Japanse Tuin viert twintigste verjaardag

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De Japanse tuin is dit jaar meer dan 25.000 m² Japanse tuinpracht in Hasselt. De twintigste verjaardag van de Japanse tuin wordt passend gevierd met een bijzonder ruim aanbod van activiteiten.

Dat Hasselt u de grootste Japanse tuin van Europa kan presenteren, dankt het aan intense vriendschapsbanden met Itami; een stad die aanleunt tegen Osaka (Japan). Het stadsbestuur stelde begin de jaren negentig, gerenommeerde ontwerpers, bedreven vaklui en bovendien uitgebreide budgetten ter beschikking om deze tuin te realiseren. Als zusterstad wilden ze alle Hasselaren en bij uitbreiding iedereen die uit is op kennis van het Oosten, de mogelijkheid geven om dicht bij huis op ontdekking te gaan en u onder te dompelen in ‘Japan op zijn best’.

Met een oppervlakte van 25.000 m² laat de Japanse tuin u wandelen door een rustgevend berglandschap, doorsneden door langzaam stromende bergriviertjes, rotspartijen en zicht op een vissersdorp.Tijdens een geleide wandeling laat een ervaren gids u verder kijken dan het visueel waarneembare en wekt hij zowat elke steen en plant tot leven.

Feestelijke verjaardag

De stad Hasselt gaf het Japans Cultureel Centrum vzw, gevestigd in Zoutleeuw, de opdracht om een volledig programma voor het jubileumjaar ’20 jaar Japanse Tuin Hasselt’ uit te werken. Het Japans Cultureel Centrum vzw is een jonge maar bijzonder dynamische organisatie die tot doel heeft de Japanse traditionele cultuur aan te reiken aan het grote publiek.

De twintigste verjaardag van de Japanse tuin wordt passend gevierd met een bijzonder ruim aanbod van activiteiten. Enkele greep uit het programma....

TEI-EN MATSURI – FEESTELIJKE OPENING MET INWIJDING TORII
15 mei
– 14.00u-18.00u Japanse Tuin Hasselt
Onder het dak van bloeiende kerselaars: moderne cosplay, verwarmende thee, olijke dans, zinnige haiku, ingetogen zen, genietend wandelen, verrassende grime, zinnenstrelende sake en ander vloeiends, waardige samoerai, opzwepende taiko,...
De Japanse Tuin krijgt er een sterk beeld bij: in aanwezigheid van de schenker van de Tuin, prominenten uit de Stad Itami, zal de Torii, een grote Japanse poort, ingewijd worden. Na 20 jaar wordt de Tuin daardoor opnieuw ingehuldigd. Een magisch moment dat dank zij de grote taiko-drums van Tataké!-Taiko kracht zal bijgezet worden.

VROUWEN VERWENDAG – DIVERSE DEMO’S EN WORKSHOPS
13 mei
– 14.00u-18.00 Japanse Tuin Hasselt
De wijzen waarop men in Japan een vrouw weet te verwennen, daar kunnen we nog iets van leren: kobido, shiatsu, Japanse make-up, workshops kimono dragen, obi knopen en furoshiki, sushi- en zoete proeverijen, vrouwendrankjes,... Jammer dat het maar één dag duurt.
SHIATSU & KOBIDO: ervaar de beroemde lichaams- en gezichtsmassage, pure verwennerij.
JAPANSE MAKE-UP: enkel voor dames, verwennerij met oosters geïnspireerde make-up en gelaatsverzorging.
KIMONO: hoe draag je een kimono? Probeer het zelf uit. Mét catwalk!
SUSHI & ZOETE PROEVERIJEN: vandaag staat genieten centraal met hartige en zoete proeverijen.
FUROSHIKI: ekovriendelijk inpakken met prachtige Japanse doeken, creëer je eigen Japanse handtas.

VADER DOE DAG – VEELZIJDIGE KENNISMAKING
16 en 17 juni
– 14.00u-18.00u Japanse Tuin Hasselt
Dat de samoerai-wereld een mannenaangelegenheid was, is wel duidelijk. Dat deze samoerai tevens de kunstzinnige beoefenaars waren van heel wat disciplines is allicht minder bekend. Tijd om de mannen en vaders van deze tijd te laten kennis maken.
BONSAI: prachtige mini-boompjes, tentoonstelling, demonstraties en workshops i.s.m. de Bonsai Association Belgium en de Vlaamse Bonsai Vereniging.
ZEN: laat je meevoeren op een zenwandeling door de Tuin en wordt herboren.
SAKE: Konishi breweries stelt sinds 1550 een zeer lange traditie voor.

