Koggen en zeilreuzen in Oostende voor anker

Vier dagen lang kunnen we ons – samen met tienduizenden anderen – in Oostende weer vergapen aan de pracht van oude en nieuwe zeilschepen. En aanschuiven om een aantal ervan ook binnenin te bezoeken.

Volgens de organisatoren van Oostende voor Anker hebben nog nooit zo veel schepen aan dit evenement deelgenomen. Dit jaar hebben zich 174 schepen aangemeld. De focus ligt dit jaar op de scheepvaart in de middeleeuwen. Die is vertegenwoordigd door trouwe replica’s van een koggeschip, een “barge”, een “scute” en enkele platbodems met zijzwaarden. Ze bevinden zich in het Mercatordok aan de kant van de Vindictivelaan.

Zes eeuwen terug

Koggeschepen waren oersterke vrachtschepen die de Noordzee en de Oostzee bezeilden. Ze waren de navelstrengen die in de veertiende en vijftiende eeuw de Hanzesteden met elkaar verbonden en ze zijn vaak te zien op middeleeuwse schilderijen en miniaturen. Het exemplaar dat in Oostende zal liggen, kan bezocht worden. De bezoekers zullen er worden onthaald door een bemanning in middeleeuwse kleding die verhalen vertelt over ridders, jonkvrouwen en zeemonsters. In het “zeedorp” op het Sint-Petrus- en Paulusplein komt een informatiestand over de geschiedenis van de koggeschip. Bij de graafwerkzaamheden aan het Deurganckdok in Doel werd in 2000 trouwens een goed bewaard wrak van zulk een schip opgegraven.

De “barge” is dan weer de volksnaam van een trekschuit die door paarden werd voortgetrokken over binnenwateren. In Oostende is een replica te zien van de schuit die tussen Gent en Brugge voer. Het dek zal dienen als podium voor optredens. “Scuten” is de West-Vlaamse naam van middeleeuwse platbodems die aan kustvisserij deden en op het strand konden aanmeren. In Oostende is een replica te zien die met veel zorg in Blankenberge werd gebouwd.

Captain Hornblower

Historisch gezien mogen deze replica’s wellicht het meest interessant zijn, het grote publiek komt vooral naar Oostende om de “tall ships” te zien – de majestueuze, oude brikken en driemasters. Blikvangers worden zonder twijfel de driemaster Artemis, de brikken Mercedes (900 m² zeilen!) en Morgenster en vooral de driemaster Etoile du Roy. Het laatstgenoemde schip was zes jaar eerder al te gast in Oostende, maar het heette toen nog Grand Turk. Het is ooit in opdracht van de BBC in Turkije gebouwd voor de televisieserie Captain Hornblower.

Als voorbeeld diende een Frans kaperfregat uit de 18de eeuw, maar als decor voor de tv-serie was het zo ingericht dat de stuurboordzijde kon dienen als een schip van de Royal Navy en de bakboordzijde als Frans fregat. Later heeft de BBC dit fraaie exemplaar verkocht aan een rederij. Het wordt nu ingezet voor luxecruises. In Oostende kunnen we het bezoeken en op de dekken worden optredens verzorgd.

Vintage

Het gros van de schepen in Oostende zal bestaan uit kleinere – maar daarom niet minder interessante – werkschepen, visserssloepen, zeilboten, motorjachten, sleepboten en rivieraken. Niet zelden gaat het om relatief oude exemplaren die een nieuw leven zijn begonnen als rondvaartboot of charterschip. Zo zien we dit jaar een vijftiental “polyclassics”, dat zijn plezierjachten uit de jaren vijftig en zestig waarin staal voor het eerst deels of helemaal vervangen werd door polyester.

Eén ervan is de Tomidi, een Belgisch jacht waarmee Staf Versluys ooit twee keer deelnam aan de Whitbread Round the World Race.

Zelf varen

Oostende voor Anker koppelt het esthetische plezier van oude (of nieuw-oude) schepen aan andere genoegens. Op en rond de schepen brengen folkgroepen en muziekkapellen zeemansliederen en aanverwante muziek. Op de kaaien wachten stands met hebbedingen, scheepsmateriaal, scheepsmodellen, marines, brocante en antiek. Het “zeedorp” op het Sint-Petrus- en Paulusplein toont projecten voor de bewaring van scheepserfgoed.

Dat het evenement zo veel bezoekers lokt (250.000 in 2012!) heeft zeker te maken met het feit dat al die schepen ons doen dromen van lange, trage reizen over zee en exotische oorden. Een héél klein beetje kunnen we die droom waarmaken met een vaartocht op zee met een echte twee- of driemaster. Tijdens de vier dagen bieden zes deelnemende schepen (Mercedes, Morgenster, Artemis, Nele, Iris en Gallant) uitstappen aan. Tickets zijn te krijgen aan de loopbrug van deze schepen aan het Montgomerydok of aan de Mercatorsluis. Bij laagwater meren deze schepen bij hun terugkeer aan aan de Cruisekaai achter het station.

Praktisch

Oostende voor Anker heeft plaats van 23 tot 26 mei, telkens van 10 tot 18 uur. De aankomst van de schepen is gepland op 23 mei tussen 7 en 10 uur. Locaties: Stationsplein, Vindictivelaan, Winston Churchillkaai, Visserskaai, Sint-Petrus- en Paulusplein, Montgomerydok en Mercatordok. Toegang gratis.Een aantal schepen is gratis toegankelijk voor bezoek, maar wachtrijen zijn onvermijdelijk.Donderdag en vrijdag moeten normaal de minst drukke dagen zijn, maar houd rekening met het bezoek van koning Albert en koningin Paola in de voormiddag van 24 mei.In elk geval is het aangewezen het openbaar vervoer te gebruiken om naar Oostende te gaan.Meer info: www.oostendevoor anker.be

Partner Content