Elk jaar vernieuwt Toerisme Provincie Antwerpen een aantal van haar thematische fietslussen.

Nu Hoogstraten het tot Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land schopte, is het de beurt aan de Aardbeienroute.

Bruno Peeters, gedeputeerde voor toerisme: "We merken dat, naast het fietsknooppuntennetwerk, onze themalussen erg populair blijven. De Aardbeienroute is een van de klassiekers, maar ze was toe aan een update. Enerzijds maakten we het traject nog aantrekkelijker en veiliger. Anderzijds stopten we extra beleving in de route. Vanzelfsprekend draait die bij de Aardbeienroute helemaal rond de befaamde 'Hoogstraatse koninginnen', de lekkerste aardbeien van het land. Al valt er ook heel wat natuur en cultuur te bewonderen."

Aardbeienroute anno 2013

De aardbeienroute combineert het historische centrum van Hoogstraten met de fraaie Markvallei en het weidse platteland van de Belgisch-Nederlandse grensstreek. Toerisme Provincie Antwerpen draaide de richting van het traject om, zodat de toppers in Hoogstraten - waaronder het begijnhof en de Sint-Katharinakerk - nu aan het begin van de route liggen.

De imposante toren van de Sint-Katharinakerk wijst u van ver de weg naar Hoogstraten. Deze neogotische kerk vormt een van de hoogste bakstenen gebouwen in Europa. De absolute blikvanger binnenin de kerk is het gotische koorgestoelte, meesterlijk versierd met 172 verschillende voorstellingen. Het verhaal gaat dat Pieter Bruegel de Oude hier inspiratie vond voor zijn werk 'Nederlandse spreekwoorden'.

Het begijnhof van Hoogstraten staat op de Unesco werelderfgoedlijst. In het Stedelijk Museum kunt u, naast de permanente collectie (prehistorie en begijnenbeweging) ook tijdelijke tentoonstellingen bewonderen.

Voorts zijn nu ook de sfeervolle dorpscentra van Meer en Meerle mee opgenomen in de Aardbeienroute. Het kronkelende riviertje de Mark, de Laermolen en het weidse platteland van de Belgisch-Nederlandse grensstreek zorgen voor talloze fraaie plaatjes.

Aardbeien alom

Meersel-Dreef ligt in het meest noordelijke stukje België. In de zeventiende eeuw bouwden de kapucijnen een eenvoudige nederzetting op de oevers van de Mark. Later verrees er een klooster. Dat gebouw domineert ook vandaag nog Meersel-Dreef. De bijbehorende Lourdesgrot in het Mariapark vormt een populaire plek voor bedevaarders en toeristen. Op de uitnodigende terrasjes kunt u proeven van het aardbeienbier 'Erbizzem'.

En dan is er natuurlijk de trots van Hoogstraten: de aardbei. De route voert u langs aardbeienvelden en serres vol rode vruchten. Onderweg zin om te proeven? Koop een portie aardbeien bij een fruitkraam of haal ze gewoon uit de ...automaat. Kraakvers en bijgevolg onweerstaanbaar.

De gratis flyer van de Aardbeienroute is verkrijgbaar bij Toerisme Hoogstraten, Stadhuis, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten. Downloaden kan via www.antwerpsekempen.be.

Elk jaar vernieuwt Toerisme Provincie Antwerpen een aantal van haar thematische fietslussen.Nu Hoogstraten het tot Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land schopte, is het de beurt aan de Aardbeienroute.Bruno Peeters, gedeputeerde voor toerisme: "We merken dat, naast het fietsknooppuntennetwerk, onze themalussen erg populair blijven. De Aardbeienroute is een van de klassiekers, maar ze was toe aan een update. Enerzijds maakten we het traject nog aantrekkelijker en veiliger. Anderzijds stopten we extra beleving in de route. Vanzelfsprekend draait die bij de Aardbeienroute helemaal rond de befaamde 'Hoogstraatse koninginnen', de lekkerste aardbeien van het land. Al valt er ook heel wat natuur en cultuur te bewonderen."Aardbeienroute anno 2013De aardbeienroute combineert het historische centrum van Hoogstraten met de fraaie Markvallei en het weidse platteland van de Belgisch-Nederlandse grensstreek. Toerisme Provincie Antwerpen draaide de richting van het traject om, zodat de toppers in Hoogstraten - waaronder het begijnhof en de Sint-Katharinakerk - nu aan het begin van de route liggen.De imposante toren van de Sint-Katharinakerk wijst u van ver de weg naar Hoogstraten. Deze neogotische kerk vormt een van de hoogste bakstenen gebouwen in Europa. De absolute blikvanger binnenin de kerk is het gotische koorgestoelte, meesterlijk versierd met 172 verschillende voorstellingen. Het verhaal gaat dat Pieter Bruegel de Oude hier inspiratie vond voor zijn werk 'Nederlandse spreekwoorden'.Het begijnhof van Hoogstraten staat op de Unesco werelderfgoedlijst. In het Stedelijk Museum kunt u, naast de permanente collectie (prehistorie en begijnenbeweging) ook tijdelijke tentoonstellingen bewonderen.Voorts zijn nu ook de sfeervolle dorpscentra van Meer en Meerle mee opgenomen in de Aardbeienroute. Het kronkelende riviertje de Mark, de Laermolen en het weidse platteland van de Belgisch-Nederlandse grensstreek zorgen voor talloze fraaie plaatjes. Meersel-Dreef ligt in het meest noordelijke stukje België. In de zeventiende eeuw bouwden de kapucijnen een eenvoudige nederzetting op de oevers van de Mark. Later verrees er een klooster. Dat gebouw domineert ook vandaag nog Meersel-Dreef. De bijbehorende Lourdesgrot in het Mariapark vormt een populaire plek voor bedevaarders en toeristen. Op de uitnodigende terrasjes kunt u proeven van het aardbeienbier 'Erbizzem'.En dan is er natuurlijk de trots van Hoogstraten: de aardbei. De route voert u langs aardbeienvelden en serres vol rode vruchten. Onderweg zin om te proeven? Koop een portie aardbeien bij een fruitkraam of haal ze gewoon uit de ...automaat. Kraakvers en bijgevolg onweerstaanbaar.De gratis flyer van de Aardbeienroute is verkrijgbaar bij Toerisme Hoogstraten, Stadhuis, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten. Downloaden kan via www.antwerpsekempen.be.