OBON – KINDERDAGEN
13 tot 17 augustus
– 10.00u-15.30u Japanse Tuin Hasselt – voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Kinderen zijn de wereldbehoeders van de toekomst. Ze verdienen ruime aandacht. Een hele week lang worden de ‘kids’ bevorderd tot ontdekkingsreiziger van Japanse werelden: sushi, lantaarns, sumi-e, shodo, taiko, tako, bon dans, zang, kendo, kimono-schilderen, ... en nog veel meer.
SUSHI MAKEN: leuk en lekker met veel ingrediënten van bij ons. De kinderen leren maki-sushi en nigirisushi maken als een echte Japanse Chef.
WORKSHOPS JAPANSE CULTUUR: Japanse kalligrafie, lantaarns en vliegers maken, origami en kirigami (papier vouwen en knippen), sushi maken, ...
WORKSHOPS JAPANSE SPORTEN: Judo en kendo (zwaardvechten), karate en aikido, maar ook taiko (Japans drummen), kinderen ontdekken het deze week helemaal zelf.

OBON MATSURI – NOCTURNE
18 augustus
– 18.00u-23.00u Japanse Tuin Hasselt
Kan er een mooiere afsluiter van de Obon Kinderdagen bestaan dan het stemmige Obon Matsuri?
De hele familie wordt uitgenodigd om mee te genieten van dit stemmige feest. Taikospelers, lantaarns op het water, kraampjes, eten, tuinweetjes, demo’s, wandelen doorheen de Tuin met grote en kleine verhalen, zorgen voor een onvergetelijk zomermoment.
JAPANS DINER – 18.00u – 20.00u
Het kan deze ene keer, een prachtige kans om op deze mooie avond te genieten van een lekker Japans maal in de Japanse Tuin. In samenwerking met Oishii.
TOONMOMENT KINDERDAGEN – 20.00u
De deelnemers aan de Kinderdagen laten zien wat zij geleerd hebben in de Japanse Tuin!
GEESTEN – 18.00u – 22.00u
Obon is het feest van de voorouders, die rond deze tijd van het jaar onze aarde een bezoekje brengen.
Maak in levende lijve kennis met de lange traditie van verhalenvertellers in Japan.
TORO NAGASHI – 18.00u-23.00u – Lantaarns op het water
De lantaarns nemen de geesten van de voorouders weer mee naar hun eigen wereld, een mooi avondlijk schouwspel van drijvend vuur op de vijver.

CHRYSANTENFESTIVAL – GOUDEN BLOEMENPRACHT
15 – 21 oktober
Japanse Tuin Hasselt
Een klassieker, mag ook dit jaar niet ontbreken. De Japanse Tuin tooit zich in gouden tinten. De pracht van de chrysanten spreekt voor zich en behoeft geen woorden, enkel ogen om volop te genieten.
FEESTELIJKE AANKLEDING: de Japanse Tuin wordt voor deze feesteditie getooid met honderden kleurrijke chrysanten. Een niet te missen schouwspel. Warme hapjes en drankjes maken het extra gezellig.
SHINTO-CEREMONIE 21/10 – 17.00u
Op de laatste dag van het Chrysantenfestival kunt u nog één maal de pracht van de Japanse Tuin in herfsttooi bewonderen. Het festival wordt in schoonheid afgesloten met een Shinto-ceremonie. Shinto is de oudste wereldbeschouwelijke stroming van Japan.

Praktische informatie

Japanse Tuin Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel 23, 3500 Hasselt, www.20jaarjapansetuin.be

Openingsuren
Van 1 april t/m 31 oktober
– dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur.
– zaterdag, zon- en feestdagen van 14 tot 18 uur.
– op paas- en pinkstermaandag van 14 tot 18 uur.

Toegangsprijs
? 5 p.p.
? 4 p.p. voor groepen vanaf 15 personen
Gratis voor UiT-pas Hasselt houders en kinderen tot 12 jaar
Laatste ticketverkoop: een half uur voor sluitingstijd.

Info: Dienst voor Toerisme – Lombaardstraat 3, 3500 Hasselt, tel: 011 23 95 42, e-mail: toerisme@hasselt.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content