© Getty Images/iStockphoto

Het mosselseizoen start uitzonderlijk vroeg

Het mosselseizoen start dit jaar al op 29 juni, twee weken vroeger dan gewoonlijk. Dat de mosselen zo vroeg op de markt komen, heeft alles te maken met het weer. Een zonnig voorjaar met veel regenval heeft ervoor gezorgd dat de mosselen al in juni hun gewenste gewicht bereikt hebben. Daardoor hebben kwekers en handelaars samen beslist dat de eerste mosselen volgende week op de markt komen.

De beslissing wordt genomen op basis van enkele analyses. Maandag en dinsdag hebben ze in Yerseke de eerste monsters geanalyseerd van mosselkwekers in de Waddenzee en in de Oosterschelde. Uit die monsters blijkt dat de kwaliteit en de grootte voldoende is, zodat de eerste mosselen op 29 juni beschikbaar zullen zijn.

“Het is in het verleden nog al eens zo vroeg geweest, maar niet met deze kwaliteit. Dat we zo vroeg in het jaar al zulke mooie vleesgewichten hebben, is echt uitzonderlijk”, zegt mosselveilingmeester Nico van Zantvoort. “Op basis van de proefmonsters kunnen we ook al zeggen dat we uitkijken naar een superproduct. Ze zullen normaliter ietsje groter zijn dan vorig jaar en het product zal ook goed betaalbaar blijven. Daar zorgen de handel en de markt wel voor.”

Vooral de Belgische culinaire sector zit te wachten op dat nieuws. 64 procent van de in Nederland gekweekte mosselen, wordt in België verkocht en bovendien eten Belgen de mosselen vooral in de zomermaanden. In andere landen ligt de piek later in het seizoen.

De Nederlandse Mosselveiling van Yerseke, die de enige mosselveiling van Europa is, kondigde ook een nieuwigheid aan. Voor het eerst kunnen groothandelaars hun mosselen online aankopen. Fysieke aanwezigheid op de veiling in Yerseke hoeft niet meer. Van Zantvoort: “Dat op afstand kopen is spiksplinternieuw, toch denken we niet dat de veiling minder volk zal ontvangen. De veiling blijft een netwerkevenement en de inkoper wil graag kijken. Hij wil de mosselen zien.”

Het mosselseizoen duurt negen maanden en loopt door tot april 2017. Ook in maanden zonder ‘R’! (Belga/LB)

Bodemcultuur versus hangcultuur

Naast bodemcultuur worden in Nederland mosselen volgens de hangcultuurmethode gekweekt. Er zijn een aantal verschillen tussen de beide kweekmethodes.

In de eerste plaats groeien hangcultuurmosselen sneller dan bij de traditionele manier van kweken, de bodemcultuur.

Daarnaast ondergaan de hangcultuurmosselen een andere mechanische verwerking, omdat ze door de snellere groei een minder sterke schelp bezitten.

Verder hoeven hangcultuurmosselen niet verwaterd te worden, omdat ze niet in aanraking komen met de bodem en daarom al zandvrij zijn.

De hangcultuurmosselen worden na enkele maanden opgesokt in lange kousvormige katoenennetten met in het midden een touw. Deze netten worden aan drijvers opgehangen. De netten verteren na ongeveer 4 weken en de mosselen hechten zich met hun byssusdraden aan het touwen aan elkaar. Gedurende de groei worden de mosselen enkele malen uitgedund en opnieuw opgesokt.

Hangcultuurmosselen groeien over het algemeen sneller dan mosselen in de bodemcultuur, omdat ze voedsel kunnen opnemen uit de waterkolom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content