Genieten van vlammen!

Na onze Indian Summer lijkt het nu toch herfst te worden. Tijd dus om de open haard of de houtkachel aan te steken. Het genieten kan hier al beginnen: de nieuwste trends in verwarming met zichtbare vlammen.

Een wat vreemd bericht in Het Laatste Nieuws begin deze week. De hoge temperaturen in de voorbije weken zouden ons verward en zelfs slecht gehumeurd gemaakt hebben. We kregen heimwee naar een echte herfst!

Intussen worden we op ons herfstverlangen bediend. De temperatuur is overdag een eind onder de 20°C gedaald en de wind doet de bladeren vallen. Thuis willen we het gezellig maken bij het vlammenspel van een open haard, een houtkachel of een andere warmtebron.

(Bijna) geen roet meer op het glas

Steeds meer mensen die in de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw een woning met een klassieke open haard hebben gebouwd, vinden het verlies van al die warmte welletjes en laten hun open haard vervangen door een gietijzeren inbouwcassette met warmterecuperatie.
Vrijwel alle merken pakken tegenwoordig uit met een ruime glazen deur en een hoog rendement. De betere modellen – ook bij de houtkachels – werken met een techniek van dubbele luchttoevoer en verbranding. Niet alleen het hout brandt mooi en snel, ook de rookgassen zelf worden verbrand. Hierdoor gaan er veel minder roetdeeltjes in de haard rondzweven en blijft de glasdeur vrijwel vrij van roetaanslag. Bovendien vermindert deze technologie het risico op co-vergiftiging en schoorsteenbrand.

Genieten van vlammen!


Een voorbeeld van een inbouwhaard met dubbele verbranding is de MTPlus van Flam op de foto (vanaf ? 1.900 excl. btw en plaatsing).

Klein & speels

In de houtkachels zien we dan weer een duidelijke trend naar kleine kachels in speelse vormen. Die moeten tegelijk dienen als bijverwarming én als blikvangers in het interieur. Een pionier was de fabrikant Saey. Die lanceerde twee jaar geleden het nu zeer succesvolle gamma Gustav: kleine houtkachels die vrolijk geëmailleerd zijn in paars, rood, groen of blauw en tegelijk een lage uitstoot van co en fijn stof geven.

Genieten van vlammen!

De reeks Vintage van Dovre (foto) gaat nog een stap verder. Dat zijn kleine, gietijzeren houtkacheltjes die eruit zien als televisietoestellen uit de jaren vijftig en zestig. Grappig. De prijs: ? 1490 voor het kleinste formaat (Vintage 30) excl. btw en plaatsing.

Nog méér vlammen

Een andere trend in houtkachels is het ruimere zicht op de vlammen. Niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de zijkanten en soms zelfs rondom rond!

Genieten van vlammen!

Ons voorbeeld is de houtkachel Barbas Eco 70. Die geeft een knap zicht op de vlammen via keramisch glas aan drie kanten. Net als de meeste nieuwe houtkachels houdt ook dit model de luchtvervuiling en de uitstoot van schadelijke stoffen laag. Prijs; ? 2.553 (met sokkel: ? 2.663) excl. btw en plaatsing.

Bakken en braden!

Als we voor hout kiezen voor onze verwarming, waarom zouden we de kachel dan ook niet gebruiken om te koken of de bakken? De jongste jaren zien we houtkachels met een vormgeving die ze hiervoor geschikt maakt. Ze spelen in op onze nostalgie naar de Leuvense stoof zijn en tegelijk op onze kook- en bakwoede!

Genieten van vlammen!

Een waar juweeltje voor hobbykoks is de houtkachel Altech Vision Gourmet Gastronom van Dutry. Die heeft bovenaan aan kookplaat van vitroceramiek of staal en twee haarden. Eén haard dient als vuurhaard, de tweede kunnen we gebruiken als bakoven voor brood, taarten of pizza’s of als extra vuurhaard. Als we de twee haarden laten branden, wordt de temperatuur van de kookplaat hoger. Erg handig is de zijdeur van de vuurhaarden: hierlangs kunnen we houtblokken van 50 cm lang inbrengen (prijs: vanaf ? 3.925 excl. btw en plaatsing).

