"We wilden een echt iconische robot uit de filmgeschiedenis" als pronkstuk, zegt Fredo De Smet, de conservator van de expositie. "Dan zijn er een aantal opties: Robocop, Terminator ... Maar dat zijn gewelddadige robots en R2-D2 is dat niet. Integendeel, hij redt het universum."

De conservator zegt heel trots te zijn dat hij R2-D2 naar Gent kon halen. "Het is een origineel model dat gebruikt is in twee films", legt hij uit. Zo werd de romp gebruikt in de allereerste Star Wars-film, en de benen en het hoofd waren te zien in "The Empire Strikes Back". De robot komt uit de privécollectie van Stars Wars-bedenker George Lucas.

Het kleinood wordt zeer omzichtig behandeld. De medewerkers van het museum mochten de kist waarin R2-D2 aankwam, niet zelf openen. Dat deed een speciaal daarvoor opgeleide assistent van George Lucas. Zij stelde vast dat de robot geen schade opliep tijdens de reis, waarna hij op zijn plaats in de tentoonstelling werd gezet.

De expo "Hello, Robot. Design tussen mens en machine" opent vrijdag de deuren en loopt tot 15 april 2018. "We proberen met onze robottentoonstelling mensen op een andere manier naar robots te laten kijken. Het beeld van R2-D2 is een klassiek beeld van robots dat we hebben, maar dat beeld wordt verder in de expositie ontrafeld en verfijnd en we komen in de toekomst terecht, waarin mens en machine versmelten", aldus Fredo De Smet.

Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent. designmuseumgent.be/

"We wilden een echt iconische robot uit de filmgeschiedenis" als pronkstuk, zegt Fredo De Smet, de conservator van de expositie. "Dan zijn er een aantal opties: Robocop, Terminator ... Maar dat zijn gewelddadige robots en R2-D2 is dat niet. Integendeel, hij redt het universum." De conservator zegt heel trots te zijn dat hij R2-D2 naar Gent kon halen. "Het is een origineel model dat gebruikt is in twee films", legt hij uit. Zo werd de romp gebruikt in de allereerste Star Wars-film, en de benen en het hoofd waren te zien in "The Empire Strikes Back". De robot komt uit de privécollectie van Stars Wars-bedenker George Lucas. Het kleinood wordt zeer omzichtig behandeld. De medewerkers van het museum mochten de kist waarin R2-D2 aankwam, niet zelf openen. Dat deed een speciaal daarvoor opgeleide assistent van George Lucas. Zij stelde vast dat de robot geen schade opliep tijdens de reis, waarna hij op zijn plaats in de tentoonstelling werd gezet. De expo "Hello, Robot. Design tussen mens en machine" opent vrijdag de deuren en loopt tot 15 april 2018. "We proberen met onze robottentoonstelling mensen op een andere manier naar robots te laten kijken. Het beeld van R2-D2 is een klassiek beeld van robots dat we hebben, maar dat beeld wordt verder in de expositie ontrafeld en verfijnd en we komen in de toekomst terecht, waarin mens en machine versmelten", aldus Fredo De Smet.Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent. designmuseumgent.be/