Fantaseren met filodeeg

Hebt u zich nog nooit aan filodeeg gewaagd? Wedden dat u na het lezen van onze recepten verkocht bent. Heerlijke kleine, knapperige bereidingen kunt u er mee maken. Van het voorgerecht over de hoofdschotel tot het dessert.

Baklava’s van zalm

Voor 4 personen

12 velletjes filodeeg, olijfolie, 150 g verse spinazie, 8 sneden gerookte zalm, peper.

1. Snij elk velletje filodeeg in vier vierkantjes. Be-strijk ze met olijfolie.

2. Spoel de spinazie en sla ze uit. Verhit een eetlepel olie in een sauteerpan en stoof de spinazie gedurende enkele minuten. Laat uitlekken.

3. Snij de gerookte zalm in vierkantjes die even groot zijn als de velletjes filodeeg.

4. Verwarm de oven voor op stand 6 (180°C). Bedek de ovenplaat met boterhampapier. Bouw op als een baklava: twee velletjes filodeeg, een plakje zalm, wat spinazie erop, peper en herhaal deze laagjes, eindig met vier velletjes filodeeg.

5. Zet in de oven en laat 10 minuten bakken. Meteen opdienen.

Nestjes met sla, vijgen en feta

Fantaseren met filodeeg

Voor 4 personen

300 g filodeeg, 50 g gesmolten boter, boter voor de vormpjes, 400 g feta, 4 tomaten, 8 gedroogde vijgen, 2 kleine takjes verse tijm, 1 onbehandelde citroen, 2 eetlepels olijfolie, zout, peper van de molen, acaciahoning, kappertjes.

1. Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de vellen filodeeg open en snij er 24 vierkante velletjes uit van 12 x 12 cm. Bestrijk 12 velletjes met boter en leg er telkens een tweede velletje op. Leg ze in muffinvormpjes en laat ze gedurende 5 minuten goudgeel worden in de oven. Haal ze meteen uit de vormpjes en laat afkoelen.

2. Verbrokkel de feta, was de tomaten, snij ze in vier, haal er de zaadjes uit en snij het tomatenvlees in blokjes.

3. Snij de vijgen in reepjes. Was en droog de tijm en haal er de blaadjes af.

4. Was de citroen onder heet water, haal er de schil af en pers het sap.

5. Meng de feta met de vijgen, de tomaten, de tijm, olie en 1 eetlepel citroensap. Voeg peper en zout toe en ook een beetje honing.

6. Verdeel de sla over de nestjes en versier met schijfjes citroenschil en kappertjes.

Filodeegtaartjes met kip, kaviaar en zwarte sesam

Fantaseren met filodeeg

Voor 4 personen

1 teentje look, sap van een halve citroen, 2 aubergines, 1 kippenfilet in reepjes, zout, peper van de molen, 2 eetlepels olijfolie, 1 groene paprika, 4 velletjes filodeeg, 40 g gesmolten boter, 1 eetlepel sesamzaad.

1. Verwarm de oven voor op grillstand. Pel de look, verwijder de kiem, stamp fijn in de mixerkom en voeg citroensap toe.

2. Doorprik de aubergines met de punt van een mes en plaats ze onder de grill, gedurende 35 minuten. Draai ze regelmatig om tot het vel barstjes vertoont.

3. Stoom de kippenfilet gedurende 15 minuten.

4. Laat de aubergines afkoelen tot ze lauw zijn, snij ze in twee en haal ze leeg met een lepel. Voeg toe aan de mixerkom met look en citroensap. Breng op smaak met peper en zout, voeg wat olijfolie toe en mix tot een smeuïge massa.

5. Snij de paprika in reepjes en verwarm intussen de oven voor tot 200°C.

6. Verdeel elk filodeegvel in vier vierkantjes. Plaats een eerste velletje deeg in een taartvormpje en bestrijk met gesmolten boter, leg er ietwat schuin een tweede velletje op en bestrijk met boter, zelfde scenario voor het derde en vierde velletje, maar beboter het laatste niet. Verfrommel wat aluminiumpapier en plaats het in het midden van het taartje zodat het niet opbolt. Laat 10 minuten bakken in de oven.

7. Warm de auberginepuree op en verdeel over de taartenbodempjes.

8. Snij de kippenfilet in reepjes en versier er de taartjes mee, voeg ook de reepjes paprika toe. Bestrooi met sesamzaad. Dien meteen op.

Beursjes met geitenkaas en peer

Fantaseren met filodeeg

Voor 4 personen

30 g boter, 4 vellen filodeeg, 2 peren, 200 g verse geitekaas (type Chavroux), 4 koffielepels vloeibare honing, peper van de molen.

1. Verwarm de oven voor op stand 6 (180°C). Laat intussen de boter smelten en bestrijk er de vellen filodeeg mee. Spreidt ze uit op de werkplank.

2. Schil de peren, haal het hart en de pitten eruit. Snij in kleine blokjes.

3. Verdeel de kaas in vier delen van 50 g. Leg in het midden van een vel filodeeg en verdeel er de stukjes peer over.

4. Besprenkel met een koffielepel honing. Bestrooi met peper uit de molen.

5. Vouw de filodeegvelletjes toe als een beursje en houdt ze dicht met een tandenstoker.

6. Zet in de oven en laat 10 minuten bakken tot de beursjes een mooi kleurtje hebben. Dien meteen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content