Het Antwerpse stadhuis is al meer dan 450 jaar oud en heeft als zowat enige ter wereld al die tijd zijn functie behouden. Het is echter niet meer geschikt als hedendaagse werk- en ontvangstruimte. Er zijn klimatologische aanpassingen nodig en betere elektronica- en ICT-voorzieningen, de tweede verdieping kon niet meer gebruikt worden en het stadsbestuur wil het gebouw in de toekomst ook meer openstellen voor de Antwerpenaar.

De restauratie aan het interieur, waaronder de muurschilderingen, vele schilderijen en het goudleren behang in het kabinet van de burgemeester, neemt heel de werfperiode in beslag en gebeurt zowel ter plaatse als in ateliers buiten de werfzone. Daarnaast zal er tot september 2019 gewerkt worden aan het dak en twee nieuwe hoge ruimtes op de tweede verdieping, waar daglicht binnenvalt via de centrale glazen koepel. De buitengevel wordt dan weer vanaf september van dit jaar hersteld en gereinigd.

In het najaar van 2020 wordt het stadhuis in principe opnieuw in gebruik genomen. Er zullen meer kabinetten een plaats kunnen krijgen en de gelijkvloerse verdieping zal gedeeltelijk toegankelijk worden voor het publiek.

De kostprijs van de renovatie wordt geraamd op 29 miljoen euro.

Het Antwerpse stadhuis is al meer dan 450 jaar oud en heeft als zowat enige ter wereld al die tijd zijn functie behouden. Het is echter niet meer geschikt als hedendaagse werk- en ontvangstruimte. Er zijn klimatologische aanpassingen nodig en betere elektronica- en ICT-voorzieningen, de tweede verdieping kon niet meer gebruikt worden en het stadsbestuur wil het gebouw in de toekomst ook meer openstellen voor de Antwerpenaar.De restauratie aan het interieur, waaronder de muurschilderingen, vele schilderijen en het goudleren behang in het kabinet van de burgemeester, neemt heel de werfperiode in beslag en gebeurt zowel ter plaatse als in ateliers buiten de werfzone. Daarnaast zal er tot september 2019 gewerkt worden aan het dak en twee nieuwe hoge ruimtes op de tweede verdieping, waar daglicht binnenvalt via de centrale glazen koepel. De buitengevel wordt dan weer vanaf september van dit jaar hersteld en gereinigd.In het najaar van 2020 wordt het stadhuis in principe opnieuw in gebruik genomen. Er zullen meer kabinetten een plaats kunnen krijgen en de gelijkvloerse verdieping zal gedeeltelijk toegankelijk worden voor het publiek.De kostprijs van de renovatie wordt geraamd op 29 miljoen euro.