Bisque van garnaal

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 20 g gezouten boter
  • 2 tenen knoflook
  • wit van 1 prei
  • OE knolselderij
  • 1 wortel
  • 2 kg koppen en schalen van garnaal
  • peper en zout
  • cayennepeper
  • 1 blik tomatenpuree (140 g)
  • 1 borrelglaasje cognac
  • 3 liter water
  • 50 ml volle room
  • 100 g gepelde garnaal
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding

  1. Snipper de uit en fruit in de boter. Snijd de groenten in fijne blokjes en laat meefruiten.
  2. Stoof de garnaalkoppen en -schalen even mee. Kruid met peper, zout en cayennepeper.
  3. Roer er de tomatenpuree en de cognac onder op hoog vuur.
  4. Flambeer eventueel.
  5. Voeg 3 liter water toe en laat 15 minuten doorkoken.
  6. Giet alles over een zeef en duw er alle vocht (en dus ook aroma) uit.
  7. Laat overnachten, zodat de smaak zich ten volle kan ontwikkelen.
  8. Warm de soep goed door en verdeel over vier voorverwarmde borden of soepkommen.
  9. Klop de room op en leg een toef in het midden van elk bord. Strooi er de garnaal rond en versier met fijgehakte peterselie.

Lekker met brood en gezouten boter.

Garnaalsoufflé

Ingrediënten

  • 30 g boter voor het invetten van de potjes
  • 5 eetlepels fijngeraspte Parmezaanse kaai
  • 3 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 180 ml melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 140 g gemalen kaas (gruyère of tomme)
  • 4 eierdooiers
  • 7 eiwitten
  • snufje wijnsteenzuur (optie)
  • 100 g gepelde grijze garnaal

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 180°C.
  2. Vet vier soufflévormpjes in met boter en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Draai rond en schud het teveel uit.
  3. Smelt de boter, voeg de bloem toe en bak gedurende 2 minuten.
  4. Voeg scheutje voor scheutje alle melk toe. Laat nadien even kort doorkoken.
  5. Haal de pan van het vuur en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Laat de kaas uitsmelten in de saus. De saus wordt nu heel erg dik. Klop er de eiderdooiers een voor een doorheen.
  6. Klop in een kom (proper gemaakt met azijn) de eiwitten stijf met een mixer tot er zich pieken vormen. Voeg voor meer stevigheid eventueel een mespuntje wijnsteenzuur toe.
  7. Spatel een kwart van het eiwit door de kaassaus. Vouw dan voorzichtig de saus onder de rest van het eiwit. Spatel er bij elke "slag" een beetje grijze garnaal onder. Probeer de lucht er zo veel mogelijk in te houden.
  8. Verdeel het mengsel over de soufflépotjes. Vul ze niet meer dan driekwart om overlopen te vermijden. Strijk vlak met een lepel en ga rondom met je duim langs de rand, zodat een "gootje" ontstaat.
  9. Bak gedurende ongeveer 15-18 minuten, tot de vulling 2-3 centimeter boven de rand gerezen is. De soufflés mogen niet te gaar zijn, anders durven ze in te vallen. In het midden moeten ze nog een beetje vloeibaar zijn.
  10. Serveer onmiddellijk.

Pannenkoek met garnaaltjes

Snack voor 4 personen

Ingrediënten voor de vulling

  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 200 ml melk
  • peper en zout
  • 100 g champignons
  • 1 eiderdooier
  • 100 g gemalen kaas (gruyère, emmentaler of tomme)
  • 75 g gepelde garnalen
  • boter en paneermeel voor de afwerking

Ingrediënten voor de pannekoeken

  • 50 g bloem
  • 1 ei
  • peper en zout
  • 200 ml melk
  • 25 g boter

Bereiding

  1. Voor de vulling: smelt de boter in de pan, roer er de bloem en geleidelijk de melk bij. Laat koken en kruid met peper en zout.
    Borstel de champignons proper met een borsteltje, breek de steeltjes af en snijd in schijfjes.
  2. Neem van het vuur en doe er de eierdooier, de gemalen kaas, de garnalen en de champignons in schijfjes bij.
  3. Spreid dit mengsel uit op een schaal uit en laat afkoelen.
  4. Maak het deeg voor de pannekoeken: doe daarvoor de bloem in een kop en maak een kuiltje in het midden.
  5. Voeg het ei toe en kruid met peper en zout.
  6. Roer er de melk in kleine hoeveelheden door tot je een glad beslag krijft.
    Bak vier pannenkoeken in een bakpan met wat boter.
  7. Verwarm de oven op 200°C.
  8. Leg op elke pannenkoek een vierde van het intussen stijf geworden vulsel.
  9. Plooi de pannenkoeken in vieren of rol ze op.
    Leg ze in een beboterde ovenschaal.
    Bestrooi met een beetje paneermeel en leg er enkele nootjes boter op.
  10. Laat 20 minuten gratineren in een hete oven en dien warm op.

Deze recepten zijn afkomstig uit het boek Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu. Dit boek biedt echter heel wat meer dan enkel recepten. Het neemt u mee op tocht met paardenvissers en oude kruiers, met een vissersschip op zee, naar de veiling, de vismijn... tot in Marokko waar de meeste garnalen worden gepeld.
Naast boeiende anekdotes en interessante weetjes krijgt u ook bekende en minder bekende garnaalrecepten die u meteen kunt uittesten.
Een rijk geïllustreerd boek over de grijze garnaal in al zijn facetten. Met prachtige foto's van Heikki Verdurme.

Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu, Katrien Vervaele en Nancy Fockedey, uitg. Lannoo, ISBN : 9789401401487, prijs: ? 29,99.

IngrediëntenBereidingLekker met brood en gezouten boter.IngrediëntenBereidingSnack voor 4 personenIngrediënten voor de vullingIngrediënten voor de pannekoekenBereidingDeze recepten zijn afkomstig uit het boek Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu. Dit boek biedt echter heel wat meer dan enkel recepten. Het neemt u mee op tocht met paardenvissers en oude kruiers, met een vissersschip op zee, naar de veiling, de vismijn... tot in Marokko waar de meeste garnalen worden gepeld.Naast boeiende anekdotes en interessante weetjes krijgt u ook bekende en minder bekende garnaalrecepten die u meteen kunt uittesten.Een rijk geïllustreerd boek over de grijze garnaal in al zijn facetten. Met prachtige foto's van Heikki Verdurme.Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu, Katrien Vervaele en Nancy Fockedey, uitg. Lannoo, ISBN : 9789401401487, prijs: ? 29,99.