Het Red Star Line Museum is klaar

Het Red Star Line Museum is klaar
© BELGA

Bijzonder is dat het museum zich in de oorspronkelijke gebouwen van de legendarische Belgisch-Amerikaanse maatschappij bevindt. Het is haast niet te geloven dat ze jaren stonden te verkrotten en nog maar twintig jaar geleden bedreigd werden met de sloophamer. In 2001 kregen de drie loodsen dan eindelijk bescherming. Het Amerikaanse architectenbureau Beyer Blinder Belle, dat het museum op Ellis Island op zijn palmares heeft staan, had de leiding over de renovatie. Volgende week kan het museum eindelijk zijn deuren openzwaaien.

Derdeklassepassagiers

De rederij bracht in totaal 2,6 miljoen mensen van het oude Europa naar New York, onder hen 150.000 Belgen, vooral West-Vlamingen. Het museum wil in de eerste plaats het verhaal vertellen van de derdeklassepassagiers. De armen, die hun geluk gingen beproeven in de nieuwe wereld.

Heel veel foto's en memorabilia die afkomstig zijn van verzamelaars en migrantenfamilies vertellen het vergeten verhaal. Zo zie je nog de oorspronkelijke koffers die gebruikt werden bij de oversteek, een piano van Irving Berlin en de vele migratiedocumenten. Volgende week, bij de opening, zakken zes families af uit de VS, onder wie de voltallige familie van Irving Berlin, verzekert Heylen, de drijvende kracht achter het museum.

Ontsmetting

Beklijvend is de ruimte waar de derdeklassepassagiers zich moesten desinfecteren en een medische controle ondergingen. Oorspronkelijk waren de medische controles niet zo streng. Maar wie ziek of gehandicapt was, werd door de controleartsen op Ellis Island onverbiddelijk teruggestuurd, op kosten van de rederij die ze had gebracht. Dat wilde de Red Star Line natuurlijk vermijden. En dus ging ze alsmaar strenger controleren in Antwerpen. De filmbeelden die u op de oorspronkelijke plek in het gebouw nog kan zien, spreken voor zich. De medische controles waren trouwens de reden waarom de gebouwen ooit zijn opgetrokken. Want voor 1920 werden de migranten gewoon op de kaaien in alle weer en wind gedesinfecteerd en aan inspectie onderworpen.

Tot de verbeelding spreekt dan weer de ruimte waar u de foto's en voorwerpen van de eersteklassepassagiers kan zien. Zij beschikten over comfortabele kajuiten, een danszaal en salons. Er zijn nog enkele stukken van het servies met het logo van de Red Star Line bewaard.

Migratie is een verhaal van alle tijden en dus krijgt ook de hedendaagse migrant een plaats in het verhaal, o.a. door een film van kunstenaar Hans Op de Beeck. Maar gaat u het vooral zelf ontdekken!

Red Star Line Museum. Vanaf 28 september aan de Montevideostraat 3, Antwerpen. Di-vrij, 10-17u. Za en zo 10-18u. Prijs: ?8. Info: www.redstarline.be.