoghurt
1 el fijngesneden dille
500 g sperziebonen, schoongemaakt
1 citroen, in parten

Dep de tilapiafilets droog en bestrooi deze met peper en zout. Verdeel de gerookte zalm erover. Klop de kruidenkaas los met de yoghurt en dille en bestrijk hiermee de gerookte zalm. Rol de vis op en steek vast met een cocktailprikker.

Doe sperziebonen in de römertopf en leg de visrolletjes erop. Schik de citroen er omheen.

Leg het deksel op de römertopf en zet deze in een koude oven. Stel de temperatuur in op 220° C en laat dit geheel 30-40 minuten in de oven staan. Verdeel de sperziebonen, citroen en visrolletjes over de borden en garneer met een takje dille.

Rijstpudding met ananas

Ingrediënten voor een nagerecht voor 4 personen

4 el dessertrijst
2 el blauwe rozijnen
2 el gele rozijnen
2 el basterdsuiker
1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit geschraapt
1 kaneelstokje
500 ml melk
oe ananas, geschild, kern verwijderd en in stukjes
2 el kokosrasp

Meng de rijst, rozijnen, basterdsuiker, het vanillestokje met vanillemerg en het kaneelstokje in de römertopf. Schenk de melk erover.

Leg het deksel op de römertopf en zet deze in een koude oven. Stel de temperatuur in op 170° C en laat dit geheel 1 uur en 30 minuten buiten de oven staan. Schep de rijstpudding af en toe om.

Verwijder het vanillestokje en kaneelstokje uit de rijstpudding en laat deze met het deksel op de römertopf nog 10 minuten buiten de oven staan. Schep de ananasstukjes erdoor, verdeel over schaaltjes of borden en bestrooi met kokosrasp.

Zin in meer?

In het boek Römertopf van Francis van ARkel vindt u 35 originele recepten om te bereiden in de römertopf. Het boek werd uitgegeven door Veltman Uitgevers. ISBN 978 90 4830 297 0, prijs: ? 12,50

Heel veel mensen hebben een römertopf, maar velen hebben die nauwelijks gebruikt. Jammer, want in feite is het een superhandige manier om gezonde en lekkere gerechten te bereiden. De techniek van het stoven in eigen vocht is al eeuwenoud. Francis van Arkel bracht in het boek 'Römertopf' 35 eigentijdse recepten samen. Een voorproefje! Ingrediënten voor een (maaltijd)soep voor 4 personen150 g spekblokjes of -reepjes1 ui, fijngesnipperd2 winterwortels, in kleine blokjes1 aardappel, in kleine blokjes50 g boter50 g bloem250 ml droge witte wijn2 visbouillontabletten300 g gekookte en schoongemaakt clams (bewaar er een paar in de schelp om te garneren)100 ml slagroom1 el fijngesneden peterselieDoe de spekblokjes of -reepjes, ui, wortel en aardappel in de römertopf en meng ze door elkaar. Prak de boter en bloem met een vork goed door elkaar en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng op smaak met peper en zout. Leg het deksel op de römertopf en zet deze in een koude oven. Stel de temperatuur in op 220° C en laat dit geheel 1 uur en 15 minuten in de oven staan.Neem de römertopf uit de oven, neem het deksel eraf en voeg de clams toe. Schenk in het midden de slagroom erbij. Sluit het deksel en zet de römertopf 10 minuten terug in de oven. Roer de clam chowder door, verdeel de soep over de borden en garneer met peterselie en clams in de schelp.Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen600 g hertenstoofvlees, in blokjes2 el bloem2 uien, grof gesnipperd1 potje zoetzure zilveruitjes, uitgelekt2 wortels, in blokjes1 rode paprika, in blokjes1 groene paprika, in blokjes2 laurierblaadjes4 kruidnagelsoe nootmuskaat250 ml rode wijn250 g runderbouillon (vers of van tablet)2 el cranberrycompote150 g gedroogde pruimen2 el fijngesneden peterselieSchep het hertenstoofvlees en de bloem door elkaar en breng op smaak met peper en zout.Meng de uit, zilverui, wortel, paprika, laurierblaadjes, kruidnagels en nootmuskaat in de römertopf en schep het vlees erop. Schenk de wijn en bouillon erbij, doe de cranberrycompote en pruimen erbij en schep alles goed door elkaar.Leg het deksel op de römertopf en zet deze in een koude oven. Stel de temperatuur in om 200° C en laat dit geheel 2 uur in de oven staan.Neem het deksel van de römertopf en laat deze nog 10 minuten zonder deksel in de oven staan.Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels, verdeel de goulash over de borden en bestrooi met peterselie. Lekker met aardappelpuree of rijst.Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen8 tilapiafilets125 g gerookte zalm100 g verse kruidenkaas2 el yoghurt1 el fijngesneden dille500 g sperziebonen, schoongemaakt 1 citroen, in partenDep de tilapiafilets droog en bestrooi deze met peper en zout. Verdeel de gerookte zalm erover. Klop de kruidenkaas los met de yoghurt en dille en bestrijk hiermee de gerookte zalm. Rol de vis op en steek vast met een cocktailprikker.Doe sperziebonen in de römertopf en leg de visrolletjes erop. Schik de citroen er omheen.Leg het deksel op de römertopf en zet deze in een koude oven. Stel de temperatuur in op 220° C en laat dit geheel 30-40 minuten in de oven staan. Verdeel de sperziebonen, citroen en visrolletjes over de borden en garneer met een takje dille.Ingrediënten voor een nagerecht voor 4 personen4 el dessertrijst2 el blauwe rozijnen2 el gele rozijnen2 el basterdsuiker1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit geschraapt1 kaneelstokje500 ml melkoe ananas, geschild, kern verwijderd en in stukjes2 el kokosraspMeng de rijst, rozijnen, basterdsuiker, het vanillestokje met vanillemerg en het kaneelstokje in de römertopf. Schenk de melk erover.Leg het deksel op de römertopf en zet deze in een koude oven. Stel de temperatuur in op 170° C en laat dit geheel 1 uur en 30 minuten buiten de oven staan. Schep de rijstpudding af en toe om.Verwijder het vanillestokje en kaneelstokje uit de rijstpudding en laat deze met het deksel op de römertopf nog 10 minuten buiten de oven staan. Schep de ananasstukjes erdoor, verdeel over schaaltjes of borden en bestrooi met kokosrasp.In het boek Römertopf van Francis van ARkel vindt u 35 originele recepten om te bereiden in de römertopf. Het boek werd uitgegeven door Veltman Uitgevers. ISBN 978 90 4830 297 0, prijs: ? 12,50