Guggenheim-topstukken te bewonderen in Brussel

19/10/16 om 10:23 - Bijgewerkt om 11:16

Het ING Art Center in Brussel viert zijn 30ste verjaardag en pakt naar aanleiding daarvan uit met een bijzondere tentoonstelling die vandaag opent. ING exposeert kunstwerken uit de Guggenheim Musea in Venetië en New York. Het gaat om surrealistische en abstracte werken van de jaren 1940 tot 1960.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Solomon Guggenheim (1861-1849), oprichter van het gelijknamige museum in New York, en vooral van zijn nicht Peggy Guggenheim (1898-1979), die een 'Guggenheim' opende in Venetië. De twee stamden af van een rijke industriële familie uit Philadelphia. Dankzij het familiefortuin ontpopten beiden zich als verzamelaars en mecenassen voor vele 20ste eeuwse kunstenaars.

Het ING Art Center kon impressionante topstukken uit hun de Guggenheim Foundation naar Brussel halen. De expo begint met enkele werken van Duchamp en Max Ernst, de latere echtgenoot van Peggy Guggenheim. Maar vooral het grote aantal schilderijen van Jackson Pollock -14- is een primeur voor België. Pollock was bij uitstek een van de artiesten die door Peggy Guggenheim werd gesteund. Zij gaf hem gedurende een aantal jaren een maandelijks salaris, zodat hij zich volledig kon wijden aan de kunst. Ze lanceerde Pollock in 1950 in Europa, net als Gorky en Mark Rothko, van wie eveneens een aantal meesterwerken in het ING Art Center te zien zijn. Verder ook monumentale doeken van Frank Stella en Ellsworth Kelly. De scenografie is geïnspireerd op de allereerste galerij die Peggy Guggenheim in 1942 opende in New York.

Guggenheim. Full Abstraction. 19/10-12/2/2017 in ING Art Center, Koningsplein 6, Brussel. tot 10/12. www.ing.be/art

Onze partners