© FOTO'S ISOPIX

Koken met courgette

Courgettes groeien als kool, dat is geweten. Maar weet je stilaan niet meer welke kant uit met je courgettes? Dan zorgen wij voor de broodnodige variatie.

Courgettetaart met een Indische twist

Voor 4 personen

1 el rozijnen – 3 courgettes – 3 wortelen – 1 pepertje – 1 ui – look – 1 el olijfolie – 4 el kokosmelk – 1 el honing – 1/2 kl kerriepoeder – 5 takjes koriander – zout.

Het deeg: 3 dooiers + 2 eiwitten – 1 kl suiker – 1 kl kerrie – 100 g boter – 100 g bloem – 40 cl melk – 2 mespuntjes paprika.

  • Week de rozijnen. Snij de courgettes en wortelen in schijfjes, hou wat opzij, stoom de wortelen 5 min., de courgettes 3 min.
  • Hak het pepertje, de ui en de look, fruit 3 min. in olijfolie. Meng in een kom met de wortelen, courgettes, kokosmelk, honig, kerriepoeder, gesnipperde koriander en zout. Warm de oven voor op 150°C.
  • Het deeg: klop eiwitten en suiker tot schuim in de keukenrobot. Klop dan de dooiers met de kerrie en 2 snuifjes zout. Meng er al roerend de gesmolten boter, daarna de bloem en de melk, en dan het eiwitschuim onder. Zorg dat het deeg korrelig blijft.
  • Boter een kleine cakevorm in. Leg de groenten op de bodem, voeg de helft van de rozijnen toe en dan het deeg uit de keukenrobot. Dek af met bakpapier en laat 35 tot 40 minuten bakken.
  • Laat de taart afkoelen, haal uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet 2 uur in de koelkast. Werk af met schijfjes wortel en courgette, rozijnen en paprikapoeder.

Pizza met courgettes, Maroille- en Mimolettekaas

Koken met courgette
© FOTO’S ISOPIX

Voor 4 personen

1 rode ui – 6 el ricotta – 2 el room- 2 snuifjes muskaatnoot – peper- zout – 2 vellen pizzadeeg – 120 g Maroille-kaas – 80 g Mimolettekaas – 4 kleine courgettes.

  • Hak de ui fijn. Meng de ricotta, de room, muskaatnoot, peper en een snuifje zout. Smeer deze bereiding uit over het pizzadeeg tot 2 cm van de rand.
  • Verwijder de korst van de Maroille-kaas en snij in reepjes. Rasp de Mimolette-kaas. Snij de courgettes in plakjes.
  • Warm de oven voor op 200°C. Verdeel de Maroille-kaas over de pizza’s. Bedek met de schijfjes courgette en de gesnipperde ui. Strooi er de geraspte Mimolettekaas over. Breng op smaak met peper en zet 15 tot 20 minuten in de oven. Dien meteen op.

Courgettebloemen met zalmtartaar, minicourgettes en mango

Koken met courgette
© FOTO’S ISOPIX

Voor 4 personen

8 minicourgettes met bloemen – 500 g zalmfilet – 1 mango – 1 jong uitje – 4 el olijfolie – 2 citroenen – 1 el mirin – peper en zout.

  • Snijd de courgettebloemen af op 2 cm onder de bloem. Hou de bloemen onder een straaltje water, spreid de bloembladen, verwijder de stamper en laat uitlekken. Zet de bloemen in glaasjes, open voorzichtig de bloembladen zodat ze niet scheuren.
  • Spoel de zalm, dep droog en snij in kleine blokjes. Snij de minicourgettes in schijfjes. Pel de mango en snij het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Hak de jonge ui fijn en snipper de stengel. Doe alles in een slakom.
  • Klop de olijfolie met de mirin, het sap van 1 citroen, peper en zout. Giet over de tartaar en meng. Vul de courgettebloemen met de bereiding, dien meteen op, samen met een schijfje citroen.

Taart met courgette- en wortelrolletjes

Koken met courgette
© FOTO’S ISOPIX

Voor 4 personen

1 rol bladerdeeg – 5 cl crème fleurette (room van rauwe melk) – 1 busseltje peterselie – 150 g verse geitenkaas – 50 g kruidenkaas met look – 1 kl mosterd – peper en zout – 4 kleine courgettes – 3 wortelen.

  • Bedek een rechthoekige vorm met het deeg en zet 20 minuten in de oven op 170°C. Laat afkoelen.
  • Warm de crème fleurette op tot ze het kookpunt bereikt. Snipper de peterselie fijn, zet wat opzij voor de afwerking. Prak de geitenkaas en de kruidenkaas. Meng er de mosterd en de nog warme crème fleurette doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de kaasroom over de taartbodem en effen met een spatel. Zet één uur in de koelkast.
  • Schaaf de courgettes en de wortelen tot tagliatelle met een mandoline. Kook de wortelslierten drie minuten in zout kokend water, voeg in de laatste minuut de courgetteslierten toe. Zo zijn de groenteslierten soepel genoeg om ze op te rollen. Rol de groentetagliatelle op en prik ze op de taart. Werk af met peterselie en serveer als aperitiefhapje of voorgerecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content