Speksteen

In de voorbije jaren is de Scandinavische speksteenkachel ook bij ons bekend geraakt. Goedkoop zijn deze kachels zeker niet, maar wel opvallend zuinig en efficiënt. Ook als het vuur al lang gedoofd is, geven ze nog een aangename warmte af.

Genieten van vlammen!

De eerste modellen op de Belgische markt waren groot, gesloten en nogal aan de lompe kant. Maar daarin komt nu verandering. Een voorbeeld is de Zweedse speksteenkachel Contura 35T. Die heeft vorig jaar een Red Dot Design Award in de wacht gesleept voor zijn strakke en ranke vorm en hoog rendement. Prijs: ? 3.103,51 excl. btw en plaatsing.

Strakke gashaarden

De kitscherige gashaarden met zichtbare vlammen die aan nepboomstammetjes lijken te likken, hebben al een tijd plaats gemaakt voor strakke modellen die het vooral goed doen in minimalistische interieurs. Om het vuur tot leven te brengen wordt er nu vaak gewerkt met keramische zijwanden en achterwanden. Of met een achterwand van zwart keramisch glas.

Genieten van vlammen!


Eén van de nieuwere modellen is de Horizon Bell 3 van Belfires. De vlammen lijken te zweven en de haard zelf is nu beschikbaar in uitvoeringen met breedtes tot 145 cm (prijs vanaf ? 2.478,99 volgens breedte en uitvoering, excl. btw en plaatsing).

Net echt

De kritiek op de gashaarden is echter altijd geweest dat het vlammenspel te koud aandoet en nooit het effect van een echt houtvuur kan vervangen. De Nederlandse haardenfabrikant Kal-Fire probeert hieraan te verhelpen met zijn Fairo Hybride (foto).

Genieten van vlammen!

Hier lijken de vlammen heel realistisch aan het hout te likken. Het geheim ligt in een combinatie van gas en ledverlichting. In de houtstammetjes zijn kleine gaskanaaltjes aangebracht en de ledverlichting schept het effect van een gloeiende asbodem. Prijs niet meegedeeld.

Waar we maar willen

Op woonbeurzen hebt u ze vast al gezien: interieurs waar vlammen op onverwachte plaatsen opduiken, bijvoorbeeld in een boekenrek, een scheidingswand of in een salontafel. Die vlammen komen van kleine haarden die zonder enige afvoerpijp werken op een klein reservoir van bio-ethanol. Deze brandstof heeft immers het voordeel dat ze geen giftige verbrandingsgassen en nauwelijks rook geeft. Een afvoerbuis is niet nodig, nu en dan de kamer verluchten volstaat.

Het nadeel van deze biohaarden is dan weer dat ze veel sfeer, maar nauwelijks warmte scheppen. Haardenfabrikant Dru heeft hiervoor een oplossing bedacht, de Powervent. Hiermee kunnen we een klassieke gashaard op aardgas (dus mét warmte!) bijna om het even waar in huis plaatsen waar we gas kunnen aanvoeren. Héél mooi midden in een kamer als ruimteverdeler bijvoorbeeld. Of ergens diep in het appartement.

Genieten van vlammen!

Het systeem werkt met afvoerkanalen met een heel kleine diameter die verborgen kunnen worden in de vloer, de muur of de kruipruimte. En met een apparaat aan de buitengevel dat automatisch drukverschillen opmeet en zo nodig een ventilator aanstuurt om de luchtafvoer te verbeteren. Momenteel kunnen al een dertiental gashaarden van Dru met het systeem worden uitgerust. De extraprijs bedraagt ? 1.375 excl. btw, plaatsing en de afvoerpijpjes.

Meer info?

Partner Content