Familie-epos tijdens WOI

Familie-epos tijdens WOI
© © Lies Willaert

Zoals de titel al doet vermoeden speelt het verhaal zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. We volgen de Gentse doktersfamilie Boesmans chronologisch van 1914 tot 1918 en kijken vooral door de ogen van Marie, de dochter van het gezin, die 15 is wanneer de oorlog uitbreekt. Haar familie wordt tijdens de oorlog uit elkaar gerukt - de zonen moeten naar het front- en ze zal van naïef meisje snel veranderen in volwassen vrouw. Op het tweede plan zien we ook de lotgevallen van haar broers en ouders.

Regisseur Jan Matthys (Quiz me Quick, Katarakt) verzamelde met Wim Opbrouck (dokter Boesmans), Barbara Sarafian (zijn vrouw Virginie) en Wietse Tanghe (jongste zoon Guillaume) een topcast. In bijrollen zien we onder meer Tine Embrechts, Chris Lomme en Hilde Heijnen. Het hoofdpersonage Marie wordt vertolkt door een nieuw gezicht: de 21-jarige Lize Feryn.

De reeks werd onder meer gedraaid in Roeselare (doktershuis), Veurne en Bokrijk en is dankzij de prachtige locaties en kostuums visueel erg knap, maar ook snoeihard. De gruwel van de oorlog en de loopgraven wordt niet op een sensationele, maar wel indringende manier in beeld gebracht. Wanneer twee Duitsers de woning van de familie Boesmans bezetten, voelen we hoe de oorlog letterlijk binnendringt. De reeks confronteert ook met de hardheid van de toenmalige maatschappij - het stuitende klasseverschil, kinderarbeid en de Vlaamse strijd-. Geen onnodig geromantiseer hier, en zo is het goed.

In Vlaamse Velden. Vanaf 12 januari tien weken lang op Eén. Telkens om 21.20u. Info:www.invlaamsevelden.be