De "Groote Oorlog" ligt intussen bijna een eeuw achter ons. "Veertien jaar geleden had nog 65 procent van de bezoekers een rechtstreekse band met mensen die de oorlog zelf meemaakten. Intussen dient zich een volledig nieuwe generatie aan. WOI is dus echt geschiedenis geworden. En dus moest het historische verhaal over de West-Vlaamse frontstreek opnieuw verteld worden", zegt coördinator Piet Chielens. Het verhaal over de inval in België, de vier jaar stellingenoorlog in de Westhoek en de zinloze dood van een half miljoen jonge mensen.

Net omdat vele getuigen er nu zelf niet meer zijn, gaat in het vernieuwde museum de aandacht nog meer uit naar de menselijke ervaring en de persoonlijke verhalen. Zo kruipen acteurs in de huid van mensen die WOI meemaakten en kan u op levensgrote schermen hun verhaal volgen. Bijvoorbeeld dat van Richard Wybouw, een vluchteling uit Middelkerke of van Achiel van Walleghem, de onderpastoor van Dikkebus. De teksten zijn gebaseerd op interviews met de familie of op dagboeken. Bezoekers kunnen ook "inloggen" op een "ontmoetingskiosk" en op deze manier een personage ontmoeten uit hun land of regio.

"In Flanders Earth"

Het nieuwe museum is niet alleen de helft groter dan het voorgaande, de scenografie blinkt ook uit in technologisch vernuft. En één van de hoogstandjes is "Flanders Earth". Naar analogie met "Google Earth" kunnen bezoekers op zoek gaan naar beroemde of beruchte plekken in het landschap, of voor inwoners van de Westhoek, naar de eigen straat. Daarvoor worden 3.500 luchtfoto's uit de oorlog samengebracht met hedendaagse beelden. De applicatie toont ook de weg naar 350 sites in de frontstreek die vandaag nog te bezoeken zijn. Want het museum wil bezoekers ook aansporen de streek rond Ieper te verkennen, met zijn soldatenkerkhoven, slagvelden en uiteraard de loopgraven aan de IJzer.

In 2014 is het precies een eeuw geleden dat de waanzinnige "Groote Oorlog" begon. Het museum is nu helemaal klaar voor de herdenking.

In Flanders Fields, Lakenhallen, Grote Markt 34, Ieper. Open vanaf 11 juni. Info: www.inflandersfields.be

In het septembernummer van Plus Magazine komt het vernieuwde In Flanders Fields uitgebreid aanbod.

De "Groote Oorlog" ligt intussen bijna een eeuw achter ons. "Veertien jaar geleden had nog 65 procent van de bezoekers een rechtstreekse band met mensen die de oorlog zelf meemaakten. Intussen dient zich een volledig nieuwe generatie aan. WOI is dus echt geschiedenis geworden. En dus moest het historische verhaal over de West-Vlaamse frontstreek opnieuw verteld worden", zegt coördinator Piet Chielens. Het verhaal over de inval in België, de vier jaar stellingenoorlog in de Westhoek en de zinloze dood van een half miljoen jonge mensen. Net omdat vele getuigen er nu zelf niet meer zijn, gaat in het vernieuwde museum de aandacht nog meer uit naar de menselijke ervaring en de persoonlijke verhalen. Zo kruipen acteurs in de huid van mensen die WOI meemaakten en kan u op levensgrote schermen hun verhaal volgen. Bijvoorbeeld dat van Richard Wybouw, een vluchteling uit Middelkerke of van Achiel van Walleghem, de onderpastoor van Dikkebus. De teksten zijn gebaseerd op interviews met de familie of op dagboeken. Bezoekers kunnen ook "inloggen" op een "ontmoetingskiosk" en op deze manier een personage ontmoeten uit hun land of regio. Het nieuwe museum is niet alleen de helft groter dan het voorgaande, de scenografie blinkt ook uit in technologisch vernuft. En één van de hoogstandjes is "Flanders Earth". Naar analogie met "Google Earth" kunnen bezoekers op zoek gaan naar beroemde of beruchte plekken in het landschap, of voor inwoners van de Westhoek, naar de eigen straat. Daarvoor worden 3.500 luchtfoto's uit de oorlog samengebracht met hedendaagse beelden. De applicatie toont ook de weg naar 350 sites in de frontstreek die vandaag nog te bezoeken zijn. Want het museum wil bezoekers ook aansporen de streek rond Ieper te verkennen, met zijn soldatenkerkhoven, slagvelden en uiteraard de loopgraven aan de IJzer. In 2014 is het precies een eeuw geleden dat de waanzinnige "Groote Oorlog" begon. Het museum is nu helemaal klaar voor de herdenking. In Flanders Fields, Lakenhallen, Grote Markt 34, Ieper. Open vanaf 11 juni. Info: www.inflandersfields.beIn het septembernummer van Plus Magazine komt het vernieuwde In Flanders Fields uitgebreid aanbod.