© G.F.

Kikumatsuri, chrysanten verheven tot kunst

Nooit eerder werden chrysanten in de Japanse tuin Hasselt zo meesterlijk getoond als dit jaar. Tomas De Bruyne haalt niet alleen het mooiste en het beste uit elke bloem, maar combineert ze in kunstzinnige creaties die elk hun (Japans) verhaal brengen.

Deze editie van het tweejaarlijkse chrysantenfestival of kikumatsuri wordt een absolute esthetische topper. Tomas de Bruyne, internationaal werkend bloemist met als thuisbasis Ruddervoorde in West-Vlaanderen, neemt de coördinatie op zich. Tomas hoort tot het kruim van de Europese bloemschikwereld, wordt aangezocht voor de meest prestigieuze creaties tot ver buiten de Europese grenzen en geeft lessen aan collega bloemisten over zowat de hele wereld. Veel studenten reizen hem na om mee te werken aan zijn realisaties. Zo ook voor dit event in Hasselt. Zes verschillende nationaliteiten van Frankrijk en Polen tot Mexico en China, helpen zijn ontwerpen minutieus en met absoluut vakmanschap vorm te geven. Tussen de studenten onder andere een Pools kampioen en een vierde laureaat Europees kampioen bloemschikken.

Grootse creaties

In de tuin worden vijf, letterlijk en figuurlijk te nemen, grootse creaties geschikt. Zowel vorm, kleur, opstelling en impact op de omgeving werden door Tomas nauwlettend overwogen. Daardoor gaan ze voor maximale interactie met de tuin in herfstkleur en wordt elke bezoeker persoonlijk aangesproken in beleving. Chrysanten zien, wordt daardoor chrysanten z(i)en.

Dat Tomas affiniteit heeft met deze bloem en Japanse tuinkunst ten volle begrijpt, is overduidelijk. Naar Japans gebruik laat hij planten en composities hun eigen verhaal vertellen. Vaak gaat dat gepaard met symboliek en een zengedachte. Daarbij vanzelfsprekend een verwijzing naar 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Japan en België, maar ook taferelen die aanzetten tot een beschouwing zoals hoe krachtiger een steen in het water terechtkomt, hoe groter de rimpels zijn die op het wateroppervlak verschijnen of dat ondanks fragmentatie steeds het groter geheel voor ogen moet gehouden worden. Twee van deze creaties gaan voor een regelrechte uitdaging. Ze drijven op het water!

Binnenkijken in het ceremoniehuis

Bij het bekijken van deze creaties neem je het haast kwalijk dat deze bloem in ons land vereenzelvigd wordt met kerkhofgebruik. Hier komt haar alle eer toe die haar in Japan is gegund: symbool voor lang leven en geluk.

Om te illustreren hoe Japanners zelf aan de slag gaan met deze bijzondere bloem nodigde Tomas zijn Japanse vriend en collega Naoki Sasaki uit om een zesde ontwerp uit te voeren. Deze Japanse grootmeester uit de regio van het pareleiland Toba en het heiligdom Ise, mag een meterslang en -breed floraal verlengstuk schikken aan een prachtige kimono. De realisatie staat opgesteld in het ceremoniehuis en heeft daarmee en schitterend decor. Om het te bewonderen mogen bezoekers, voor het eerst in de geschiedenis van de net geen 25 jarige tuin, en alleen voor deze gelegenheid, rondstappen over de veranda van dit gebouw.

‘Beauty of nature’

Sluitstuk van deze kikumatsuri is een combinatie van fotografie en bloemsierkunst. Michèle Francken – die ook regelmatig tekent voor de prachtige modereportages in Plus Magazine – en Tomas De Bruyne tonen ‘Beauty of Nature’ of verzoening tussen vrouw en bloem.

Kikumatsuri, chrysanten verheven tot kunst
© Michèle Francken

Michèle Francken legt zich niet alleen toe op publiciteits-en modefotografie, maar ook op artistieke portretfotografie en stillevens. Ze exposeerde sinds 1986 tal van werken en won hiermee meerdere prijzen. Tot haar favoriete onderwerpen behoren portretten, beauty en naakt. Michèle Francken streeft in haar fotografisch werk steeds naar schoonheid en harmonie, die de rode draad vormen doorheen haar artistieke projecten. Dankzij haar intuïtieve werkwijze en gevoel voor licht en compositie, creëert ze een sfeer waarin de edelheid van de vrouw verheven wordt. Voor ‘Beauty of Nature’ of verzoening tussen vrouw en bloem, gecreëerd voor het chrysantenfestival in de Japanse Tuin, lieten Michèle en Tomas zich inspireren door de Oosterse cultuur en symboliek van de chrysanten. Zo weerspiegelen de foto’s oa het kosmisch begrip Yin/Yang en de waardevolle betekenis binnen deze dualiteit. De serie is te zien tijdens het Chrysantenfestival in het paviljoen Okando, dat daarmee ten volle geïntegreerd wordt in het tuinbezoek.

Praktisch

Japanse Tuin, Gouverneur Verwilghensingel 23, 3500 Hasselt, www.japansetuin.be en www.chrysantenfestival.be

chrysantenfestival 1 tot 9 oktober 2016.

€ 5 p.p.

Gratis voor kinderen tot 12 jaar en UiTpashouders (UiT-kaart voorbehouden voor Hasseltse inwoners)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content