Dahlia's in al hun kleurenpracht. © ISOPIX

Geniet van zomerbollen tot in de herfst

Wie zei ook weer dat begonia’s, canna’s, lelies, gladiolen en dahlia’s oubollig zijn? Wat hen zo geliefd maakt, is dat ze tot laat in de herfst voluptueus blijven doorbloeien in al hun kleurenpracht.

Gladiolen, crocosmia’s, canna’s,... Onderschat de charme van zomerbloeiers niet: ze halen probleemloos het najaar, vaak zelfs de eerste vorst. Ze bloeien aan het einde van de zomer, in tegenstelling tot voorjaarsbollen, die de kop opsteken zodra de winter voorbij is. Daarom ook worden zomerbollen pas halverwege de lente geplant, wanneer er geen gevaar meer is voor vorst, want die overleven ze niet, en moeten ze tijdens de winter een warmer plekje krijgen. En de term ‘bollen’ moet worden genuanceerd: vaak gaat het om knollen en wortelstokken die zich volzuigen met voedingsstoffen.

Onze zomerbollen top 7

1. Chinese anemoon. Deze grote, rijzige plant kan tot anderhalve meter hoog groeien en geeft prachtige witte of lichtroze bloemen tot de eerste vorst. De Chinese anemoon is niet volledig winterhard en moet daarom in de winter worden afgedekt.

Chinese anemoon
Chinese anemoon© ISOPIX

2. Knolbegonia. Deze kleine, gedrongen plant – 20 tot 30 cm – produceert massa’s bloemen in opvallende kleuren en allerlei variëteiten. De wortelstokken moeten voor de winter uit de grond worden gehaald.

3. Canna. Tuinarchitecten hebben deze statige tropische plant met rode, oranje, paarse of witte bloemen al lang in hun hart gesloten. Haal ze best binnen voor de winter.

4. Crocosmia (of montbretia). Deze sierlijke zomerplant uit Zuid-Afrika met scharlakenrode of goudgele bloemen heeft veel weg van de gladiool en is aan een heuse comeback bezig. Crocosmia’s kunnen de winter buiten doorbrengen en zaaien zichzelf uit.

5. Dahlia. Deze constante in grootmoeders tuin staat er nog altijd schitterend bij. Dahlia’s zijn er in alle vormen (dubbel, enkel, plat, bol,...), kleuren (scharlaken, donkerrood, wijnrood, blauw, roze,...) en maten (20 tot 150 cm). Kortom, er is voor elk wat wils! Vergeet de knollen niet binnen te halen voor de winter.

6. Eucomis (of ananasplant). Deze vrij originele plant heeft lange stengels met grote witte en groene (soms paarse) bloemtrossen die lijken op een ananas. Ze is winterhard en mag dus in de grond blijven als je ze 15 cm diep plant.

De elegante eucomis of ananasplant.
De elegante eucomis of ananasplant.© GETTYIMAGES

7. Gladiool. Gladiolen waren vooral in de jaren ’70 erg populair en spelen nu handig in op de vintagetrend. Hun indrukwekkende aren vol bloemen kunnen 50 tot zelfs 100 of 120 cm hoog worden. Deze bloem moeten in de winter beschut worden tegen de vorst.

Leuk om weten

De meeste zomerknollen houden van een plekje in de zon en een frisse, vrij rijke bodem die goed afwatert. Vooral dat laatste is belangrijk om te overleven. Respecteer voor elke soort de plantdiepte. Bindt planten die hoog opschieten en zet ze uit de wind.

De meeste zomerbloembollen moet je voor de winter op een donkere, droge en goed verluchte plek leggen, zonder mekaar te raken. Hou ze in kratjes, van elkaar gescheiden door zand of krantenpapier.

Om ze niet te beschadigen, haal je ze best uit de grond met een spitvork, wanneer alle bladeren verlept zijn.

Partner Content