© Getty Images/iStockphoto

Genealogie: basisvragen vooraleer u start

Genealogie heeft tot doel de geschiedenis van een groep mensen terug te vinden, meestal van de eigen familie, en dit aan de hand van de studie van documenten. Vroeger hield enkel de adel zich hiermee bezig, nu is genealogie binnen ieders bereik en voor velen uitgegroeid tot een boeiend tijdverdrijf.

Verschillende motivaties...

Iedereen heeft persoonlijke redenen om hieraan te beginnen: een familie die in de loop der jaren verspreid is geraakt, een familielid dat te vroeg overleden is, een familiegeheim, een familie die van een ander werelddeel komt... of doodgewoon de drang om meer over zijn eigen geschiedenis te ontdekken door zijn herkomst op te zoeken.

... voor een zoektocht zonder einde

Genealogie kent geen einde. Het ontdekken van een nieuw document, hulp van een genealoog of gewoon een gesprek tijdens een familiediner kan nieuwe perspectieven openen...
Op sommige takken zal het zoeken gemakkelijk gaan. Maar u zult ongetwijfeld ook soms vastlopen. Bij stamboomonderzoek weet u nooit wat u te wachten staat. Dat is precies een deel van het plezier ervan.
Om uw zoektocht tot een goed einde te brengen, hebt u een flinke dosis intuïtie, veel geduld, wat verbeelding en een fijne speurneus nodig. Sporen volgen, geen detail over het hoofd zien, u inleven in het leven en de leefwereld van uw voorouders.

Van persoonlijk tot collectief

U deelt uw voorouders met tientallen, honderden of zelfs met duizenden anderen. Daarom moet genealogie groepswerk zijn. U krijgt hulp van anderen en zal tijdens uw zoektocht ook hulp moeten verlenen aan personen die dezelfde mensen zoeken en misschien minder ver gevorderd zijn. Denk ook aan de verschillende middelen om uw werk kenbaar te maken. Het zou spijtig zijn het werk van 10 of 20 jaar stof te laten vergaren in een schuif!

Genealogie geeft de mogelijkheid uzelf te kennen. U gaat de geschiedenis ontdekken en deze beleven via uw voorouders. Meerdere zaken zullen aan bod komen: demografie, economie, sociale organisatie, aardrijkskunde en zelfs wiskunde en genetica.
Met de genealogie zal u het verleden begrijpen om het heden beter te beleven. Door inzicht te krijgen in onze voorouders, in hun veelzijdige oorsprong, in hun geschiedenis en in de diversiteit van hun nakomelingen zal u de actualiteit met andere ogen bekijken.

Tot wanneer kan men teruggaan?

Dit is zeer uiteenlopend! Normaal gezien kan men zonder problemen teruggaan tot de periode 1650-1700 (ongeveer 10-11 generaties). Nochtans kunnen sommige situaties (geadopteerd kind, migraties,...) u beletten uw voorouders op te zoeken. Anderzijds, indien uw voorouders van adel zijn (waren) zal u zeker veel verder kunnen geraken...
Zoals bij elke zoektocht zal geluk ook hier een rol spelen...

Hoeveel tijd vergt het?

Het is totaal onmogelijk deze vraag te beantwoorden. Een stamboom opbouwen kan een heel leven in beslag nemen. Het onderwerp is zo uitgebreid en de zoektocht is eindeloos. Elke genealoog zal moeten leren leven met de idee dat een stamboom nooit af is.

Alles heeft te maken met geduld en doorzetting. Stamboomonderzoek is geen race. Alleen maar namen en data noteren kan snel gaan. Het leven van uw voorouders trachten te achterhalen vergt tijd, maar is interessant en verrijkend. Maar er is geen enkele verplichting. U bepaalt zelf hoever u wil gaan. Voor de meesten onder ons is genealogie een hobby. Iedereen moet zijn/haar objectieven zelf bepalen en een werkritme vinden in functie van de interesse en persoonlijke mogelijkheden.

Hoeveel kost het?

Ook wat genealogen aan hun onderzoek spenderen is zeer uiteenlopend en persoonlijk. In het begin zal het mogelijk zijn uw uitgaven te beperken. Indien het virus u echt te pakken krijgt, zal u ongetwijfeld verder willen gaan. Uw jaarlijkse uitgaven zullen variëren tussen enkele tientallen tot meerdere duizenden euros.
Begin eerst met een bezoek te brengen aan uw bibliotheek. Ongetwijfeld zal u daar werken vinden die u zullen helpen bij uw start.

Ga ook naar archieven en raadpleeg het internet. Zoek de gratis diensten op het internet (aanmaak van stambomen online, hulpforums, uitwisseling onder genealogen,...). Neem contact op met genealogieverenigingen. Hun leden zullen u zeker willen helpen.
Daarna, en enkel indien u het wenst, kan u zich boeken, cd-roms en een softwareprogramma aanschaffen. U zult lid kunnen worden van één of meerdere verenigingen. Aan keuze geen gebrek!

Genealogie: basisvragen vooraleer u start

Artikel samengesteld door

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content