© Getty Images

Hoe onderhoud je een natuurlijk gazon, seizoen na seizoen?

In privé-tuinen verdwijnt het Engelse gazon steeds meer om plaats te maken voor een “natuurlijk gazon”, langer gras, meer bloemen en meer kleur. Een verandering die elk seizoen nieuwe onderhoudsgewoonten vereist.

Om een mooi, natuurlijk gazon te krijgen, doorspekt met wilde bloemen (madeliefjes, boterbloemen, moerasspirea, klavers, asters, enz.), is de basisregel eigenlijk vrij eenvoudig: laat de natuur zijn gang gaan. Dat kan door minder vaak te maaien en de grasmaaier hoger in te stellen. Maar een paar seizoensgebonden handelingen kunnen je helpen om het uitzicht te verbeteren. Jean-Luc Wanzoul, professor aan het Tuinbouwtechnisch Instituut van Gembloux, geeft het volgende advies:

1. In de lente

  • Een veelgemaakte fout is om jouw gazon te maaien zodra het weer begint te groeien. In feite is het beter om zo lang mogelijk te wachten met de eerste maaibeurt, rond Pasen. “Tijdens deze eerste maaibeurt laat je het gemaaide gras gewoon liggen, dat brengt organische stof in je bodem”, legt de hoogleraar uit. “Als je gras echt hoog staat, maai het dan in twee keer om kleinere grasdeeltjes te hebben.” Niet iedereen vindt het fijn om gemaaid gras op het gazon te hebben. Je kan het ook verzamelen, maar zorg er dan voor om geschikte organische meststof te strooien.
  • Verticuteren rond maart-april wordt aanbevolen om het gazon te versterken: deze operatie bestaat uit het “afkrabben” van de aarde met metalen klauwen, om de grond te beluchten en mos en oud maaiafval (het plantaardige “vilt”) los te maken, omdat dit anders een laag vormt met een geringe doorlaatbaarheid. Dit is ook het ideale moment om, zonder te overdoseren, een organische gazonmeststof, rijk aan fosfor en stikstof, onder de aarde te mengen.
  • Aan het begin van het seizoen groeit het gazon vrij sterk, één keer maaien per week zal nodig zijn. Maai echter niet te kort. Zet de messen minstens 5 cm van de grond. Daarna stilaan meer tijd laten tussen de maaibeurten.

2. In de zomer

  • In theorie is een natuurlijk gazon beter bestand tegen droogte dan een kort gemaaid gazon met één grassoort. Om te voorkomen dat het gazon verbrandt en geel wordt, is het beter om het gras nog hoger te maaien dan in het voorjaar, door de messen van de maaier 6 of 7 cm boven de grond te zetten.
  • Wil je in de zomer bemesten, kies dan voor meststof met een niet te hoog stikstofgehalte: stikstof begunstigt de nieuwe scheuten, die kwetsbaarder zijn en een ondiep wortelstelsel hebben, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor verbranding door de zon.
  • In dit seizoen moet uw gazon bedekt zijn met een mooi bloementapijt: als u graag op blote voeten loopt, vergeet dan niet om netels en distels te verwijderen en kijk uit waar je loopt: een natuurlijk gazon herbergt meer fauna, waaronder veel bestuivers ... die wel eens durven steken!

3. In de herfst

  • Eind september-begin oktober is een goed moment om nogmaals te verticuteren... en meteen ook om kunstmest toe te voegen: kies voor een soort die rijk is aan kalium, waardoor het gazon bestand is tegen een strenge winter.
  • Stop met maaien zodra de groei tot stilstand komt. Voer op dit moment nog een laatste maaibeurt uit op maximale hoogte.
  • O.k., de basisidee van een natuurlijk gazon is om de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan, maar dat ontslaat je niet van het verzamelen van de boombladeren die op het gras zijn gevallen! Een tapijt van dode bladeren kan uw gazon verstikken. Door het oppervlak van de grond vochtig te houden, creëert het ook een omgeving die de ontwikkeling van ziekten en de verspreiding van schadelijke insecten bevordert. “Als de laag bladeren niet te dik is, kun je echter probleemloos de maaier er overheen laten gaan”, adviseert Jean-Luc Wanzoul. “De bladeren worden in stukjes gehakt, vergaan sneller en voegen organisch materiaal toe aan de grond.”

4. In de winter

  • Vermijd over het gazon te lopen: bij vorst riskeer je de grassprieten, die dan broos zijn, te beschadigen. Als het kwik boven nul staat, riskeer je spoorvorming.
  • Maai nooit bij vriesweer.

Lees ook: Laat het gras maar groeien

Partner Content