Heerlijk van bij ons

We mogen onze Belgische keuken gerust af en toe ook eens extra in de kijker zetten. Wat dacht u van een mosselsoepje, een waterzooi van noordzeevis of een bavarois van aardbei?

Mosselsoepje met La Chouffe

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

1 kg mosselen, 3 dikke uien, 2 takjes witte selder, 35 g boter, 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 dl La Chouffe, 2 preien (alleen het wit), 1 eetlepel bloem, 1 l visbouillon, 5 cl room, 2 bosuitjes

Bereiding

  1. Reinig en was de mosselen grondig. Reinig de uien en snij de witte selder en 1 ui fijn. Stoof kort in 20 g boter. Voeg de mosselen, tijm en laurier toe en kruid met peper van de molen en zout. Giet er de La Chouffe over. Laat 10 minuten garen onder een deksel op een hoog vuur tot alle mosselen mooi openstaan. Stort in een lage schaal en haal de mosselen uit de schelpen. Giet het kookvocht door een fijne zeef.
  2. Snij ondertussen de prei en de resterende uien fijn en stoof in boter. Bestrooi met de bloem. Bevochtig met de visbouillon en het mosselvocht. Laat 30 minuten zachtjes koken onder een deksel. Mix de soep en kruid met peper en zout.
  3. Klop de room half op. Snij de gewassen bosuitjes in dunne, schuine reepjes.
  4. Serveer de soep in warme soepkommetjes; leg er een handvol mosselen in en werk af met een lepel opgeklopte room en wat snippers bosui.

Salade met geitenkaas, jonagold en Luikse siroop

Heerlijk van bij ons

Ingrediënten voor 4 personen

4 dikke sneden brood, 2 jonagoldappels, 20 g boter, 200 g geitenkaas d’Ozo, 2 eetlepels Luikse siroop, 1 handvol gemengde sla, 2 cl olijfolie, 1 cl rode wijnazijn, 4 radijsjes, 8 sprietjes bieslook, 1 koffielepel pijnboompitjes

Bereiding

  1. Haal uit de sneden brood 4 rondjes met behulp van een steekvorm. Toast het brood 2 minuten in de oven op 170°C.
  2. Schil de appels, snij ze in vier, verwijder het klokhuis en verdeel de appels in plakjes. Bak ze heel kort in de boter en laat even afkoelen.
  3. Lepel de Luikse siroop rijkelijk over de toasten. Maak met de plakjes appel mooie rondjes en leg hierop de kaas. Geef er een draai met de pepermolen over. Zet de toasten net voor het opdienen nog 2 minuten in de oven op 150°C. Plaats de toast in het midden van een groot rond bord.
  4. Meng de sla met de olie en azijn en kruid met peper en zout. Schik de sla naast de toast op het bord. Snij de radijsjes in dunne schijfjes en strooi ze over de sla. Kleur de pijnboompitjes kort in een pan en strooi over de sla?

Waterzooi van Noordzeevis

Heerlijk van bij ons

Ingrediënten voor 4 personen

200 g kabeljauwfilet met vel, 200 g griet- of tarbotfilet, 200 g staartvisfilet, 1 rode poon van 400 g, 1 eetlepel maïsolie, 1 dl visbouillon, 5 cl witte wijn, 2 sjalotjes, 10 g boter, 5 cl room, 1 theelepel maïszetmeel, 1 wortel, 1 prei (alleen het wit), 2 takken witte selder, 1 courgette, 12 kleine vastkokende aardappelen, OE botje peterselie, enkele takjes kervel

Bereiding

  1. Snijd alle visfilets in 4 gelijke stukken. Knip de vinnen van de rode poon en verwijder de kop. Snij in gelijke moten. Smeer een diepe ovenschotel in met wat olie. Schik er de visbouillon en de witte wijn over. Dek af met een vel aluminiumfolie en schuif 10 minuten in een hete oven van 175 °C. Haal de stukken vis voorzichtig uit het pocheervocht en hou ze warm. Giet het pocheervocht oor een fijne zeef.
  2. Snij de gepelde sjalotjes fijn en stoof in de boter. Voeg er het pocheervocht bij en laat flink inkoken. Voeg nu ook de room toe en laat nog even inkoken. Bind de saus met wat maïszetmeel.
  3. Snij ondertussen de wortel, prei, selder en de schil van de courgette in fijne reepjes. Kook heel kort in wat gezouten water, giet door een zeef en voeg de groenten bij de saus.
  4. Schil de aardappeltjes en snij ze in gelijke vorm. Kook ze gaar in gezouten water, giet af en bewaar warm onder een handdoek met een deksel op.
  5. Verdeel de vissen over diepe, warme borden. Lepel er de saus met groentjes over. Schik er de aardappeltjes bij.
  6. Serveertip. Bestrooi met gehakte peterselie. Werk af met takjes kervel. Eventueel ook nog met enkele grijze garnaaltjes, mosseltjes of stukjes kreeft.

Bavarois van aardbei met een loempia van aardbei

Heerlijk van bij ons

Ingrediënten voor 4 personen

4 cl likeur van bosaardbeien, 3 blaadjes gelatine, 2,5 dl aardbeiencoulis, 2 dl room, 100 g suiker, 200 ml appelkersensap, 3 blaadjes gelatine, 4 aardbeien, 1 eetlepel honing, 1 koffielepel gehakte pistachenoten, 4 muntblaadjes, 4 vellen wonton 10 x 10 cm, 2 eetlepels olie, bloemsuiker

Bereiding

  1. Warm de likeur van bosaardbeien op en smelt hierin de geweekte gelatine. Giet bij de coulis en roer stevig door elkaar.
  2. Klop de room met de suiker half stijf en voeg bij de coulis als deze lobbig begint te worden. Vul kleine ronde vormpjes. Laat minstens 1 uur opstijven in de koeling.
  3. Laat 3 blaadjes gelatine in ruim koud water weken. Warm het appelkersensap op. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Zorg dat alle gelatine opgelost is. Laat even afkoelen. Giet het mengsel over de opgesteven bavarois. Laat nog even afkoelen tot de gelei is opgesteven.
  4. Snij 4 aardbeien in stukjes en meng ze met de honing, pistachenoten en gesnipperde muntblaadjes. Leg de vellen wonton ruitsgewijs op het werkblad. Verdeel de aardbeistukjes in het midden van de vellen. Sla er de punt over. Sla er nu de twee zijpunten over en rol op tot een mooie loempia. Bak ze onmiddellijk – eerst met de sluiting naar onder – in hete olie in een pan met antikleeflaag.
  5. Zet het vormpje met de bavarois op een groot, koud bord. Versier met de resterende aardbeien en leg er een loempia naast. Bestrooi rijkelijk met bloemsuiker.
Heerlijk van bij ons

In het boek ‘Heerlijk van bij ons’ in de reeks De week rond, krijgt krijgt u een uitgebreid assortiment overheerlijke typisch Belgische gerechten voorgeschoteld met ingrediënten van bij ons. Van dagelijkse kost tot een zondagse familielunch, het zal u niet meer aan inspiratie ontbreken!

Heerlijk van bij ons, reeks De week rond, uitgeverij NJAM, 128 p., ISBN 978-90-5916-655-4, ? 12,99

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content