© FOTO'S ISOPIX

Heerlijke recepten met vijgen

De vijg geeft met zijn zachte en rijke smaak een oosterse toets aan de herfst. De vrucht is rijk aan antioxidanten, mineralen en vezels, maar bepaald geen caloriebom.

Kippenhaasje met vijgen (voor 4 personen)

8 verse vijgen ? 8 kleine vijgenblaadjes (facultatief) ? 1 eetlepel sesamolie ? 1 eetlepel honing ? fleur de sel ? 500g kippenhaasjes ? 2 sjalotten ? 3 eetlepels olijfolie ? 5g boter ? zout ? peper ? 1 eetlepel balsamicoazijn ? sap van een halve citroen ? 2 snuifjes paprikapoeder.

Warm de oven voor op 200°C. Spoel de vijgen en vijgenbladeren en dep ze droog. Leg de bladeren in een ingeoliede schaal en leg de vijgen erbovenop. Besprenkel met enkele druppels sesamolie en honing. Bestrooi met wat fleur de sel en zet 8 minuten in de oven.

Snij de kippenhaasjes in dikke repen. Hak de sjalotten fijn.

Warm één eetlepel olijfolie en de boter in een pan. Laat de sjalotten twee minuten kleuren en bak de kippenreepjes aan beide kanten op een hevig vuur. Kruid met peper en zout.

Haal het vlees uit de pan, giet er de rest van de olie, de azijn en het citroensap in en voeg het paprikapoeder toe. Roer 30 seconden en leg de kippenreepjes terug in de pan. Laat nog één minuut bakken, roer voorzichtig om. Serveer met de in vieren gesneden gebakken vijgen.

Gratin van vijgen en amandelen (voor 4 personen)

Heerlijke recepten met vijgen
© FOTO’S ISOPIX

8 verse vijgen ? 2 eieren ? 2 zakjes vanillesuiker ? 50g amandelpoeder ? 10 cl melk ? 10 cl vloeibare room ? 2 eetlepels appelgelei.

Warm de oven voor op 180°C. Was de vijgen en dep ze droog.

Klop de eieren met de vanillesuiker. Voeg het amandelpoeder, de melk en de room toe. Roer tot het deeg mooi homogeen is.

Snij de vijgen in vieren, verdeel ze over ingeboterde ovenschaaltjes. Giet het deeg in de schaaltjes tot ze drie vierde gevuld zijn. Zet 25 minuten in de oven.

Haal uit de oven en werk af met een schepje appelgelei. Dien lauw of koud op.

Tabouleh van quinoa en vijgen (voor 4 personen)

Heerlijke recepten met vijgen
© FOTO’S ISOPIX

200g quinoa ? 6 cl olijfolie ? 1 citroen ? zout ? peper ? 1/3 komkommer ? 3 kleine tomaten ? 1 lente-uitje ? 10 muntblaadjes ? half busseltje peterselie ? 6 verse vijgen.

Spoel de quinoa en kook hem twaalf minuten in gezouten water. Laat hem nog vijf minuten afgedekt rusten en daarna uitlekken.

Klop de olijfolie op met het citroensap, peper en zout. Giet bij de quinoa en meng.

Schil de komkommer en snij het vruchtvlees in hele kleine stukjes. Snij de tomaten in vieren, verwijder de pitjes en snij in blokjes. Hak het knolletje en de stengel van het lente-uitje fijn. Snipper de munt en de peterselie.

Doe de blokjes komkommer en de tomaten, de gesnipperde ui en de kruiden in een slakom. Voeg de quinoa toe en meng.

Doe er de in plakjes gesneden vijgen bij, roer voorzichtig om, dek af en laat minstens drie uur rusten in de koelkast. Dien op met blaadjes verse munt.

Lamsfilet in filodeeg met gebakken vijgen (voor 4 personen)

Heerlijke recepten met vijgen

12 verse witte en paarse vijgen ? 1 vanillestokje ? 5 cl olijfolie ? 2 lamsfilets (350g elk) ? 2 teentjes look ? 30g zachte boter ? 10 basilicumblaadjes ? zout en peper ? 8 blaadjes filodeeg ? 4 eetlepels honing ? 60 g pistachenoten ? 60 g hazelnoten.

Doe de vijgen in een kookpot en zet ze half onder water. Schraap het vanillestokje en doe het in de pot. Breng aan de kook, laat 10 minuten sudderen en daarna uitlekken.

Warm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak de lamsfilets 8 minuten op een hoog vuur, draai regelmatig om. Dek het vlees af en laat afkoelen.

Hak de look fijn en meng door de zachte boter met de basilicumsnippers, peper en zout.

Dep de lamsfilets droog en smeer ze langs alle kanten in met lookboter.

Warm de oven voor op 190° C. Olie de filobladeren in, vorm er twee grote rechthoeken mee, wikkel er de lamsfilets in, draai ze om, leg ze in een geboterde ovenschaal en schik er de vijgen rond. Besprenkel de vijgen met honing. Hak de pistache- en hazelnoten en strooi ze over de schaal, voeg wat olijfolie en peper toe en zet 15 minuten in de oven.

Laat 5 minuten rusten voor je de lamsfilet in plakjes snijdt. Serveer met de gebakken vijgen en rijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content