Het museum wordt een onderdeel van de bestaande Musea voor Schone Kunsten in de Regentschapstraat. Eigenlijk vervangt het Fin-de-Siècle het museum voor Moderne Kunst. Dat werd tijdens de sluiting grondig gerenoveerd.

Brussel centraal trefpunt

Waarom een Fin-de-Siècle Museum? "De 19de eeuw was een sleutelmoment in de geschiedenis van de Europse cultuur, die toen de overgang maakte naar de moderniteit. Brussel was in die tijd een centraal trefpunt. Onze hoofdstad vormde onder meer de bakermat van de 'art nouveau', zegt algemeen directeur Michel Draguet. De vernieuwing manifesteerde zich trouwens niet alleen architecturaal, maar ook in de literatuur, schilderkunst, opera en muziek.

Art Nouveau

Een van de blikvangers van het museum wordt de kunstcollectie van de familie Gillion-Crowet. De 230 art nouveau voorwerpen -die 22 miljoen euro zouden waard zijn- krijgen een plaats op niveau -8. Roland en Annee-Marie Gillion Crowet startten hun verzameling in de jaren '60, toen er zeer weinig belangstelling bestond voor de Art Nouveau. Ze schonken ze aan het Brussels Gewest in ruil voor successierechten.

Maar het Fin-de-Siècle wordt meer dan alleen Art Nouveau. Startdatum is 1868, wanneer het realisme de dominante stroming vormt in de kunst. Een van de bekendste vertegenwoordigers in ons land is schilder en beeldhouwer Constantin Meunier. Dan evolueert het verder over het Belgische impressionisme en symbolisme, met onder meer Khnopff en Gauguin, tot Spilliaert en Georges Minne, om te eindigen in 1914, wanneer de Eerste Wereldoorlog begint.

Fin-de-Siècle Museum. Vanaf 6 december in de Musea voor Schone Kunsten, Regentschapstraat 3, Brussel. Di-zo, 10-17u. Prijs: ?9.

Het museum wordt een onderdeel van de bestaande Musea voor Schone Kunsten in de Regentschapstraat. Eigenlijk vervangt het Fin-de-Siècle het museum voor Moderne Kunst. Dat werd tijdens de sluiting grondig gerenoveerd.Waarom een Fin-de-Siècle Museum? "De 19de eeuw was een sleutelmoment in de geschiedenis van de Europse cultuur, die toen de overgang maakte naar de moderniteit. Brussel was in die tijd een centraal trefpunt. Onze hoofdstad vormde onder meer de bakermat van de 'art nouveau', zegt algemeen directeur Michel Draguet. De vernieuwing manifesteerde zich trouwens niet alleen architecturaal, maar ook in de literatuur, schilderkunst, opera en muziek.Een van de blikvangers van het museum wordt de kunstcollectie van de familie Gillion-Crowet. De 230 art nouveau voorwerpen -die 22 miljoen euro zouden waard zijn- krijgen een plaats op niveau -8. Roland en Annee-Marie Gillion Crowet startten hun verzameling in de jaren '60, toen er zeer weinig belangstelling bestond voor de Art Nouveau. Ze schonken ze aan het Brussels Gewest in ruil voor successierechten.Maar het Fin-de-Siècle wordt meer dan alleen Art Nouveau. Startdatum is 1868, wanneer het realisme de dominante stroming vormt in de kunst. Een van de bekendste vertegenwoordigers in ons land is schilder en beeldhouwer Constantin Meunier. Dan evolueert het verder over het Belgische impressionisme en symbolisme, met onder meer Khnopff en Gauguin, tot Spilliaert en Georges Minne, om te eindigen in 1914, wanneer de Eerste Wereldoorlog begint.Fin-de-Siècle Museum. Vanaf 6 december in de Musea voor Schone Kunsten, Regentschapstraat 3, Brussel. Di-zo, 10-17u. Prijs: ?9.