Hemelse appeltaart

Elk van ons kent een recept voor appeltaart dat van generatie op generatie is doorgegeven. Wie mocht er als kind nooit appeltaart bakken samen met oma? Hoog tijd om die zalige geur opnieuw in huis te halen!

Tips en trucs

  • Meng gerust verschillende appelvariëteiten: boskoop, reinette, golden delicious,...
  • In plaats van het traditionele kruimeldeeg kunt u ook (bij voorkeur meerdere laagjes) filodeeg gebruiken.
  • Uw appeltaart wordt nóg lekkerder als u de stukjes appel op smaak brengt met wat gember of nootmuskaat.
  • Vóór u de appels in de oven schuift, kunt u ze insmeren met vloeibare honing: ze zullen dan mooi goudgeel kleuren.
  • Zet een schaaltje met water in de oven, naast uw appeltaart: door de stoom worden de appels echt perfect gaar.
  • Probeer ook eens een combinatie van appel en mango in de tarte Tatin. Verrukkelijk!

Gekaramelliseerde taartjes met appel en sinaasappel

2 sinaasappels, 120 g poedersuiker, boterhampapier, 400 g bladerdeeg, 4 appels, 60 g boter, 1 eierdooier.

1. Was en wrijf de sinaasappels schoon, verwijder de schil, pers het vruchtvlees uit.

2. Doe de schillen met het sap in een kom, voeg er 20 g suiker aan toe en konfijt ze 20 minuten op een zacht vuurtje. Laat daarna uitlekken.

3. Bekleed vier individuele taartvormpjes met boterhampapier. Rol het deeg uit en snijd er 8 rondjes uit die iets groter zijn dan de taartvormpjes. Prik in 4 van de rondjes (de taartbodems) gaatjes.

4. Verwarm de oven voor op stand 6/7 (200°C). Snijd de appels in tweeën, verwijder het klokhuis en de pitjes. Laat de boter smelten in een sauteerpan, voeg er de appels en 100 g suiker aan toe en laat in 5 minuutjes goudgeel kleuren.

5. Leg de appels op de taartbodempjes, bedek met de vier overblijvende deegrondjes en druk de randen aan. Smeer de taartjes in met eierdooier. Bak ze 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudgeel is. Haal de taartjes uit de vormpjes en versier met gekonfijte sinaasappelschil.

Tarte Tatin op grootmoeders wijze

1 kg appels, 200 g poedersuiker, 100 g boter, 1 koffielepel kaneelpoeder, 1 rol kruimeldeeg.

1. Verwarm de oven voor op stand 7 (210°C). Schil de appels en snijd ze in vieren.

2. Stort de suiker in een ronde bakvorm met hoge randen die u ook op het vuur mag zetten. Voeg er de in stukjes gesneden boter aan toe en zet de taartvorm nu op een zacht vuurtje tot u een blonde karamel verkrijgt. Leg vervolgens de kwartjes appel voorzichtig in de karamel en laat ze erin koken tot ze zacht zijn en volledig met karamel omhuld (daarom draait u ze af en toe eens om).

3. Bestrooi de appels nu met het kaneelpoeder. Haal de taartvorm van het vuur en laat hem enkele minuutjes afkoelen. Leg dan het deeg over de appels en stop de randen van het deeg met behulp van de steel van een houten lepel of een vork tussen de taartvorm en de appels.

4. Bak de taart 25 tot 30 minuten in de oven (stand 7 of 210°C), tot het deeg mooi en egaal goudgeel is. Haal de vorm uit de oven. Leg een schotel op de vorm en laat de taart 5 minuten afkoelen. Stort uw tarte Tatin daarna op de schotel. Laat ze lauw worden en dien ze bij voorkeur op met dikke room of met een heerlijk bolletje (vanille)ijs.

Tarte Tatin met camembert

8 appels, 100 g boter (+ 20 g voor de taartvorm), 1 niet al te rijpe camembert, peper, 1 rol bladerdeeg, enkele blaadjes dragon.

1. Verwarm de oven voor op stand 7 (210°C). Schil de appels en snijd ze in dikke schijven.

2. Laat de boter smelten in een sauteerpan. Laat de appelschijven aan beide zijden goudgeel kleuren en haal ze uit de pan. Boter een taartvorm in. Snijd de kaas in schijfjes.

3. Schik de appelschijven waaiervormig in de taartvorm. Kruid met wat peper. Verdeel er de schijfjes camembert over. Leg tot slot het deeg erover en stop de randen van het deeg in met behulp van de steel van een lepel. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

4. Bak deze taart 25 minuten in de oven. Haal ze eruit en meteen ook uit de taartvorm. Versier met dragonblaadjes en dien op.

Nougat-appeltaart

4 appels, 1 rol kruimeldeeg, 20 g boter, 2 eetlepels bloem, 100 g room, 80 g poedersuiker, 1 ei, 125 g nougat, 1 schaaltje frambozen.

1. Schil de appels, verwijder klokhuis en pitjes en snijd de appels in schijfjes.

2. Verwarm de oven voor op stand 6 (180°C). Strooi bloem op uw werkblad en rol het kruimeldeeg uit. Prik er een gaatjes in. Bekleed een beboterde en met bloem bestrooide taartvorm met het deeg. Schik de schijfjes appel op de taartbodem.

3. Klop de room, de suiker en het ei op met een vork. Giet het mengsel op de appels. Stamp de nougat fijn en spreid die in het midden van de taart open. Bak 45 minuten in de oven.

4. Versier met frambozen en dien lauw of koud op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content