© iStock

Fris uw tuin op na de hittegolf en de regens

De hittegolf van augustus en de onweders en regenbuien erna hebben onze siertuin geen goed gedaan. Met deze maatregelen kunt u zorgen voor een echte opfrisbeurt, zodat u in de nazomer maximaal kunt genieten van uw oase!

Een gazon met wit verbrande delen, veel te vroeg uitgebloeide borders, futloze bloembakken... De aanblik van veel tuinen is vandaag niet zo aantrekkelijk na de hittegolf van augustus en de onweersregens erna. Met de volgende ingrepen kunt u een en ander herstellen.

Pep uw gazon op

Denk niet dat uw gazon eraan is omdat het veel wit verbrande delen telt na de hittedagen van augustus. Gras is taai en zal zich zeker herstellen als het geregeld een fikse regenbui over zich heen krijgt. U kunt dat herstelproces echter versnellen door nog één keer royaal gazonmeststof te geven. Alleen moet u dat absoluut doen na een regenbui en liefst op een dag dat nog meer regen is voorspeld. Als het gras opnieuw voldoende gegroeid is, maait u het de eerste keer niet op de kortste stand, maar op een hoogte tussenin. De volgende keren maait u wel kort, maar laat u het snoeisel liggen (mulch).

Zorg voor een tweede bloei

Hebt u herbloeiende rozenstruiken? Verwijder dan alle verwelkte bloemen en geef de struiken veel water waarin u roze korrels (of speciale rozenmeststof) hebt toegevoegd. Op deze manier stimuleert u de herbloei. Dezelfde methode kunt u toepassen voor vaste planten waarvan een deel van de bloemen is uitgebloeid, maar die nog nieuwe bloemknopen dragen.

Maai de hagen en tussenhagen kort

De strakke aanblik kan de aanblik van uw tuin alleen maar verbeteren!

Borders: opruimen en opvullen

De hittegolf heeft vooral gevolgen gehad voor vasteplantenborders. Heel wat soorten zijn vroeger uitgebloeid dan anders. Een radicale oplossing dringt zich hier op: snijd alle verdorde, uitgebloeide en vergeelde planten tot dicht tegen de grond af. Hierdoor ontstaan lelijke gaten, maar die kunt u opvullen met kant-en-klare éénjarigen die u nu voor weinig geld in tuincentra kunt kopen. Laat de nieuw gekochte plantjes een uur in een emmer water staan eer u ze uitplant. Eén uitzondering: uitgebloeide siergrassen kunt u beter laten staan. Als het in de winter vriest en sneeuwt, worden ze (opnieuw) heel decoratief.

Steun hoge bloemen

Margrieten, stokrozen, dahlia’s, zonnebloemen en andere hoge bloemen staan nog volop in bloei, maar kunnen wel futloos afhangen door de warmte of platgeslagen zijn door de regen. Opbinden aan steunstokken van bamboe is de beste oplossing. Als het gaat om een groot aantal bloemen (margrieten, riddersporen...), kunt u ze in groepjes samenbinden. Maak de groepjes echter niet te groot.

Geef bloembakken een waterkuur én voeding

Bloembakken met éénjarigen en hanging baskets kunt u oppeppen door ze eerst zachtjes maar royaal te begieten tot de grond volgezogen is. Verwijder dan verwelkte delen en geef twee dagen later opnieuw water, maar deze keer met een meststof. Volledig uitgebloeide bakken kunt u, net als de borders, weer opvullen met nieuwe plantjes uit het tuincentrum.

Begiet met zachte stralen

Natuurlijk hopen we nog op mooie dagen in de nazomer. In een droge periode zal het nodig zijn de nog bloeiende planten om de twee dagen water te geven, bij voorkeur ’s avonds. Potten hebben elke dag water nodig. Gebruikt u een tuinslang, bedwing dan de aanvechting om met een zware straal te spuiten om de klus zogenaamd sneller te klaren. Hiermee kunt u planten beschadigen (bloeiende hortensia’s bijvoorbeeld) of humusrijke aarde doen wegspoelen. Beter wat minder water met een zachte straal dan een waterhoos.

Denk aan volgend jaar

Bekijk goed welke planten de hitte beter overleefd hebben dan andere. Dat kan u helpen om bepaalde delen van de tuin te herdenken met het oog op volgend jaar. Misschien moet u in de borders meer soorten planten die later of in de herfst bloeien. Misschien kan deze of gene plant beter gedijen in de schaduw. En waarom dat kleine, maar volledig verbrande gazonnetje niet vervangen door kunstgras?

Partner Content