Toen Jamie Oliver het kookboek 'Happy Days met de Naked Chef' schreef waren het ook echt Happy Days. Hij was net getrouwd met Jools en reisde flink wat rond. Dat leverde veel nieuwe invloeden op en die zijn in het boek terug te vinden. De recepten zijn nog steeds eenvoudig te maken, maar hebben toch telkens dat ietsje meer!

Orechiette met broccoli en ansjovis

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 grote stronken broccoli
  • 2 grote tenen knoflook, gepeld en gehakt
  • 8 ansjovisfilets
  • 2 - 4 kleine gedroogde rode Spaanse pepertjes verkruimeld
  • 4 flinke klonten boter
  • 455 g gedroogde orechiette
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • 2 flinke handvol geraspte parmezaanse kaas

Bereiding:

Snijd met een klein mesje rondom de broccoli de donkergroene bloemen van de steel los en leg ze opzij. Schil de steel, snijd de droge stronk eraf en gooi die weg. Snijd de steel in kleine stukjes en die die samen met de knoflook, ansjovis, Spaanse pepers en de helft van de boter in een grote pan. Doe er een deksel op en laat 8-10 min. zatchtjes pruttelen.

Kook intussen de pasta in gezouten water. Volg voor de kooktijd de instructies op de verpakking. Laat de broccolibloemen 4 minuten meekoken met de pasta. Laat pasta en broccoli uitlekken maar bewaar een beetje kookvocht en schep alles in de andere pan door elkaar. Haal de pan van het vuur.

Breng op smaak met peper en zout, de rest van de boter en een flink handvol parmezaanse kaas. Meng alles goed en voeg zonodig wat kookvocht toe om de pasta los te maken en mooi te laten glimmen. Zet op tafel en strooi de rest van de parmezaanse kaas er overheen.

Gebakken zeeduivel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200° C. Pureer de zongedroogde tomaten met de halft van de olie uit het potje en alle basilicum tot een gladde massa. Voeg tijdens het malen de rest van de olijfolie uit het potje toe tot u een mooi smeerbare pasta bekomt. Soms is zelfs een scheutje balsamicoazijn lekker vanwege de smaak en om het mengsel smeuïger te maken.

Smeer de vellen papeir in met olijfolie en leg op elk vel 4 plakjes parmaham dicht tegen elkaar aan. Verdeel de pasta in vier delen en verdeel die gelijk over de plakjes ham. Leg dan de zeeduivel aan één kant, strooi er peper en zout op en rol de vis met behulp van het vetvrije papier in de plakjes ham.

Verwijder het papier, leggen de rollen voorzichtig op een ingevette bakplaat of in een schaal en bak ze 15 - 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Snijd de vis in dunne plakjes, besprenkel met balsamicoazijn en serveer met een zeer boterige aardappelpuree en rucola.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 klein potje zongedroogde tomaten in olie
  • 2 flinke handvol verse basilicum
  • olijfolie
  • 16-20 plakjes parmaham
  • 4 zeeduivelstaartfilets van elk 200 g, schoongemaakt
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • balsamicoazijn
  • rucola
  • 4 vellen vetvrij papier A4-formaat

Superkip

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 175 g paddenstoelen om het even welke combinatie
  • olijfolie
  • 1 - 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • zout en gemalen zwarte peper
  • 1 handvol verse bladpeterselie, gehakt
  • 4 kipfilets van 200 g zonder vel
  • 1 pak bladerdeeg van 500 g
  • 1 ei, geklopt
  • 2 volle eetlepels grove mosterd
  • 1 groot wijnglas witte wijn
  • 1,5 dl slagroom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Hak de paddenstoelen - de helft grof, de helft fijn. Giet een paar scheuten olijfolie in een hete pan en bak de paddenstoelen en knoflook ongeveer 10 min. op een laag vuur. Voeg naar smaak peper en zout toe en roer er de gehakte peterselie doorheen. laat afkoelen.

Snijd de kipfilets in en stop ze vol met de afgekoelde paddenstoelen.

Rol het bladerdeeg uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ongeveer 45 cm lang en 20 cm breed (0,5 cm dik). Snijd de lap in de langte in 4 stukken en wikkel in elk een kipfilet. Kwast het deeg in met een beetje ei en pak de pakketjes 35 min. in de voorverwarmde oven.

laat de mosterd en de witte wijn in een hete pan inkoken tot u geen alcohol meer ruikt. Doe er de slagroom bij en laat het mengsel pruttelen tot de saus op de achterkant van een lepel blijft hangen. Neem de pan van het vuur en breng de saus op smaak met peper en zout.

Snijd elke kipfilet in 3 stukken en serveer deze met een beetje saus en desgewenst een drupje olijfolie.

Meer recepten

Happy Days met the Naked Chef is een prima kookboek voor wie eenvoudige gerechten wil maken die toch net dat ietsje meer hebben.

Happy Days met the Naked Chef, Jamie Oliver, Kosmos Uitgevers, verdeeld in België verdeeld door VBK België, 320 p., ISBN 978 90 215 4676 6, ? 19,95

Toen Jamie Oliver het kookboek 'Happy Days met de Naked Chef' schreef waren het ook echt Happy Days. Hij was net getrouwd met Jools en reisde flink wat rond. Dat leverde veel nieuwe invloeden op en die zijn in het boek terug te vinden. De recepten zijn nog steeds eenvoudig te maken, maar hebben toch telkens dat ietsje meer!Happy Days met the Naked Chef is een prima kookboek voor wie eenvoudige gerechten wil maken die toch net dat ietsje meer hebben.Happy Days met the Naked Chef, Jamie Oliver, Kosmos Uitgevers, verdeeld in België verdeeld door VBK België, 320 p., ISBN 978 90 215 4676 6, ? 19,95