Groenten uit eigen tuin

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Worteltjes, radijsjes, courgettes of tomaten uit eigen tuin... wat smaken ze toch lekker! Maar een groente- tuin eist aandacht en inzet. Tenzij u zich beperkt tot bepaalde groenten die het ook goed doen in een pot.

Voor u een aardig stuk van uw tuin begint om te spitten om er een moestuin van te maken, moet u eerst even de voor- en nadelen afwegen. Groenten uit eigen tuin zijn natuurlijk lekker en verser kan ook al niet. Maar... is de bodem van uw tuin wel geschikt om groenten te telen, heeft u voldoende tijd en zin om de moestuin te onderhouden, gaat u niet te lang met vakantie in de zomer, net wanneer de groenten moeten geoogst worden?

Voor u begint

  • Het perceel dat u hebt voorbestemd voor uw moestuin moet u indelen in meerdere stukken. Als u stukken maakt van maximum 1,5 m² kunt u makkelijk overal bij zonder dat u tussen de plantjes moet lopen. Deel het stuk grond in ieder geval in 4 delen op. Als u dan uw teelten elk jaar een perceeltje opschuift, doet u meteen aan wisselteelt, wat de opbrengst van uw tuin ten goede komt.
  • Bij het bepalen welke groenten waar komen, zijn er enkele dingen waar u rekening mee moet houden. Zo plaatst u op eenzelfde perceeltje best groenten samen met eenzelfde behoefte aan mest en kalk. Voorts moet u rekening houden met groenten die het erg goed doen naast elkaar, of groenten die u best niet naast elkaar zet. Zo kunt u bijvoorbeeld best sla en peterselie niet naast elkaar zetten. Peterselie doet het echter wel uitstekend naast tomaat.
  • Voor groenten geldt hetzelfde als voor bloemen: zelf zaaien is de goedkoopste manier. Als u echter geen tijd heeft of geen kleine serre om de zaadjes in te laten ontkiemen, dan kunt u beter in een kwekerij jonge plantjes kopen.
  • Bereid de grond voor vooraleer u de plantjes gaat kopen. Ze moeten immers zo snel mogelijk in de grond geplaatst worden.
  • Let er bij de aankoop van de plantjes op dat ze geen gele blaadjes hebben, want dat betekent dat ze te weinig voedingsstoffen hebben gekregen.
  • Hebben de blaadjes een blauwachtige kleur, dan betekent dit dat het plantje geleden heeft onder de koude.
  • Controleer de onderkant van de blaadjes ook op bladluis. Dit probleem verspreid zich immers zeer snel.

De bodem voorbereiden

  • Vooraleer u kunt beginnen zaaien of planten moet de bodem eerst worden omgespit, eventueel verbeterd en bemest.
  • Onder zware kleigrond kunt u best wat tuinturf of bladcompost mee omspitten.
  • Zandgrond verliest veel vocht en moet daarom verbeterd worden met compost. Ook extra kalk kan nodig zijn.

Welke groenten kiezen?

  • Uien, knoflook, sjalotjes en prei zijn zeer gemakkelijke groenten. U plant ze best aan het begin van de lente. In de zomer kunt u oogsten. Als u ze halverwege de zomer plant, kunt u in de lente van volgend jaar oogsten. Ze vragen alleen water als het erg droog is.
  • Ook aardappelen stellen geen hoge eisen. Het enige wat zij vragen is ruimte. Aardappelen zelf kweken is in feite alleen een aanrader als u een zeldzame soort wilt kweken of echt wil genieten van nieuwe aardappeltjes en de aankoop daarvan te duur vindt.
  • Worteltjes, rode biet en koolraap groeien uitstekend op een lichte bodem. Bij warm weer moet u ze wel regelmatig water geven.
  • Bonen, erwten en sperziebonen houden niet van kou..Daarom moet u ze in het begin van de lente op een warme, beschutte plek zaaien. Overplanten doet u pas als er geen vorst meer optreedt. Bedek de bodem rond de plantjes met stro zodat deze vochtig blijft. Deze groenten moet u ook beschermen tegen slakken.
  • Ook sla is een vrij gevoelige groente. Ze wordt best in het begin van de lente gezaaid en onder glas tegen koude beschermt. Kies verschillende slasoorten, dan heeft u het hele seizoen door verse sla en bovendien oogt dit zeer decoratief.
  • De beste periode om koolsoorten te planten, is de herfst. Spruitjes, broccoli en bloemkool hebben veel voedingsstoffen nodig. Ze houden absoluut niet van een zure bodem. Daarom kunt u eventueel kalksteen aan de bodem toevoegen. Regelmatig controleren of de plantjes voldoende water hebben, want bij een tekort aan water groeien ze langzamer, verzwakken en groeien onregelmatig. De moeilijkste koolsoort is bloemkool. Bloemkool houdt niet van de zon, want dan verkleurt de groente. Daarom moet u de bladeren over de groente heen leggen.

U kunt voorkomen dat vlinders, vliegen, kevertjes,... hun eieren op uw groenten komen leggen door een gaas of vliesstof gedurende de teelt over het gewas te leggen. Denk er echter aan dat als de planten in bloei staan de insecten er wel aan moeten geraken om voor de bevruchting te zorgen.

Groente Temperatuur
om te kiemen
in °C
Diepte voor
de zaadjes
in cm
Onderlinge
plantafstand

in cm

Onderlinge
afstand rijen

in cm

Bloemkool

5

2,5

45

60

Boon

5

5

15

50

Broccoli

5

5

60

60

Courgette

15

5

100

100

Erwt

5

2,5

5

45

Kool

5

5

30

30

Koolraap

5

2,5

15

30

Maïs

10

2,5

35

35

Meiraap

15

2,5

15

25

Pastinaak

7

1

15

30

Pompoen

15

2,5

100

100

Prei

7

2,5

25

25

Radijsjes

5

1

5

15

Rode biet

7

2,5

5

15

Sla

5

1

30

30

Sperziebonen

10

5

10

45

Spinazie

10

1

15

30

Spruitjes

5

5

60

100

Tomaat

15

2,5

40

45

Ui

7

1

5

25

Wortel

7

2,5

10

15

Groenten in potten en bakken

Groenten uit eigen tuin

Bepaalde groenten kunnen heel decoratief zijn in potten of bakken en zo, zelfs wanneer u slechts over een balkon of ene terras beschikt, toch verse groentjes voor de keuken opleveren. Worteltjes, bietjes, rucola, peultjes, radijsjes, tomaten, courgettes en paprika’s kunnen prima in potten gekweekt worden.

Wilt u de groenteteelt in potten of bakken doen slagen, dan moet u vooral goede potgrond kiezen, deze nooit laten uitdrogen en voor een goede afwatering zorgen. Kies voor langzaam werkende mest die geschikt is voor groenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content