Heggen planten en snoeien

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een heg heeft een aantal praktische functies: minder geluidshinder, minder inkijk, vormt een grens tussen twee tuinen en biedt een broedplaats voor vogels. Hoe legt u een heg aan en welk onderhoud vergt ze?

Inhoud:

Meestal wordt een heg geplaatst om een tuin af te grenzen. Welke soort heg u gaat planten, bepaalt u natuurlijk zelf, op voorwaarde dat u rekening houdt met het klimaat en de bodem. Enkele tips.

De keuze van de planten

Een groenblijvende heg, zorgt het hele jaar rond voor een groene muur rond uw tuin. Bij andere heggen vallen in de herfst de blaadjes af. Bij een liguster- of beukenheg blijven de droge blaadjes in de winter zitten en vallen pas af in de lente, wanneer er nieuwe blaadjes groeien.

Als uw voorkeur uitgaat naar een rechte, dichte heg, kunt u uit de volgende planten een keuze maken:

? Taxus
? Laurier
? Buxus
? Thuya
? Liguster
? Coniferen

De afstand tussen de planten hangt af van hun grootte: 25 tot 30 cm voor planten van ca. 40 cm hoog; 40 tot 50 cm tussen planten met een hoogte van ca. 60 cm. Een heg heeft twee tot drie jaar nodig om dicht te groeien.

Bij grotere tuinen op het platteland mag de heg gerust wat minder dicht zijn. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een heg met bloemen die extra kleur in uw tuin brengen. Kies planten met verschillende hoogtes:

? Meidoorn
? Abelia
? Forsythia
? Hulst
? Hazelnoot
? Oleander
? Rododendron

Denk erom dat zulke heg niet kan gesnoeid worden met een elektrische heggenschaar. Deze heggen moeten tak voor tak geknipt worden zodat de plant zijn natuurlijke vorm behoudt. Maar voor een bloeiende haag geldt dan weer dat u ze zo veel mogelijk haar gang laat gaan en zo weinig mogelijk snoeit.

Een haag planten

Een heg planten doet u best in de vroege herfst. Zo hebben de wortels de kans goed vast te groeien vooraleer de plant bovengronds in volle bloei en groei komt. Dat geeft soms problemen bij heggen die in de lente geplant worden. De beste planttijd voor coniferen ligt tussen eind augustus en begin oktober.

  • Graaf een greppel van 60 cm breed of ongeveer het dubbele van de breedte van de losgemaakte kluit. De diepte moet ongeveer anderhalf maal de hoogte van de kluit zijn. Maak de bodem los en verdeel goede compost in de greppel.
  • Verdeel organische mest die langdurig werkt over de bodem: een handvol per meter heg.
  • Span een draad als hulpmiddel om de haag goed recht te planten.
    Zet de planten klaar ongeveer op de afstand die ze van elkaar geplant moeten worden. Indien de heg op een plaats staat waar ze veel wind te verduren krijgt, dan plaatst u de planten best in een dubbele versprongen rij.
  • Neem een lat of een stok van de juiste lengte die kan dienen als maat voor de onderlinge afstand tussen de planten.
  • Haal de planten uit de pot. Dompel planten met kluit eventueel onder in een emmer zodat de kluit zich goed vol kan zuigen.
  • Zet de planten in de greppel, spreid de wortels gelijkmatig uit. Vul de greppel op, druk aan en geef overvloedig water. In de eerste maanden moet de heg veel water krijgen en moet het onkruid verwijderd worden. Dat werkje kunt u voorkomen door rond de voet van de haag een mulchlaag (bijv. houtsnippers, schors) van enkele centimeters aan te brengen.
  • Haagconiferen worden geplant met een bamboestok om te voorkomen dat ze scheef groeien. Verwijder de stokken pas wanneer de wortels zich goed in de bodem verankerd hebben.

Een haag snoeien

  • Het eerste jaar worden pas aangeplante hagen niet gesnoeid.
  • Volwassen hagen worden jaarlijks in juni in vorm gesnoeid en in de nazomer nog licht bijgewerkt. Buxus wordt in het late voorjaar, maar voor de langste dag (21 juni) gesnoeid. Taxus wordt rond de langste dag gesnoeid.
  • Achteraf het snoeisel opruimen is een vervelend werkje. Dat gaat een stuk makkelijker indien u vooraf plastic folie onder de heg legt. U kunt dan alle afval in één keer opnemen.
  • Begin met de voor- en achterkant van de heg, knip gelijkmatig en van onder naar boven. Snoei vervolgens de bovenkant en werk tenslotte de vorm af.
  • De heggenschaar parallel aan de heg bewegen, loodrecht op de takken.
  • Om de bovenkant van de haag mooi recht te knippen spant u eerst op de juiste hoogte een touw tussen twee bamboestokken. De messen van de heggenschaar platleggen als u de bovenkant knipt. Nooit onder een schuine hoek werken. Kijk regelmatig van op enige afstand of de bovenkant nog mooi recht is.
  • Als u een elektrische heggenschaar gebruikt, moet u voorzichtig werken omdat alles vrij snel gaat. Bescherm uw handen, ogen en oren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content