Heerlijke meeneemsalades

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Ook uitgekeken op die boterhammen voor de lunch? Wat dacht je van een slaatje? Te moeilijk om mee te nemen naar het werk? Niet meer! Maak je salade gewoon in een goed afsluitende glazen pot. 3 recepten om je te inspireren!

Salades zijn niet alleen lekker als voorgerecht of lichte hoofdmaaltijd, maar ook heerlijk om als lunch te eten. Maar onderweg of op het werk kan een salade niet de handigste keuze lijken. Tenzij de salade in een potje zit: ’s morgens vul je een flinke pot met in laagjes de ingrediënten voor de salade. Onderin doe je natuurlijk eerst de zelfgemaakte dressing, waarvoor in het boekje heerlijke recepten staan. Wanneer het lunchtijd is, schud je het potje om en heb je een lekkere kant-en-klare salade!

Vijgen & blauwe kaas

Heerlijke meeneemsalades



Voor een potje van 500 ml – bereiding: 5 minuten

De vijgen zijn een prima bron van vezels (handig als je wilt afvallen), kalium (goed voor je bloeddruk) en calcium (een essentieel mineraal voor je botten).

  • 2 verse of gedroogde vijgen, steeltjes eraf, in grove stukken
  • 30 g blauwe kaas, verkruimeld
  • 20 g walnoten, grofgehakt
  • 1-2 eetlepels balsamicovinaigrette
  • 1 kleine sjalot, in heel dunne halve ringen
  • 10 g krulandijvie

Schep de vinaigrette in een glazen potje van 500 ml. Voeg de sjalot en de vijgen toe, gevolgd door de blauwe kaas, walnoten (als je de salade dezelfde dag nog eet) en de krulandijvie. Sluit het potje goed af.

Gerookte zalm & waterkers

Heerlijke meeneemsalades

Voor een potje van 500 ml – bereiding: 10 minuten

Deze salade bevat veel vetten die goed zijn voor je hart. Ze beschermen tegen een hoog cholesterolgehalte, diabetes en een hoge bloeddruk.

  • 50 g gerookte zalm
  • 50 g komkommer (de kleine Perzische variant, als je die kunt vinden) in plakjes
  • 10 g waterkers
  • 1-2 eetlepels cidervinaigrette
  • oe eetlepel kappertjes, afgespoeld
  • OE kleine rode ui, in dunne halve ringen
  • OE kleine avocado, geschild, pit eruit, in plakjes
  • Handjevol bladpeterselieblaadjes

Schep de vinaigrette in een glazen potje van 500 ml. Leg de rode ui erop, gevolgd door de kappertjes, de komkommer, gerookte zalm, avocado, peterselie en maak af met de waterkers. Sluit het potje goed af.

Bloemkool uit de oven

Heerlijke meeneemsalades

Voor pot van 1 liter – bereiding: 25 minuten

Deze salade bevat nitraten, waarvan is bewezen dat het de efficiëntie van de spieren verhoogt. Dit kan leiden tot betere sportprestaties en meer uithoudingsvermogen.

  • 150 g bloemkool, in de over gegaard
  • 130 g snijbiet, harde stengels verwijderd, bladeren fijngesneden
  • 85 g kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)
  • 2-4 eetlepels tahinidressing
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 1 komkommer (de kleine Perzische variant, als je die kunt vinden), in plakjes
  • 50 g radijs, in plakjes

Schep de dressing in een glazen pot van 1 liter. Voeg de lente-uitjes toe, gevolgd door de komkommer, radijs, kikkererwten, bloemkool en de snijbiet. Sluit de pot goed af.

Zin in meer?

Heerlijke meeneemsalades
© Becht

Deze 3 recepten komen uit het boek ‘Salad in a jar’ van Anna Helm Baxter. Het boek bevat 68 recepten voor gezonde en lekkere meeneemsalades en de recepten voor een 10-tal dressings. Bovendien vind je in het boek heel wat praktische tips voor een geslaagde bereiding van een slaatje dat er ’s middags nog heerlijk fris uit ziet.

Salad in a jar, Anna Helm Baxter, uitgeverij Becht, € 12,50, ISBN 978 90 230 1480 5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content